Stresul reprezinta felul in care facem fata situatiilor vietii. Unele persoane sunt in mod genetic, din nastere, facute sa reziste mai bine stresului. Altii insa se pot antrena si autoeduca in scopul de a face fata mai eficient stresului. Alegerile alimentare corecte pot ajuta mult organismul sa-si sporeasca rezistenta la stres. Cand suntem stresati, in loc sa mancam tot felul de alimente nesanatoase, putem sa alegem alimente "destresante", care sa ne linisteasca organismul.
Alimente care reduc stresul
Organismul dumneavoastra raspunde la stres prin sporirea cantitatii de hormoni ai stresului, produsa de glandele suprarenale. Acesti hormoni sunt responsabili pentru cele mai multe dintre simptomele asociate cu stresul: cresterea tensiunii, tensiune musculara, dereglari digestive. Datorita rolului extrem de important al glandelor suprarenale in nutritia adecvata a organismului si reactia la stres, alimentele bogate in substante nutritive care ajuta functia suprarenala sunt extrem de benefice pentru reducerea stresului.
Telina - un vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale. Compusii care intra in compozitia telinei scad concentratia de hormoni ai stresului, care provoaca vasoconstrictie. O tulpina de telina consumata inainte de culcare va poate da un somn linistit;
Semintele de floarea-soarelui reprezinta nu numai o sursa bogata in potasiu, ci si in complexul de vitamine B si zinc;
Orezul brun contine carbohidrati cu absorbtie lenta, care pot declansa eliberarea din organism a serotoninei si norepinefrinei. Acesta va va ajuta sa faceti fata mai bine stresului, imbunatatindu-va dispozitia si oferindu-va o energie sustinuta;
Algele contin aproximativ 60% proteine si sunt derivate ale celor opt aminoacizi esentiali. Au un efect energizant asupra ficatului si faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres din organism;
Varza este o buna sursa de vitamine antioxidante A, C si E (care alunga stresul), beta-caroten si seleniu mineral;
Migdalele sunt foarte bogate in magneziu, un element bun pentru functia suprarenala, precum si pentru metabolizarea acizilor grasi esentiali;
Fructele de padure sub forma de boabe (murele), dar si capsunele si zmeura au un continut ridicat de magneziu si vitamina C;
Semintele de susan ofera necesarul de zinc din perioadele de stres; " Castravetii au un efect calmant asupra sangelui si ficatului;
Sparanghelul contine multe dintre elementele regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente si oase;
Usturoiul contine o substanta detoxifianta, numita alicina, care ii da usturoiului gustul si mirosul specific. Un puternic antibiotic, alicina are proprietati antivirale si antifungice, precum si de scadere a colesterolului, tensiunii si cresterea bunei dispozitii;
Avocado are rol in reglarea functiilor organismului si stimularea cresterii. Merita remarcata concentratia sa mare de fier si cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei - una dintre cele mai des intalnite cauze ale starii de oboseala si ale incapacitatii de a face fata eficient stresului.
Primul raspuns la stres este reactia de alarma, denumita adesea reactia "lupta sau fugi". Aceasta este declansata de anumite reactii din creier, care determina glanda pituitara (ce dirijeaza intregul sistem hormonal al organismului) sa trimita catre glandele suprarenale mesaje chimice prin care ii comunica sa secrete adrenalina sau alti hormoni ai stresului. De asemenea, exista anumite alimente si bauturi care stimuleaza puternic organismul, devenind in felul acesta cauze directe ale stresului.
