Plăcintele cu mere sau dovleac ocupă locuri de frunte în bucătăria toamnei, dar este important să completezi aceste delicii cu un meniu echilibrat, care îți asigură doza necesară de vitamine și minerale. Poți savura aromele toamnei și deliciile de sezon fără să renunți la silueta pe care ți-o dorești.
Iată ce fructe și legume sănătoase ar trebui să cuprindă meniul tău în această toamnă:
1. Merele
Nimic nu evocă mai bine atmosfera de toamnă, frunzele ruginii și serile însorite decât aroma specială a merelor. Merele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, în special vitamina C, care fortifică sistemul imunitar și previn cacerul. În plus, fiecare felie de măr conține și pectină, un prebiotic esențial pentru o digestie optimă și reducerea nivelului de colesterol. Poți consuma merele simple, experimentând cu varietatea de sortimente, arome și culori. De asemenea, merele combinate cu migdale sau nuci caju sunt o gustare sățioasă, care elimină centimetrii în plus fără să fie nevoie să te înfometezi.
Dacă îți place foarte mult untul de arahide cel mai bine ar fi să-l consumi alături de câteva felii de mere.
În acest fel vei avea mixul ideal de proteine, fibre și vitamine. La micul dejun merele adaugă savoare fulgilor de cereale, iar seara poți alege o cină ușoară, formată din mere, felii de mango, cuburi de brânză Cheddar și cartofi dulci, totul presărat cu nucșoară. Pentru momentele în care simți nevoia de ceva dulce dar vrei să eviți prăjiturile, merele coapte cu scorțișoară îți vor aduce mai aproape gusturile copilăriei, în timp ce îți reconturezi silueta fără restricții drastice.
2. Varza de Bruxelles
Ideală pentru garnituri și salate, varza de Bruxelles nu trebuie să lipsească de pe lista de fructe și legume sănătoase pentru toamnă. Previne anemia și stările de oboseală sau amețeală, fiind alimentul ideal pentru adaptarea la noul anotimp. De asemenea, conține vitamina K și îți menține oasele sănătoase, prevenind fracturile. Dacă de obicei răcești foarte des toamna, nu doar portocalele te pot ajuta să ai o imunitate puernică.
Și varza de Bruxelles are vitamina C, plus multe fibre. Te va ajuta să treci cu bine de sezonul gripelor și nu vei avea probleme de fiecare dată când cineva tușește sau strănută lângă tine. Dacă nu te atrage gustul ei, poți îmbunătăți varza de Bruxelles dacă o prepari la cuptor, cu puțin ulei extravirgin de măsline, nuci mărunțite, sare de mare și piper. Servește-o caldă, cu sirop de arțar și vei vedea că va deveni rapid una dintre rețetele tale favorite.
3. Smochinele
Sunt o sursă bună de fibre, țin sub control glicemia și previn stările de amețeală sau extenuare. Stimulează digestia și eliminarea toxinelor, reduc aspectul cearcănelor și accelerează vindecarea leziunilor acneice. De asemenea, au potasiu și previn hipertensiunea arterială. Conținutul de potasiu te protejează și împotriva litiazei renale. Savurează smochine uscate de fiecare dată când ai ocazia. Îți vor ține sub control apetitul, iar în timp vei ajunge să uiți complet de prăjituri sau gogoși.
Poți adăuga smochine la cerealele de la micul dejun sau le poți combina cu brânză cu mucegai pentru a obține o gustare sățioasă care elimină kilogramele în exces.
4. Conopida
Poate în copilărie ocoleai imediat conopida, însă ar fi bine să îi mai dai o șansă. Conopida este o sursă excelentă de vitamina C și vitamina K, prevenind inflamațiile și agravarea acneei sau a eczemelor.
Este bogată și în acid folic, fiind un aliment important pentru femeile care își doresc să aibă un copil cât mai curând. Conopida poate fi integrată în salatele cu ardei gras, spanac, roșii și brânză. O poți pregăti și la cuptor în serile răcoroase de toamnă. Combină o conopidă mărunțită cu 3 căței de usturoi, o ceapă, 4 fire de cimbru, 3 linguri de ulei extravirgin de măsline, puțină sare de mare și piper. Nici nu vei recunoaște banala conopidă când vei gusta!
5. Perele
Adaugă savoare oricărei rețete de toamnă, cu mult mai puține calorii decât dacă ai folosi zahărul. Sunt o sursă excelentă de fibre, reduc pofta de mâncare și te ajută să revii la greutatea ideală în timp ce guști din preparate delicioase. Conțin și vitamina C, cupru și bor, ajutând organismul să reziste în fața infecțiilor și să prelucreze optim calciul asimilat.
Savurează-le simple sau cu unt de migdale pentru a intensifica aroma.
La prăjituri, poți înlocui două treimi din cantitatea necesară de zahăr cu piure de pere. La final, aluatul va fi la fel de dulce, dar vei economisi multe calorii.
Posteaza comentariu