Majoritatea persoanelor care sunt la dietă, precum și cele care au un stil de viață sănătos includ uleiul de măsline în meniul lor zilnic. Este un aliment benefic atât pentru remodelarea siluetei, cât și pentru imunitate, reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare și îmbunătățirea aspectului pielii. Aroma specifică și varietatea de rețete în care poate fi utilizat au transformat uleiul de măsline într-un ingredient de bază în multe bucătării.
Cu toate acestea, în anumite momente poți simți nevoie de a experimenta un gust diferit. Este important să alegi în continuare produse sănătoase și să eviți margarina, cu un conținut ridicat de grăsimi trans, care cresc nivelul de colesterol și te predispun la boli cardiace.
Iată ce poți folosi în loc de ulei de măsline atunci când gătești:
1. Uleiul de orez
Are un gust neutru și se potrivește de minune atât la aluaturi dulci, cât și la cele sărate. Este util și la prepararea sosurilor pentru că lasă aromele să se întrepătrundă fără să influențeze gustul final.
Nu este foarte potrivit la salate pentru că va trebui să adaugi mai multe condimente pentru a echilibra aroma extrem de subtilă a acestui ulei.
2. Uleiul de cocos
Are un gust exotic, care se armonizează foarte bine atât în aluaturi, cât și la sosuri sau tocănițe. Poți folosi uleiul de cocos la prepararea aluaturilor dulci în special deoarece intensifică aroma celorlalte ingrediente și menține prospețimea aluatului.
De asemenea, este util și pentru obținerea clătitelor pufoase.
3. Piureul de banane
În unele cazuri poți înlocui grăsimile din rețetă cu piure de banane. Datorită gustului specific nu vei putea folosi această soluție decât la prăjituri, brioșe sau clătite. Preparate la cuptor, bananele vor avea un gust dulce și aromat, astfel încât vei putea reduce și cantitate de zahăr folosită. Brioșele sau celelalte dulciuri pe care le prepari când folosești această variantă se vor menține fragede timp de cel puțin 5-6 zile, dacă le păstrezi în frigider.
4. Avocado
În loc să înlocuiești uleiul de măsline cu unt sau maioneză, alege câteva felii de avocado. O lingură de avocado are 25 de calorii și poate transforma un sandviș banal într-o gustare consistentă, cu o aromă aparte. De asemenea, ține apetitul sub control timp de câteva ore și te ajută să reziști în fața deliciilor hipercalorice.
Trebuie însă să ții cont că nu poți găti cu avocado proaspăt. Folosește miezul direct și vei obține o doză importantă de vitamine, minerale și grăsimi esențiale pentru un organism fortificat în orice sezon.
5. Supa de pui sau legume
Vrei să rumenești legumele sau carnea la tigaie fără să le arzi? În loc de ulei poți folosi cu succes supa de pui sau pe cea de legume. Adaugă câte puțin pentru a preveni arderea ingredientelor. Această soluție este folosită și în bucătăria thailandeză pentru a evita preparatele prea grase. Poți rumeni și orezul în acest mod, iar conținutul de grăsimi al rețetelor tale va fi mult mai redus decât de obicei.
6. Uleiul de susan
Dă o aromă intensă preparatelor din bucătăria cu specific asiatic. Este util pentru prăjirea rapidă a legumelor sau a cărnii sau pentru rumenirea orezului.
Dacă decizi să-l folosești la salate trebuie să diluezi uleiul de susan cu puțin ulei de floarea soarelui pentru că aroma puternică ar putea neutraliza gustul celorlalte ingrediente.
7. Uleiul de nuci
Are un gust deosebit și este foarte util pentru aluaturile dulci, în special cozonacul, brioșele, clătitele, fursecurile sau biscuiții. Utilizează-l și vei obține un gust cu totul special fără să faci alte eforturi suplimentare. De asemenea, poate fi adăugat la salatele de fructe sau de legume, alături de migdale crude, miere și semințe de floarea soarelui. Vei dori să mănânci mai des salate chiar dacă nu erai un fan al legumelor sau fructelor!
Folosește oricare dintre aceste alternative sănătoase pentru uleiul de măsline de fiecare dată când vrei să pregăteși o rețetă aparte. Nu este nevoie să fii un expert în bucătărie pentru a-ți răsfăța familia cu arome deosebite.
Posteaza comentariu