Cromul

In ciuda prezentei sale mai mult decat discrete, cromul este un element fara de care organismul nu ar exista pentru ca el este implicat intr-o multime de functii metabolice.
Doza zilnica recomandata: 120-200 mcg.


Surse

Drojdia de bere, fructele de mare, carnea (mai ales jambonul), broccoli, sucul de struguri.


Roluri si caracteristici ale cromului
  • Reduce riscul de diabet, intrucat intervine in transportul glucozei catre celulele unde aceasta este transformata in energie;
  • Atenueaza ateroscleroza prin cresterea nivelului de cholesterol "bun";
  • Scade tensiunea arteriala.


Note utile
  • Pacientii la care s-a diagnosticat de curand un diabet de tip II pot profita de un supliment de crom.
    Diabeticii noninsulinodependenti de lunga durata nu au aceleasi beneficii;
  • Insidioasa, carenta de crom se face simtita dupa decenii; ea survine, de cele mai multe ori, catre varsta de 40 de ani.


Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro