Alimentatia omului este in cursul unei revolutii. Omul modern este indemnat sa treaca de la o alimentatie care are ca principal scop satisfacerea placerii de a manca, la o alimentatie care sa-i intretina si sa-i consolideze starea de sanatate. Miezul acestei "revolutii" este lupta impotriva produselor de genul fast-food, pledoaria pentru slow-food, pentru legume si fructe, pentru evitarea excesului de grasimi, sare si zaharuri.
Cand era bunica fata!
Eu, ca multe ale femei, sunt foarte preocupata de ceea ce mananc, de alimentatia familiei mele, dar mai ales a fetitei mele de cinci ani. Cand am dileme, ma gandesc la bunica, alaturi de care, cand aveam si eu cinci ani, am facut prima ciorba din viata mea. Ma gandesc si ma intreb de ce, acum cateva zeci de ani, cand bunica mea era in floarea varstei si copiii ei erau de varsta fiicei mele, nu era nici o problema sa mananci oua sau prea multa ciocolata (bunica o facea in casa), de ce pateul de ficat, cu unt, facut in casa, era nelipsit de la masa de dimineata, de ce nu tinea nimeni cont de cata paine manca, de ce laptele nu era niciodata dregresat, iar iaurtul trebuia, musai, sa fie gras, de ce nu fugea nimeni de pielea de gaina, ba chiar din contra, era cea mai buna bucatica de pe copanul de pui, de ce grasimea de gaina din supa era de un deget, de ce se manca smantana pe care azi ai putea sa o vinzi pe post de unt si asa mai departe.
Si ma mai intreb ceva. Cum este posibil ca in conditiile astea, bunica sa nu fi fost niciodata grasa, sa nu fi avut probleme de nutritie (diabet, colesterol), sa traiasca vesela, sanatoasa si lucida pana aproape de 90 de ani?
Fara sa am pretentia ca am gasit raspunsul, www.ivillage.com mi-a dat ceva explicatii. Oamenii de stiinta britanici au stabilit, in urma unor cercetari bazate pe comparatii si chimie alimentara, ca unele dintre alimentele "rele" nu sunt chiar atat de daunatoare, iar unele dintre cele "bune", au si parti pentru care nu merita felicitari.
Mitul 1: Toate fructele sunt bune
"Fructele sunt foarte sanatoase, indispensabile unei vieti sanatoase, dar depinde de cantitatea in care le mancam, depinde de greutatea ta, dar mai ales despre ce fruct este vorba", spune Jean-Marie Bourre. "Bazandu-se pe aceasta falsa impresie, cei care au mancat cantitati mari de pepene rosu, vara sau struguri, toamna, s-au ingrasat. Nu din cauza pepenelui sau a strugurilor, fructele fiind minunate, ci din cauza cantitatii mult prea mari", spune Jean-Marie Bourre.
Nu exista fructe rele, dar unele fructe sunt mai bune decat altele. Cele mai bune sunt cele cu un continut scazut de zaharoza si bogate in fibre, asa cum sunt grepfrutul, capsunele, zmeura, portocalele, afinele, merele. Altele au un continut ridicat de zaharoza, cum ar fi pepenele rosu, cel galben, strugurii, perele, iar altele sunt grase, din lista facand parte avocado. Mai mult, in ciuda impresiei gresite ca este un fruct care ingrasa, apropo de mituri, banana este cea mai buna alegere in cursul unei diete, pentru gustarea dintre mese, pentru ca are un continut ridicat de fibre si zaharuri cu ardere lenta.
Mitul 2: Ciocolata este daunatoare
Adevarul este departe! Ciocolata este, in sfarsit, recunoscuta de multi nutritionisti ca fiind un "super-aliment", iar consumul de ciocolata, o alternativa sanatoasa. Este important faptul ca nu toate sortimentele de ciocolata sunt la fel de benefice. Cele mai bune - ciocolata in care concentratia de cacao este de peste 60%. Ciocolata cu lapte si ciocolata alba, insa, nu au loc pe podium. Secretul: cat mai putine ingrediente pentru prepararea ciocolatei si o concentratie de cacao cat mai mare.