Dacă ai intoleranță la gluten sau boala celiacă în mod sigur te-ai gândit la metodele necesare pentru a-ți modifica meniul. La prima vedere poate părea complicat să găsești alternative pentru ingredientele clasice, dar nu este deloc greu și nici nu înseamnă că trebuie să uiți de gustul bun. Acest diagnostic afectează aproximativ una din 133 de persoane și se manifestă prin deteriorarea sistemului digestiv ca urmare a acțiunii glutenului, proteina principală din alimentele care conțin grâu, secară sau orz.
Cu toate acestea, celiacii nu trebuie să își restrângă meniul zilnic la un set redus de preparate simple, ci pot savura rețete delicioase chiar dacă urmează un regim alimentar.
Iată ce alimente pot alege celiacii:
1. Guaccamole
Această combinație de avocado și lime nu conține gluten și este o alegere ideală. „Gustul și textura guaccamole sunt foarte atractive pentru cei care suferă de boala celiacă pentru că este consistent și poate fi consumat cu diferite alte ingrediente.
Se găsește destul de ușor și la restaurante, astfel încât nu va trebui să te limitezi doar la suc pentru că nu știi ce poți mânca din ce este în meniu. Poți îmbunătăți guaccamole cu roșii cherry tăiate pe jumătate, mărar și ceapă”, recomandă dr. Sue Newell, nutriționist din cadrul Asociației Canadiene pentru Boala Celiacă, din Ontario.
2. Mei sau quinoa
Cerealele alternative precum meiul și quinoa sunt foarte populare în rândul celiacilor deoarece se plictisesc rapid de clasicul orez și au nevoie de arome diferite. „Poți fierbe meiul cu puțină sare, semințe de coriandru și o lingură de unt. Este foarte bun și preparat la cuptor, cu brânză”, potrivit dr. Newell. Meiul are o savoare apropiată de cea a nucilor, un conținut ridicat de fibre și proteine și o textură cremoasă.
Îi poți intensifica gustul dacă îl rumenești cu puțin ulei de măsline și poate fi consumat în orice moment al zilei.Quinoa poate fi fiartă și adăugată într-o supă sau ciorbă, integrată în cadrul salatelor de legume sau fructe, iar dacă o combini cu oregano și parmezan poți forma biscuiți pe care să-i rumenești câteva minute la cuptor.
3. Unt de arahide
Poate fi inclus în dieta celiacilor fără probleme, având numeroase utilizări. Poate fi folosit pentru prepararea unei creme din orez și mei sau pentru a realiza un sos special pentru legume rumenite la grătar. De asemenea, este un ingredient folositor pentru rețetele de brioșe fără gluten. „Una dintre gustările mele favorite sunt feliile de măr cu unt de arahide și semințe de floarea soarelui”, spune dr. Newell.
4. Brânză
Este esențială pentru menținerea masei osoase și reducerea riscului de fracturi, iar calciul conținut de brânză vine împreună cu o aromă deosebită care îmbogățește meniul celiacilor. Poate fi folosită drept topping pentru cartofii copți calzi, poate fi amestecată cu fructe proaspete la micul dejun sau poate fi consumată alături de felii de țelină și castravete.
De asemenea, este foarte ușor de pregătit o cremă din brânză adăugând ierburi aromatice precum busuiocul, măghiranul, rozmarinul sau oregano. O altă idee este să rumenești bucăți de brânză la tigaie, cu ulei de măsline, paprika și sare roz, apoi să le servești cu humus sau un sos special preparat din boabe de fasole neagră, iaurt grecesc, sare, chimen și ulei de cocos.
5. Popcorn
O opțiune cu un conținut redus de calorii, crocantă și aromată, popcornul nu va fi refuzat de nimeni, mai ales de celiaci. Poți alege un topping din sare și unt sau poți amesteca popcornul cu parmezan ras ori brânză Cheddar. Dacă te-ai plictisit de popcorn poți mânca și rondele de orez expandat pe care poți pune iaurt, brânză sau condimente.
6. Acadele
Nu este vorba despre cele de la magazin pentru că în multe cazuri au fost contaminate cu ingrediente care conțin gluten. Este foarte ușor să prepari chiar tu acadele delicioase dintr-un amestec din iaurt simplu și fructe proaspete.
Posteaza comentariu