Alimente care streseaza
Cofeina - aceasta se gaseste in cafea, ceai, ciocolata, cola, etc. Cofeina determina producerea de adrenalina si in felul acesta duce la cresterea nivelului de stres. Persoanele dependente de cofeina isi extenueaza glandele suprarenale, cele care produc hormonii stresului. Acesti hormoni ai stresului influenteaza metabolismul. In consecinta, pe termen lung, cofeina determina cresterea in greutate, mai ales daca este asociata cu un regim alimentar nesanatos. Consumul excesiv de cofeina are acelasi efect ca si stresul prelungit;
Alcoolul - este o cauza majora a stresului. Culmea ironiei este tocmai faptul ca unii oameni se apuca de baut tocmai pentru a combate stresul. Insa daca alcoolul este asociat cu stresul, combinatia este fatala. Alcoolul stimuleaza secretia de adrenalina, ceea ce duce la aparitia unor probleme precum tensiunea nervoasa, irascibilitatea si insomnia. Excesul de alcool duce la cresterea depozitelor de grasime din zona inimii si slabeste functia imunitara. De asemenea, alcoolul micsoreaza capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism;
Dulciurile - zaharul contine substante nutritive esentiale. El furnizeaza o crestere brusca de energie in organism, care este posibil sa duca la extenuarea glandelor suprarenale. Acest lucru poate duce la irascibilitate, o slaba capacitate de concentrare si depresie. Consumul ridicat de zahar reprezinta o povara serioasa pentru pancreas, fapt ce mareste riscul aparitiei diabetului;
Alimentele sarate - sarea creste tensiunea, epuizeaza glandele suprarenale si induce instabilitatea emotionala. Folositi un inlocuitor al sari care sa contina potasiu, in loc de sodium. Evitati alimentele gata preparate, cu un continut ridicat de sare, precum sunca, muraturile, carnatii;
Alimentele grase - evitati consumul de alimente bogate in grasimi saturate, cum ar fi produsele de origine animala, produsele lactate, alimentele prajite si cele din meniurile de fast-food. Grasimile supun sistemul cardiovascular la un stres inutil;
Laptele de vaca si produsele lactate - acestea streseaza organismul prin substantele pe care le contin, de exemplu, proteina numita caseina, care este foarte greu de digerat si poate declansa reactii alergice;
Carnea rosie - are un continut ridicat de proteine, sporeste concentratia de dopamina si norepinefrina din creier, ambele substante fiind asociate cu starea de anxietate si de stres;
Alimentele gata preparate si rafinate, precum painea alba si faina rafinata, supun la stres organismul ca urmare a faptului ca sunt sarace in substante nutritive, continand din abundenta calorii inutile. In plus, pentru a digera alimentele rafinate, organismul dumneavoastra trebuie sa-si foloseasca propriile vitamine si minerale, adica sa isi consume rezervele. Alimentele pe baza de faina alba sunt prajiturile, biscuitii, painea si produsele de patiserie;
Margarina si alte uleiuri vegetale procesate - au un continut foarte ridicat de acizi grasi trans, iar o dieta care abunda in acesti acizi poate avea un efect negativ asupra colesterolului, crescand riscul afectiunilor cardiace. In acelasi timp, aceste produse blocheaza asimilarea de catre organism a acizilor grasi esentiali, benefici pentru sanatate;
Alimente condimentate - condimentele contin uleiuri volatile, care au capacitatea de a irita mucoasa stomacului. Este mai bine sa evitati sa consumati curry, ardei iuti si carnati foarte picanti, prezenti in bucataria mexicana si indiana, precum si unele bauturi. Un meniu cu curry sau chilli continand un amestec de condimente foarte picante are capacitatea de a perfora, la propriu, mucoasa gastrica;
Aditivii alimentari, conservantii si alte substante chimice - aditivii alimentar provoaca un stres enorm organismului, deoarece acesta este nevoit sa lucreze din greu pentru a le face fata; rezulta ca energia si substantele nutritive atat de valoroase sunt irosite in loc sa fie folosite in mod profitabil (de exemplu, la intarirea sistemului imunitar).
O dieta echilibrata este factorul crucial in mentinerea sanatatii si reducerea stresului. De asemenea, consumul ceaiurilor din plante poate fi foarte eficient pentru ameliorarea multor simptome ale stresului.
Informatiile au fost preluate din cartea "Esti ceea ce mananci: Programul care va va schimba viata", Dr Gillian McKeith, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2005, www.curteaveche.ro
Comentarii (10)
sunt de acord cu ce se scrie de a manca sanatos pentru o viata sanatoasa dar regula contrazice nu sti ce sa mai crezi unii spun sa mananci de toate cate putin altii nu;ce sa mai crezi?care este realitatea in final?
alimentatia sanatoasa reduce stresul si prelungeste viatza
Totul se rezuma la autosugestie.Parera mea asta este,tot timpul incerc sa ma controlez la diete la problemele zilnice si deviza mea este AM SA TREC SI PESRE ASTA CE VA FI VA FI.PA
NU AM REUSIT NICIODATA SA TIN O CURA DE SLABIRE DAR MI-AM MENTINUT GREUTATEA MINCIND DIN TOATE CITE PUTIN.
este greu de crezut ca m-ai pot slabi tot ce mananc ma ingrasa?!... chiar daca va laudati cu toate produsele voastra foarte scumpe tot nu va cred ... nu-mi pot permite sa mai pot cheltui bani fara rost
nu-i adevarat mintiti in continuu
alimentatia corecta ,asa cum o sugerati dumneavoastra,este un barometru de civilizatie..cu cat campaniile de informare vor penetra prin toate mijloacele ,cu atat creste sansa sa ne schimbam modul de viata si sa fom mai civilizati...
Cum se face ca elementele cele mai bune pt sanatate sunt intotdeauna si cele mai scumpe? E greu sa devii "civilizat" daca ai bani sa iti iei o cutie de margarina care sa te hraneasca decat un avocado? Elemente sanatoase mai la indemana oricui si care sa nu imprastie "miresme" (usturoiul) nu exista?
:)Alimentatia sanatoasa...pt stres??? :) Felicitari fiindca provocati lumea la fapta buna pt SANATATE DEPLINA(prin alimentatie si sport(adaug eu))!!!
uneori cred ca din lipsa de timp neglijam ce e mai important ;;sanatatea
Posteaza comentariu