Mitul 3: Evita fast food-ul. Cartofii sunt rai
Corect ar fi sa spui: invata sa diferentiezi ceea ce este rau de ceea ce este bun in restaurantele fast-food. Alege supele, salatele, omletele, carnea de pui si renunta la cartofi prajiti, la o bucata din chifla, dar si la sucurile acidulate, in favoarea unei cesti de cafea cu lapte, a ceaiului sau a unui suc natural de fructe.
Daca silueta iti permite, nimic nu te poate opri sa mananci cartofi copti, pui la rotisor, porumb fiert. "Cartofii sunt un aliment pretios, sunt bogati in minerale si vitamine. Au calorii putine, 120-150 la 100 de grame, dar sosurile si sarea ii fac rai. Si daca vrei neaparat sos la cartofi, alege ceva cat mai curat... nu maioneza aceea plina de E-uri si aditivi, ci o lingura de smantana, amestecata cu o pudra de ierburi uscate si piper, si vei avea cel mai grozav toping" spune Jean-Marie Bourre.
Mitul 4: Salatele sunt sanatoase
O afirmatie doar partial adevarata. Cand ai mancat ultima data un bol plin de salata, fara sos si fara topinguri? Salatele "moderne" au sunca, crutoane prajite in ulei, pui prajit, sosuri bogate in grasimi, aditivi, E-uri si calorii. Iar, undeva, pe langa toate acestea, gasesti trei frunze de salata, o jumatate de ardei si trei fire de verdeata.
Regula de aur a salatelor: o salata sanatoasa consta doar in legume (inclusiv boabele de mazare, de fasole), verdeturi si diverse seminte, precum nuci, seminte de dovleac, migdale. La un bol de salata adauga o lingurita de otet balsamic si o lingura de ulei. Poti adauga cel mult un iaurt mic, sare (cu grija) si piper. Incearca aceasta colectie de salate, dar si pe cele verzi.
Mitul 5: Putine grasimi
Cand citesti pe o eticheta: "continut scazut de grasimi", nu inseamna ca respecivul produs nu are grasimi. Mai mult, daca pe eticheta scrie "fara grasimi", ar trebui sa fii extrem de atenta. Aceste "recomandari" nu sunt o garantie a faptului ca produsul respectiv este sanatos. Nu continutul de grasimi este principalul criteriu, ci numarul total de calorii al unui produs. Lipsa grasimilor altereaza gustul, astfel ca, in compensatie, producatorii adauga zahar.
Mai mult, grasimile sunt necesare si sunt o parte esentiala din orice dieta sanatoasa. Cantitatea in care sunt consumate face insa diferenta. In plus exista colesterol rau si colesterol bun, acesta din urma la fel de necesar metabolismului ca si aerul. De exemplu, ar fi de preferat sa mancati o punga de migdale decat un pachet intreg de biscuiti "fara grasimi". Afla detalii despre colesterol si grasimile din alimentatie aici si aici.
Comentarii (8)
Stiti cumva unde pot gasi sa cumpar cacao cruda? Multumesc.
Multumesc pentru comentarii si pentru interes! Te mai astept!
5. Putine grasimi: dieta umana include, ideal 5-10% grasimi; atentie! vorbim de grasimile bune!!! gasibile in uleiurile extrase la rece sau in semintele crude (printre uleiurile si semintele macice enumeram: in, canepa, susan). Gand bun, Andreea Lazarescu, raw survivor, www.bucuriebunastarehrisca.blogspot.com
4. Salatele sunt sanatoase: adevarat! Sunt sanatoase oricand vrei tu sa fie astfel: adica daca ai grija ce pui in ele si/sau ce fel de salata ceri (sigur, daca consideram ca salata beuf este o salata, afirmatia mea nu sta in picioare); altfel, daca o lingurita de dressing te ajuta sa mananci cu placere un castronoi de saltat verde cu germeni si spanac, go for it!
3. Evita fast food-urile: adevarat! Ceea ce putem comanda la fast food, fie si salata, include legume "false", legume care n-au vazut in viata lor pamantul si-au crescut pe-un morman de chimicale (in trei zile, salata-i gata!); supele? :-)))), asta-i chiar amuzant... iti imaginezi, in minuscula bucatarie a unui fast food un nene care curata la pastarnac si radacina de patrunjel pentru a face, cu drag, o supa? Nici eu... Supa lor e un fel de licoare chimico-toxica; continand tone se zahar si sare, etc.
1. Toate fructele sunt bune: este adevarat! Exemplul tau, pepenele, nu putea fi ales mai rau: pepenele se intampla sa fie cel mai alcalinizant (a se citi anti-cancerigen) fruct cunoscut; sigur ingrasarea nu s-a produs de la pepene ci de alte alimente ingerate. 2. Ciocolata nu e buna: adevarat! Cacao este intr-adevar un superfood; unul dintre cele mai eficiente si cautate superfoods de pe planeta; Vorbin insa despre cacao cruda; in acelas zimp, zaharul din ciocolata este un droig, unul dintre cele mai periculoase.
f bune sfaturile.in sfarsit cv realist
multumim pentru articol,e foarte bun si chiar am invatat multe lucruri citindu-l
Posteaza comentariu