Ananasul si kiwi usureaza digestia dupa o masa copioasa

Bunatatile culinare de sarbatori ne pot supara stomacul si inrautatesc digestia daca sunt consumate haotic si in cantitati exagerate. De aceea este bine sa ai la indemana doua fructe recunoscute pentru rolul lor de a usura digestia, precum si suplimente alimentare digestive care dreneaza bila.
"Ridica-te de la masa cand simti senzatia de satietate si iti mai este putin foame, nu continua pana ai impresia ca plesnesti", ne avertizeaza Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Astfel, nu iti vei supara stomacul si procesul de digestie se poate desfasura in conditii normale.

Problemele apar atunci cand de sarbatori avem o multime de preparate si ne dorim sa gustam din toate. Ideal ar fi sa ne facem pofta, insa daca trebuie sa urmam un anumit regim alimentar pentru probleme de sanatate este bine sa luam in considerare complicatiile care pot sa apara dupa un festin care nu respecta regulile alimentare aplicate cu strictete pana atunci. De aceea, daca ai pofta de un preparat gusta din el putin si tine cont daca iti face rau. Fiecare constata pe pielea lui care alimente ii fac rau si in ce cantitati se transforma intr-un adversar de temut pentru sanatate.


Consuma ananas crud si kiwi

De sarbatori adauga pe lista de cumparaturi ananasul proaspat si cateva fructe de kiwi. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa rontaim cateva rondele de ananas crud sau kiwi daca intampinam probleme cu digestia dupa mesele copioase. "In momentul in care simti ca esti balonat, enzimele din ananasul proaspat si kiwi iti sunt de folos si usureaza digestia. De asemenea, mare atentie la cantitatea de alcool consumata! Retine ca alcoolul consumat in exces inrautateste foarte mult procesul de digestie", adauga nutritionistul.


Doar aceste doua fructe sunt recomandate spre consum dupa mese. In rest, incearca sa consumi fructele doar pe stomacul gol, evitandu-le inainte sau imediat dupa mese. De asemenea, trebuie sa avem la indemana si suplimente alimentare digestive pe baza de enzime si preparate care dreneaza bila.


Ce trebuie sa cunosti despre kiwi ...

  • este o excelenta sursa de vitamina C, fibre, potasiu, magneziu, cupru si vitamina E;

  • 1 kiwi (76 grame) are 46,36 de calorii;

  • ne apara de bolile cardiovasculare si de cancer - vitamina C care se gaseste in cantitati mari in fructele de kiwi are rolul de a reduce severitatea unor afectiuni ca osteoartrita, artrita reumatoida, astmul si de a preveni aparitia cancerului de colon, a aterosclerozei, a problemelor de inimia si diabet. Datorita continutului bogat in fibre, acestea reduc nivelul colesterolului "rau" si implicit riscul de boli cardiovasculare, elimina toxinele din colon si previn aparitia cancerului de colon. De regula, alimentele bogate in fibre sunt recomandate persoanelor diabetice, deoarece mentin in limite normale nivelul glicemiei;

  • amelioreaza problemele respiratorii - efectele protectoare au fost descoperite in urma unui studiu realizat pe un esantion de copii cu varsta de 6-7 ani care au consumat kiwi sau citrice, diminuand riscul problemelor respiratorii. Acestia si-au redus numarul episoadelor de wheezing (suieratura respiratorie acuta) cu 44%, in comparatie cu ceilalti copii.
    Beneficiile au fost foarte evidente in cazul copiilor astmatici, insa efectele protectoare s-au observat si la cei care au consumat chiar un fruct pe saptamana;

  • reduce riscul de formare a cheagurilor de sange - consuma kiwi in fiecare zi daca vrei sa reduci nivelul trigliceridelor din sange, riscul de formare a cheagurilor de sange si sa ai grija de inima ta. Spre deosebire de aspirina, care impiedica aparitia cheagurilor de sange, insa nu fara unele efecte adverse precum inflamatiile si sangerarile la nivelul tractului intestinal, consumul regulat de kiwi aduce numai beneficii. Fiind bogat in vitamina C, polifenoli, vitamina E, magneziu, potasiu si cupru, kiwi protejeaza vasele de sange si inima;

  • are usoare efecte laxative, posibil din cauza continutul ridicat in fibre;

  • daca nu stii cum sa alegi fructele cele mai proaspete, la kiwi este simplu. Trebuie sa-l presezi si sa fie usor moale, asa vei fi sigur ca ai facut alegerea cea mai buna;

  • un mic truc: daca le pui intr-o punga de plasic impreuna cu un mar, o banana sau o para poti sa accelerezi procesul de coacere. Fructele bine coapte le poti pastra cateva zile la temperatura camerei sau la frigider;

  • kiwi nu trebuie consumat de persoanele care au probleme cu rinichii si vezica biliara (contin oxalati care in cantitate mare favorizeaza cristalizarea pietrelor si influenteaza absorbtia calciului in organism) si nici de cei care se confrunta cu alergie la latex (s-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre alergia la latex si posibilitatea de a declansa o alergie la kiwi, avocado si banane deoarece toate acestea contin proteine care, la fel precum cele din latex, pot avea efect alergic).


Ce trebuie sa cunosti despre ananas ...

  • este o sursa excelenta de vitamina C, mangan, vitamina B1, vitamina B6, cupru si fibre;

  • 1 ananas (155 grame) are 75,95 calorii;

  • are efect antiinflamator - la inceput expertii au crezut ca aceste enzime reprezinta secretul beneficiilor bromelinei si ca ajuta doar la digestie.
    Insa, studiile mai amanuntite au aratat ca bromelina are mai multe efecte benefice si ca multe dintre acestea nu au legatura cu enzimele. Inflamatiile, coagularea excesiva a sangelui si anumite tipuri de tumori pot fi reduse prin doze terapeutice de bromelina, luata sub forma de supliment alimentar;

  • intareste sistemul imunitar - vitamina C este principalul antioxidant solubil in apa, care protejeaza corpul impotriva radicalilor liberi care ataca celulele normale. In plus, vitamina C ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva unor boli precum gripa sau raceala;

  • ofera un plus de energie - este o sursa excelenta de mangan, co-factor pentru un numar mare de enzime importante in producerea energiei si in protectia antioxidanta;

  • protejeaza impotriva degenerescentei maculare - fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate zilnic scad riscul (cu 36%) de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta;

  • cumpara fructele care au un miros frumos, pentru ca procesul de coacere inceteaza imediat ce sunt culese. Evita-le pe cele care au un miros acru sau de fermentare;

  • poate fi pastrat la temperatura camerei timp de o zi sau doua inainte de a fi consumat. Desi acest proces nu-l va ajuta sa devina mai dulce, fructul va fi mai moale si mai suculent.
    Dar in acesta perioda trebuie supravegheat, pentru ca exista posibilitatea de a se strica. Daca dupa cele doua zile, tot nu iti vei dori sa consumi ananasul, impacheteaza-l intr-o punga de plastic si depoziteaza-l in frigider, unde temperatura il va ajuta sa se pastreze pentru maxim 3 - 5 zile;

  • se recomanda sa fie consumat cu atentie de persoanele care au hemofilie sau intampina probleme cu rinichii si ficatul, deoarece reduce timpul de coagulare a sangelui.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod