Ce beneficii are cușcușul?

Ai gustat și vrei să-l savurezi cât mai des? Află ce beneficii are cușcușul.
Cușcușul este un preparat popular în bucătăria din Orientul Mijlociu și din nordul Africii. Este realizat din paste de dimensiuni foarte mici, numite semolina, și este adesea consumat drept garnitură la friptură, legume sau tocănițe. Caloriile și conținutul de nutrienți depind foarte mult de metoda aleasă pentru pregătirea cușcușului.

 
Profil nutrițional

Cușcușul gătit în apă simplă, în care nu s-a adăugat sare, ulei sau unt este un preparat dietetic, cu un conținut redus de sodiu și o sursă bună de carbohidrați. 100g de cușcuș conțin 174 de calorii și 36g de carbohidrați. De asemenea, îți furnizează un plus de fibre, precum și o savoare plăcută, foarte asemănătoare cu a nucilor.

 
Cum să pregătești cușcușul

Felul în care prepari cușcușul contează foarte mult atât pentru gustul final, cât și pentru totalul de calorii. Majoritatea persoanelor fierb semolina în apă cu puțin unt și ulei de măsine.
Dacă alegi această variantă numărul de calorii va crește la 236, la 100g, dar vei consuma și 8g de grăsimi, din care 5g de grăsimi saturate. Dacă alegi parmezanul ras drept topping vei crește conținutul de grăsimi, precum și caloriile consumate.
În cazul în care alegi să fierbi pastele pentru cușcuș în supă de pui sau dacă folosești cușcuș la plic, conținutul de calorii nu va fi prea crescut, dar nivelul de sodiu va fi mult mai ridicat. Cușcușul simplu fiert în apă conține 13mg de sodiu la 100g, în timp ce cușcușul fiert în supă poate crește semnificativ conținutul de sodiu al preparatului. Potrivit specialiștilor, cușcușul la plic are cel puțin 610mg de sodiu la o porție. Varianta simplă la care adaugi chiar tu sare în apă și finalizezi cu parmezan ras va conține 220 calorii și 510mg de sodiu la 100g.

 
Conține gluten?

Deși există această impresie, cușcușul nu este un aliment fără gluten. „Dacă suferi de intoleranță la gluten sau de boala celiacă nu ar trebui să consumi deloc cușcuș”, avertizează Jane Anderson, nutriționist certificat.
Și la restaurant trebuie să fii la fel de atent.
Nu comanda acest preparat decât dacă este clasificat ca fiind fără gluten în cadrul meniului.

 
Este o cereală integrală?

Nu, cușcușul este realizat din semolina, un tip de paste. Nu este o sursă o sursă importantă de fibre și nici nu face parte dintre cerealele integrale. Cu toate acestea poți cumpăra și cușcuș din făină integrală pentru a obține un plus de vitamine și fibre.

 
Informațiile de pe pachet se referă la cușcușul uscat sau la cel gătit?

De obicei porția, caloriile și vitaminele evidențiate pe ambalaj se referă la cușcușul gătit. Dacă nu ești sigur îți poți da seama după gramajul porției recomandate. O porție de cușcuș gătit este de 100g. Dacă observi că porția recomandată pe eticheta produsului este de 30g cel mai probabil se referă la cușcușul uscat, negătit, care își va mări volumul ulterior. 

 
Cât timp poate fi păstrat cușcușul?

Dacă tocmai ai cumpărat un pachet de cușcuș îl poți păstra nedesfăcut până la 12 luni. După ce l-ai gătit cușcușul trebuie consumat în maximum 6 zile.

 
Variante sănătoase pentru a consuma cușcuș

Acest preparat poate fi integrat cu succes în cadrul unui meniu echilibrat, care te ajută să te menții în formă. Dacă îl servești alături de alte preparate sănătoase nu vei avea probleme cu silueta.
În cadrul rețetelor tradiționale cușcușul este servit cu sosuri cremoase, cu un conținut ridicat de grăsimi.
Cel mai bine este să uiți de sos și să adaugi ingrediente proaspete pentru a obține un gust deosebit. Ardeii grași, feliile de roșie, ceapa verde, pătrunjelul sau mărarul vor schimba rapid gustul preparatului fără să adauge foarte multe calorii.
Primul pas este să fierbi pastele semolina în apă, conform instrucțiunilor de pe pachet. În funcție de cantitatea pe care o prepari, vei avea de nevoie de câteva minute pentru a obține cușcuș pufos, pe care îl poți combina rapid cu legume rumenite la grătar, crudități, pește sau cuburi de friptură pentru a obține o masă consistentă, cu un gust senzațional.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.