Dupa agitatia unui joc de volei sau chiar dupa cateva ture cu bicicleta, temperatura corpului creste considerabil, mai ales daca termometrul depaseste 30 de grade C. Poate nu vei observa acest lucru pe loc, insa efortul si supraincalzirea pot duce la extenuare, crampe si insolatie.
"Miscarea in aer liber, la temperaturi foarte ridicate, poate provoca insolatie, arderi ale pielii si lipotimie (lesinuri), din cauza pierderii de lichide. Persoanele care au probleme cu inima, cu pielea, persoanele cardiace si astmatice ar fi mai bine totusi sa stea in casa pe o asemenea vreme. Daca nu te incadrezi in aceasta categorie si esti doritoare de sport "extrem", trebuie sa-ti acoperi capul cu ceva alb, sa te imbraci lejer si sa te hidratezi temeinic intern si extern. Insa, indiferent de cat de sigura esti de sanatatea ta, trebuie sa eviti expunerile la soare intre orele 11-16", ne sfatuieste Dr. Adrian Elisei, Medic specialist M.G.
In conditii normale, corpul reuseste sa controleze efectul caldurii prin transpiratie. Dar acest mecanism natural nu te poate proteja foarte bine, mai ales daca faci efort in soare perioade indelungate. Foloseste cateva trucuri si invinge arsita verii!
Fa miscare intre orele mai putin calduroase ale zilei, cum ar fi dimineata devreme sau seara tarziu.
Poarta un echipament larg (cel foarte stramt nu este recomandat pentru miscarea fizica) si de culori deschise. Alege materiale care "absorb" transpiratia, precum bumbacul. Nu purta niciodata un echipament din fibra sintetica daca faci miscare intr-o zi calduroasa; acest material iti poate provoca alergii ale pielii.
Bea foarte multa apa si nu astepta pana ti se face sete pentru a face acest lucru. Organismul cere apa abia dupa ce esti "uscata" de lichide. Daca faci mult efort pe o vreme calduroasa, trebuie sa bei intre doua si patru pahare de apa.
Nu consuma lichide care contin alcool, cofeina sau zahar si conservanti. Acestea te fac sa pierzi chiar si mai multe lichide. De asemenea, o bautura prea rece poate provoca dureri stomacale.
Cand e cazul, ia o pauza intr-un loc cu umbra, pentru a te racori.
Nu exagera cu sportul. Incepe intr-un ritm moderat si depune un efort sustinut progresiv. Pe o vreme incinsa si umeda, nu te stradui prea mult. Ceea ce este normal pentru tine intr-o zi oarecare, devine periculos intr-o zi calduroasa.
Unge-ti pielea cu crema cu factor maxim de protectie solara. Este dificil pentru corpul tau sa mentina o temperatura constanta cand pielea ti-e arsa de soare. Protejeaza-ti capul cu o sapca sau cu o palarie. Cu cat esti mai prudenta, cu atat iti scad sansele sa transformi o zi dedicata miscarii si distractiei intr-un calvar...
Posteaza comentariu