Poate ți se pare evident care sunt alimentele benefice și ce ar trebuie să consumi pentru a avea multă energie, dar concepția asupra meniului zilnic s-a schimbat în ultima jumătate de secol. Chiar și în prezent nu există reguli acceptate de toți nutriționiștii, iar domeniul dietelor are și o zonă de incertitudine când fiecare trebuie să ia decizii sau să observe cum reacționează propriul organism la recomandările formulate. Alimentația sănătoasă a reprezentat mereu o prioritate, dar tipul de alimente alese și felurile de rețete utilizate erau diferite în trecut. Dacă încă te întrebi dacă este mai bine să eviți carbohidrații, zahărul sau grăsimile, află că și acum 50 de ani exista o dilemă similară.
Iată ce însemna alimentația sănătoasă cu o jumătate de secol în urmă:
1. Dietele cu puțini carbohidrați erau foarte populare
Poate că ai auzit de dieta Atkins, care a apărut la începutul anilor ’70, dar nu a fost prima dietă de acest tip. În 1967, dr. Irwin Stillman a inventat dieta Stillman. Era similară cu dieta Atkins pentru că permitea consumul cărnii slabe, al ouălor și ierburilor aromatice, dar, spre deosebire de aceasta, dr.
Stillman interzicea sosurile, condimentele, untul și orice alte grăsimi. Într-adevăr dieta Stillman funcționa, însă a devenit periculoasă deoarece în multe cazuri putea duce la anorexie, cum s-a întâmplat în cazul cântăreței Karen Carpenter. După 6 săptămâni în care a urmat dieta Stillman, Karen a eliminat 13kg, apoi slăbirea s-a accentuat până când, în 1983, cântăreața a decedat din cauza complicațiilor create de anorexie.
2. Fiecare gospodină știa secretele bucătăriei
În acea perioadă rețetele se transmiteau în familie, fetele învățau cum să prepare delicii culinare de la mamele lor, iar gătitul era considerat responsabilitatea unică a femeii. Acest lucru nu însemna însă că pregăteau alimente nesănătoase, ci femeile erau foarte bine informate cu privire la proprietățile diferitelor alimente, astfel încât preparatele realizate erau, în majoritatea cazurilor, benefice pentru organism.
3. Întotdeauna se prefera varianta realizată acasă
Ingredientele utilizate nu proveneau de la piață sau de la supermarket. De obicei fiecare familie avea o grădină, de unde obținea toate legumele necesare pentru rețetele preparate.
De asemenea, creșteau animale pentru a savura fripturi aromate, pescuiau sau vânau iepuri ori fazani. Se consumau mult mai multe fructe și legume decât acum, probabil din cauză că erau în imediata apropiere, iar gustul lor era foarte bun, în lipsa conservanților sau a pesticidelor. Untul, smântâna sau iaurtul erau preparate în casă și toate prăjiturile erau rumenite la cuptor, fără să fie vizitate patiseriile sau cofetăriile decât pentru ocaziile speciale.
4. Margarina era considerată sănătoasă
Deși astăzi margarina este evitată deoarece conține grăsimi trans, care favorizează creșterea colesterolului și afecțiunile cardiace, în trecut au existat momente în care consumul de margarină era promovat drept alternativă sănătoasă la excesul de proteine animale. Chiar dacă este indicat să se consume și grăsimi provenite din surse vegetale, margarina nu este alegerea potrivită. Acest lucru indică faptul că, în perioada respectivă, majoritatea persoanelor căutau un substitut pentru grăsimile animale. Dietele se focalizau pe eliminarea completă a grăsimilor, iar uleiul de măsline, nucile și avocado erau alimente interzise celor care doreau să slăbească.
5. A fost fondat Weight Watchers
Chiar și cu 50 de ani în urmă, greutatea era considerată un criteriu definitoriu al stării de sănătate. Astfel, la începutul anilor '60, Jean Nidetch a început să organizeze reuniuni acasă alături de prieteni pentru a discuta despre programul Weight Watchers și principiile pe care se baza.
În 1963, când Weight Watchers a fost lansat oficial, exista deja o listă de așteptare de 400 de persoane, iar în prezent activitatea companiei a crescut în mod spectaculos, având peste 1 milion de abonați activi la sfârșitul anului 2016.
6. Fiecare masă se lua în familie
Deși nu toate lucrurile promovate în trecut ar fi considerate sănătoase sau practice astăzi, existau niște obiceuri utile pentru toți membrii familiei. Astfel, nimeni nu lua masa singur. Toată familia se reunea la fiecare dintre mesele principale ale zilei și, potrivit studiilor din arhive, mâncatul împreună cu părinții și ceilalți membri ai familiei era benefic în special pentru copii. În acea perioadă copiii consumau mai multe fructe și legume proaspete și nu erau atât de tentați de dulciuri și sucuri carbogazoase.
Următorii 50 de ani
Având în vedere diferențele și asemănările dintre prezent și trecut nu este ușor de prezis ce se va întâmpla în următoarea jumătate de secol. Oare se va reveni la abordările care favorizau familia și rețetele preparate în casă? Sau poate criteriul eficienței va predomina și se va utiliza din nou o abordare extrem de radicală în domeniul dietelor? Cu siguranță, lecțiile neînvățate vor fi repetate prin experiențe negative, dar până atunci este momentul ideal pentru a savura guaccamole și noile delicii exotice apărute între timp.
Comentarii (1)
Si in urma cu 50 de ani erau NAROZI vis a vis de alimentatie, dar acum sunt NAROZI la patrat. In urmatorii ani vor fi NAROZI la cub ... Si este asa de simplu sa te gandesti ce au mancat si mananca Stramosii Nostri VECHI, Antropoizii in general si acum, Cimpanzeii. CAT timp traiesc in Salbaticie, ca si Negrii (care au ce manca ...) si in gneral Locuitorii Tropicaliei (la, fel, numai care au ce manca ...) Slectia Naturala si Alimentatia SIMPLA ii fac reusiti biologic. Imediat ce intra in Zoo pe mainile specialistilor in nutritie, Cimpanzeii faca acelerasi boli metabolic-degenerative, ca si Oamenii. La a doua generatie SI Negrii patesc la fel;, ba chiar si mai rau, avand o sensibilitate mai mare decat Albii la boli cardiovasculare si cancer de prostata ...
Posteaza comentariu