Ar trebui sa practice copilul meu sport?

Practicarea unui sport este de obicei asociata cu o lista lunga de beneficii pentru copii. Din punct de vedere fizic, sportul ajuta la o dezvoltare sanatoasa si armonioasa a copilului. Insa cele mai mari avantaje ale sportului organizat sunt progresele pe care le realizeaza pe plan social si psihologic.

"In majoritatea cazurilor este foarte bine pentru copil sa faca sport. Insa daca are alte inclinatii, nici acestea nu trebuie neglijate. Cel mai important lucru de retinut este faptul ca sportul nu trebuie sa fie o povara, ci o mare placere. El invata sa piarda, are satisfactii cand castiga... este ca un fel de 'calatorie initiatica' spre autodescoperire. Oricare ar fi cazul, el trebuie sa experimenteze foarte mult inainte de a practica un sport... Poate incerca atat patinaj cat si handbal sau arte martiale. Treuie sa-i descoperi talentul. Antrenorul trebuie sa fie o persoana deschisa si nu trebuie sa inhibe copilul ci sa-i stimuleze increderea in sine. Concluzia este ca sportul trebuie sa fie o activitate atractiva pentru ca pentru el este foarte important sa se joace. Copilul trebuie sustinut pe parcursul tuturor progreselor lui. O victorie trebuie rasplatita iar cand apare esecul trebuie sa fie ajutat si incurajat sa-si cultive o atitudine de luptator. Atentie: un spirit de competitie prea 'ascutit' il poate face vulnerabil, iar dupa o infrangere el se poate demoraliza complet", povesteste Dr. psiholog Smaranda Grosu.

Deci, cu ajutorul unei singure activitati, copilul invata sa interactioneze cu persoanele din jur, sa se descurce sub presiune, sa urmeze indicatii si critici si sa accepte esecul. Sportul il ajuta sa-si insuseasca unele trasaturi de caracter (disciplina, corectitudinea, punctualitatea, respectul, responsabilitatea, angajamentul) cu seriozitatea unui adult. Studiile atesta ca activitatile sportive imbunatatesc performantele in studiu, conditia fizica dar si respectul de sine.

Inainte de a-ti inscrie copilul la un club sportiv si inainte ca acesta sa aleaga un sport, pune-ti cateva intrebari ajutatoare care iti vor clarifica dilemele.

Este copilul meu interesat de un sport?

Prima intrebare pe care ar trebui sa ti-o pui ar fi daca "puiul" tau este interesat de sport, daca are probleme de greutate si daca are probleme de sanatate. In caz ca nu este interesat de sport in momentul in care te hotarasti, este ok. Un stil sanatos de viata nu trebuie neaparat sa includa miscarea organizata. El se poate juca in colectivul de prieteni, poate fi pasionat de bicicleta sau "gusta" activitatile sportive din cadrul unitatii sale de invatamant. Aminteste-ti cazurile in care parintii isi obliga copiii sa practice un sport pentru niste motive total deplasate precum implinirea propriilor ambitii...

Are copilul meu timp pentru sport?

Cantareste foarte atent programul copilului tau. Cei care iau deja lectii de pian, fac meditatii sau sunt implicati in mai multe activitati extra-scolare pot deveni foarte stresati o data cu angajamentul unui program sportiv.

Care sunt caracteristicile fiecarui sport?

Fiecare sport difera, iar cand vrei sa faci o alegere, ia in considerare mai multi factori ce trebuie sa fie compatibili cu caracterul copilului tau:

daca vrei sa pui accent pe abilitati individuale (ciclismul, inotul, tenisul);
daca vrei sa pui accent pe abilitati legate de spiritul de echipa (fotbal, dans aeobic, voley);
daca iti poti permite costurile pe care le implica un anumit sport;
daca fata/baiatul tau este dispus sa faca anumite sacrificii (dieta, cantonamente, antrenamente).

Cum imi pot ajuta copilul sa aleaga sportul care i se potriveste?

O data ce copilul si-a manifestat interesul pentru o anumita activitate sportiva, trebuie sa te gandesti daca sportul i se potriveste din punct de vedere fizic si psihic. Copiii de aceeasi varsta difera unuii de altii la gradul de dezvoltare intelectuala si fizica. De exemplu, daca fetita ta este mai scunda decat colegii ei, acesta poate constitui un avantaj in sporturi precum atletismul, inotul sau gimnastica.
De asemenea, observa gradul de independenta al copilului tau. Este o fire independata si incapatanata sau imbratiseaza colectivul unei echipe? Este visator, solitar sau dependent de amicii lui? Ii place apa, miscarea in natura sau intre patru pereti? Accepta rutina sau il plictiseste?
Pentru a raspunde acestor intrebari, lasa-l sa experimenteze si sa priveasca mai multe sporturi, iar munca asta de cercetare se poate intinde pe cateva luni bune. Aminteste-ti ca este o decizie foarte importanta pentru copil, de aceea trebuie sa ai foarte multa rabdare cu el.

Unde ar trebui sa faca copilul meu sport?

Cluburile sportive sunt mediul ideal pentru a practica un sport, de la atletism pana la karate si echitatie, insa daca locatia acestor cluburi nu te avantajeaza, poti merge si la un club particular sau unul al copiilor. Atata timp cat distanta nu ingreuneaza programul copilului tau, totul este bine.

Cum ar trebui sa fie antrenorul?

Cu ajutorul unui antrenor/profesor bun, copilul tau se poate indragosti de sportul respectiv, sau din contra, il poate uri. De aceea, trebuie sa observi caracterul antrenorului. Acesta trebuie sa aiba experienta in lucrul cu copiii, sa fie foarte rabdator dar si exigent cand este cazul. Un antrenor prea dur poate strivi entuziasmul copilului tau pentru sport.

Cum ar trebui sa reactionez daca vrea sa renunte?

Interesul copilului pentru sport poate oscila de la entuziasm la demoralizare. El poate veni intr-o zi sa-ti spuna: "Eu m-am saturat. Nu e deloc distractiv". Daca vrea sa renunte brusc, incearca sa afli despre ce este vorba. Intreaba-te care este motivul acestei hotarari: antrenamentul prea dur, colegii, presiunea unei echipe sau antrenorul nepotrivit? Nu incerca sa fortezi nota si sa-l convingi sa se reintoarca. Accepta ideea sau incearca sa-i sugerezi alta activitate fizica sau daca nu... macar creativa.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana pe 27 Mar 2011, 19:03
    Fosta campioana nationala a Romaniei la senioare tenis ofer cursuri de initiere pentru incepatori si avansati.tel. 0729061092/Diana

    Fosta campioana nationala a Romaniei la senioare tenis ofer cursuri de initiere pentru incepatori si avansati.tel. 0729061092/Diana

    0
    0

  • Ioana pe 12 Feb 2011, 13:25
    TENIS

    Pentru informatii ma puteti contacta la adresa de mail tennis_coach.dana sau la nr. de telefon 0763.199.805.

    0
    0

  • Ioana pe 12 Feb 2011, 13:22
    TENIS

    Sunt jucatoare de tenis si mi-ar face placere sa ofer cursuri de initiere copiilor dumneavoastra. Deasemenea pot fi si sparring partner pentru cei care practica deja acest sport.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod