Ceaiul verde si bolile metabolice

Ceaiul verde nu poate sa vindece boli metabolice, precum diabetul zaharat (Diabetes mellitus), in schimb le poate influenta favorabil, prin aceea ca incetineste descompunerea in intestin a hidratilor de carbon complecsi, de exemplu amidonul.
Este o proprietate a EGCG sa impiedice ca enzima amilaza sa transforme amidonul in zaharuri simple. Acestea din urma vor ajunge, deci, semnificativ mai incet in sange, iar organismul nu va mai fi inundat de zaharuri. Ca urmare, pancreasul este menajat, iar glicemia este compensata.

In schimb, ceaiul verde nu influenteaza digestia unor alimente bogate in zaharuri, caci acestea vor ajunge fara nici o alta descompunere din intestin in sange, marind glicemia. El nu poate nici sa compenseze o alimentatie nerationala, cu toate acestea este important pentru diabetici sa bea regulat la masa ceai verde, caci in anumite conditii acesta poate reduce dependenta de insulina.

Artrita (sau podagra) este tot o boala metabolica, predispozitia pentru ea transmitandu-se ereditar.
Ea apare din cazua unei cantitati prea mari de acid uric in sange, care nu mai poate fi eliminat destul de rapid prin rinichi si se depune sub forma de cristale in articulatii. Acestea produc din timp in timp crize dureroase de artrita, mai ales in articulatiile degetelor de la maini si de la picioare.

Pe langa schimbarea obiceiurilor alimentare, este util si consumul abundent de ceai verde, fiindca acesta stimuleaza activitatea renala. Saponinele din ceaiul verde fixeaza in intestin grasimile din alimente, care astfel nu ma ajung in corp, unde ar putea impiedica eliminarea acidului uric sub forma de alcool.
Cu efectul sau de combatere a aciditatii din intregul corp, ceaiul verde are un efect benefic asupra artritei, fiind totodata un calmant natural. Pentru o curatare temeinica a rinichilor se vor bea de-a lungul zilei 1,5-2 litri de ceai verde.

Indicatie

Ceaiul verde este bautura ideala nu doar pentru bolnavii de artrita, ci si pentru potolirea setei la oamenii sanatosi. Rinichii au nevoie zilnic de 2-3 litri de lichide ca sa-si poata exercita in conditii optime functia.

Informatiile au fost preluate din cartea "Ceaiul verde.
Alinare pentru trup si suflet", trad de Walter Fotescu, Bucuresti, Editura Niculescu, 2005, www.niculescu.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod