Pentru că este sezonul lui, trebuie să cunoști care sunt beneficiile consumului de pepene roșu:
Conținutul ridicat de licopen
Culoarea roșie a miezului de pepene provine de la un antioxidant numit licopen. Studiile au arătat că licopenul contribuie la scăderea riscului de a dezvolta diverse tipuri de cancer și diabet, atunci când este consumat în cadrul unui regim alimentar echilibrat. Pepenele conține mai mult licpoen decât orice alte fructe sau legume, chiar și mai mult decât roșiile. Pentru a beneficia din plin de efectele benefice ale licopenului, trebuie să alegi pepenele cu miez roșu, nu cel cu miez galben sau portocaliu și pe cei fără semințe în locul celor cu sâmburi.
Protecție solară
Unele plante conțin pigmenți care le protejează de soare. Deși pare ciudat, dacă le consumăm, aceste plante ne pot proteja și nouă pielea, e adevărat doar într-o mică măsură. Licopenul din pepene poate contribui la evitarea arsurilor provocate de soare. Totuși, nu ar trebui să te bazezi doar pe acest lucru, așa că trebuie să folosești în continuare cremele de protecție solară în fiecare zi.
Contribuie la sănătatea inimii
Pepenele conține o cantitate mare de citrulină, un aminoacid care contribuie la buna circulație a sângelui și la scăderea tensiunii arteriale. Licopenul este și el foarte util pentru funcționarea inimii.
Studiile au indicat că licopenul contribuie la scăderea riscului de infarct miocardic. Dar, activitatea și sănătatea inimii sunt influențate de stilul tău de viață. Asigură-te că faci suficient sport, nu fumezi, consumi grăsimi saturate cu măsură și urmează sfaturile pe care ți le dă doctorul.Are un rol protector pentru încheieturi
Pepenele roșu conține un pigment natural care are un rol antiinflamator pentru articulații. Unele studii au indicat faptul că, în timp, poate contribui la scăderea riscului de a dezvolta artrită reumatoidă.
Menține sănătatea ochilor
O singură porție de pepene roșu conține 30% din necesarul zilnic de vitamina A. Vitamina A este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru menținerea sănătății ochiului. Reține că cea mai bună sursă de minerale și vitamine este reprezentată de alimentele pe care le consumi.
Sursă de hidratare naturală
Pepenele roșu are un conținut de 92% apă, fiind una dintre cele mai bune surse de hidratare pentru organism. Fiecare celulă din organism are nevoie de apă. Iar dacă nu te hidratezi corespunzător, te vei simți lipsită de energie. Iar dacă te deshidratezi, problema ar putea să devină atât de serioasă încât să necesite ajutor medical.
Are un efect de catifelare asupra pielii
Pepenele roșu conține vitaminele A, B6 și C, care îți mențin pielea moale, catifelată și elastică. Datorită conținutului ridicat de apă, pepenele roșu poate fi folosit și pentru măștile de față.
Amestecă o lingură de suc de pepene cu aceeași cantitate de iaurt grecesc. Întinde amestecul obținut pe față și lasă-l timp de 10 minute, apoi clătește cu apă rece și tamponează fața cu un prosop uscat.Potolește pofta de dulciuri
O cupă de înghețată conține în jur de 300 de calorii. Aceeași cantitate de miez de pepene conține doar 40 de calorii. Spre deosebire de multe alte deserturi, pepenele nu conține grăsimi, are un conținut scăzut de colesterol și nu are sare. În plus, apa îți va conferi o senzație de sațietate prelungită. Pentru a face un sorbet delicios, mărunțește miez de pepene în blender, adaugă zeamă de lămâie verde și pune-l la congelator până se întărește.
Aduce un plus de energie pentru antrenamente
Conținutul ridicat de apă, antioxidanți și aminoacizi face din pepene un aliat prețios pentru sportivi. Are un conținut ridicat de potasiu, mineral care contribui la scăderea riscului de a face crampe atunci când te antrenezi. Poți consuma suc de pepene după ce-ți termini antrenamentul. În felul acesta poți evita febra musculară, asta doar dacă nu te-ai antrenat prea intens.
Are indice glicemic scăzut
Dacă vrei să-ți menții glicemia la valori normale, ai noroc! Pepenele roșu are indicele glicemic scăzut, aproape la fel cu cel al unui castron cu fulgi de porumb. Dar conține mai puțini carbohidrați.
Asta înseamnă că nu produce multă glucoză și nu se absoarbe rapid în sânge. Poți să mănânci o felie fără teamă!Este ușor de digerat
Dacă ai probleme serioase de digestie, cum sunt colitele sau boala Crohn, lista alimentele pe care nu ai voie să le consumi devine foarte lungă. Poți să pui pepenele pe lista alimentelor pe care le poți consuma fără probleme. Miezul său moale este foarte ușor de digerat, chiar și pentru un stomac inflamat. Nu consuma semințele dacă trebuie să-ți limitezi cantitatea de fibre consumate.
Ce se întâmplă dacă înghit o sămânță din greșeală?
Poate ți s-a spus atunci când erai copil că, dacă înghiți o sămânță de pepene, aceasta va începe să-ți crească în stomac. Nimic mai fals! În ziua de azi, multe soiuri de pepene nu mai au semințe dar nu te îngrijora dacă înghiți una! De fapt, conțin foarte mulți nutrienți.
Alege un pepene aspectuos!
Alege un pepene care să nu aibă pete, urme de lovituri sau coaja crăpată. Asigură-te că în partea de jos punctul este galben și nu alb. Acestea sunt semnele că este copt. Un pepene jos, numai bun de consumat trebuie să fie greu raportat la mărimea sa. Atunci când ciocănești coaja cu degetul ar trebui să sune a gol.
Taie-l și depozitează-l igienic!
Înainte de a fi tăiat, pepenele trebuie spălat, pentru a evita ca microbii de pe coajă să ajungă în interior. Deși pepenele are gustul cel mai bun atunci când este proaspăt tăiat, el poate fi păstrat în frigider până la 5 zile.
De asemenea, poate fi congelat. Pentru că nu se va păstra ferm, îl vei putea folosi ca să faci sucuri.Fii inventivă!
O felie de pepene are un gust excelent dar asta nu înseamnă că trebuie consumat doar așa. Îl poți folosi în salate, alături de brânză feta. Poți face pizza de pepene, folosind miezul ca blat, peste care să pui iaurt, mentă, fulgi de migdale și fructe de pădure. Nu arunca semințele! Amestecă-le cu ulei de măsline și sare de mare și coace-le pentru obține o gustare delicioasă și hrănitoare.
Posteaza comentariu