Croissantul este în topul alimentelor preferate dimineața sau ca gustare de după-amiază, dar poate fi destul de complicat să îl consumi fără să periclitezi rezultatele dietei pe care o urmezi. Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să uiți de acest deliciu, ci să-l consumi în cadrul unui meniu echilibrat, făcând o „economie” de calorii din alte surse de fiecare dată când vrei să te răsfeți cu gustul special. Potrivit specialiștilor, este posibil să savurezi croissantul tău preferat din când în când fără să adaugi centimetri în plus dacă aplici reguli practice pentru o alimentație sănătoasă. O dietă extrem de strictă și reducerea drastică a caloriilor nu pot avea succes pe termen lung. Este esențial să ai și momente în care poți mânca ceea ce îți place pentru a-ți menține motivația și a-ți remodela silueta pe termen lung.
Profil nutrițional
Dacă îți place foarte mult gustul unui croissant, nu trebuie să te simți vinovată când îl mănânci. Poți slăbi în continuare dacă știi ce fel de produs să alegi.
Totalul de calorii al unui croissant depinde și de mărimea produsului selectat. Un mini-croissant are 114 calorii, 2g de proteine, 13g de carbohidrați, 1g de fibre și 6g de grăsimi, din care 3g de grăsimi saturate.
Un croissant de mărime medie are 171 de calorii, 3g de proteine, 19g de carbohidrați, 1g de fibre și 9g de grăsimi, din care 5g de grăsimi saturate.
Un croissant mare are 272 de calorii, 5g de proteine, 31g de carbohidrați, 2g de fibre și 14g de grăsimi, din care 8g de grăsimi saturate.
De asemenea, poți găsi la raft varianta de croissant extra-large, care are 339 de calorii, 7g de proteine, 36g de carbohidrați, 2g de fibre și 17g de grăsimi, din care 11g de grăsimi saturate.
Dar dacă preferi croissantul cu gem sau cremă?
De multe ori nu alegi doar un croissant simplu, ci unul cu o aromă specială, de exemplu ciocolată, gem sau brânză. Aceste opțiuni vor aduce însă calorii suplimentare, precum și zahăr sau sodiu în plus.
Potrivit specialiștilor, adăugarea altor ingrediente poate influența profilul nutrițional, reducând beneficiile alimentului în cauză. Un croissant mediu cu brânză are 174 de calorii, 4g de proteine, 20g de carbohidrați, 1g de fibre și 9g de grăsimi, din care 4g de grăsimi saturate.
Un croissant cu ciocolată are 240 de calorii, 4g de proteine, 28g de carbohidrați, 2g de fibre și 13g de grăsimi, din care 7g de grăsimi saturate.
Un croissant cu gem sau marmeladă de fructe are 226 de calorii, 4g de proteine, 27g de carbohidrați, 2g de fibre și 11g de grăsimi, din care 6g de grăsimi saturate.
În afară de aceste valori, de multe ori se adaugă și toppingul pentru croissantul ales, care poate crește conținutul total de zahăr sau grăsimi. Dacă îți place să întinzi unt pe croissant cel mai probabil vei adăuga în jur de 100 de calorii și 11g de grăsimi, din care 7g de grăsimi saturate.
Dacă vrei să consumi croissantul cu un cub de brânză topită, vei suplimenta masa ori gustarea cu 35 de calorii și 3,5g de grăsimi, din care 2,2g de grăsimi saturate.
Este croissantul sănătos?
Croissantul poate face parte dintr-un meniu variat și sănătos, chiar dacă nu are o cantitate foarte ridicată de nutrienți. Potrivit studiilor de specialitate, produsele de patiserie cum este și croissantul sunt o sursă de calorii irosite pentru că asigură o doză de energie provenită exclusiv din zahăr și un exces de grăsimi nesănătoase (grăsimi saturate și grăsimi trans). De asemenea, unele produse au și un conținut ridicat de sodiu.
Cu toate acestea, nu trebuie să renunți la gustarea ta favorită. Poți slăbi și dacă mănânci croissant ocazional, atâta timp cât ești atentă la mărimea porției. Evită croissantul extra-large și alege unul mic sau mediu. De asemenea, îl poți tăia pe jumătate, urmând să savurezi a doua parte în dimineața următoare.
Nu folosi unt sau sirop pentru topping, ci alege fructele proaspete cum sunt murele, afinele sau feliile de mango. Nu ai deloc nevoie de unt pentru că aluatul conține deja acest ingredient care îi dă frăgezime și un gust aparte.De asemenea, este util să mănânci croissantul cu o sursă de proteine pentru a preveni îngrășarea și a ține apetitul sub control. Alege untul de arahide simplu, nucile sau semințele, precum și feliile subțiri de friptură de pui, curcan sau vită. Peștele afumat merge de minune într-un sandviș preparat din croissant, precum și ouăle ochiuri.
Posteaza comentariu