Descoperă principiile care ar trebui puse în practică indiferent de vârstă și, de asemenea, asociate unui stil de viață sănătos! Acestea au fost prezentante în cadrul evenimentului „Nutriție, Sănătate, Longevitate”, manifestare dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentații sănătoase.
1. Elemente de bază pentru o alimentație sănătoasă
- asigurarea unui aport caloric corespunzător (echilibru caloric);
- acoperirea tuturor substanțelor nutritive în proporții adecvate (echilibru nutrițional);
- aport de sare de maxim 5-6 grame/zi;
- consum zilnic proporționat al celor 5 grupe alimentare: cereale și produse cerealiere, fructe și legume, lapte și produse lactate, alimente bogate în proteine (de origine vegetală și animală), alimente grase și produse zaharoase cu multă cumpătare;
- 3 mese principale si 2-3 gustari, la ore adecvate;
- preparare prin tehnologii moderne;
- consum cu calm, savurarea mâncării;
- grija pentru siguranța alimentară;
- aport de lichide de cel puțin 2 litri zilnic;
- alcoolul nu face parte din alimentația sănătoasă, dar se admite un aport moderat.
2.Evaluarea din punct de vedere nutrițional
Este foarte important să aplicăm corect ceea ce am învățat legat de alimentația sănătoasă, iar acest lucru se poate face doar dacă ne analizăm și apoi adaptăm totul la propriul organism: gusturile (ce ne place și ce nu), obiceiurile alimentare, ce și cât muncim, cât și cum ne relaxăm, ce și câtă activitate fizică facem.
3. Planificarea alimentației sănătoase
Aplicarea cunoștințelor despre alimentația sănătoasă este recomandat să fie făcută prin planificarea zilnică sau săptămânală. Pentru acest lucru, se pornește de la piramida alimentară și se construiește propria piramidă alimentară, bazată pe ce și cât mâncăm din cele cinci grupe alimentare. Cea mai practică metodă este planificarea scrisă.
4. Cumpărăturile
Atunci când mergem la cumpărături, ar trebui respectate câteva sfaturi: să facem o listă de cumpărături, să luăm o mică gustare înainte de a pleca spre magazine (când ne este foame tindem să ne lăsăm pradă tentanțiilor alimentare), să citim etichetele produselor și să nu cumpărăm alimente despre care nu știm ce conțin.
5. Pregătirea mâncării
Cei trei „S” reprezintă regula de aur în pregătirea mâncării: Simplu, Sigur, Sănătos. Premisele unei mâncări sănătoase sunt alimente sănătoase, pregătite sănătos, fără prăjeli, sosuri și creme clasice. Pe de altă parte, putem folosi noile tehnologii de gastrotehnie sănătoasă, ca de exemplu vasele de gătit cu aburi, cele de teflon, cuptorul electric.
Posteaza comentariu