Durerile menstruale, starile de nervozitate si sindromul premenstrual pot provoca un adevarat dezastru in viata dumneavoastra. Acum avem la indemana cateva sfaturi de a le elimina din cotidianul nostru si de a beneficia de liniste si in acea perioada dificila a lunii.
Luati Silybum marianum (2 capsule de trei ori pe zi), cu patru zile inainte si in perioada de menstruatie. Acest produs va protejeaza ficatul si ajuta la reglarea nivelului de estrogen din organism.
Decongestionati-va ficatul folosind agenti lipotropi. Substantele lipotropice grabesc indepartarea depozitelor de grasime si a bilei, imbunatatind functionarea ficatului. Sindromul premenstrual este corelat cu metabolizarea defectuoasa a grasimilor de catre ficat. Un amestec bun pentru ficat poate fi realizat din 1000 mg colina, 500 mg metionina si/sau cisteina.
Deficientele de magneziu sau zinc vor afecta functionarea ficatului. Luati aproximativ 1200 mg de magneziu si 50 mg zinc pe zi.
Cresteti aportul de vitamine B, inclusiv B6. Luati 50-100 mg B complex in fiecare zi sau 2 capsule de laptisor de matca de trei ori pe zi.
S-a demonstrat ca vitamina A diminueaza simptomele sindromului premenstrual, asadar luati aproximativ 10 000 U.I. pe zi, sub forma de beta-caroten. Nu luati suplimente de vitamina A daca sunteti insarcinata.
Vitamina E reduce simptomele fizice ale sindromului premenstrual si regleaza nivelul hormonal din organism. O doza de 400 U.I. pe zi ar fi binevenita.
Luati o lingura de ulei de in sau luminita-noptii sau de limba-mielului in fiecare zi. Femeile care au probleme menstruale manifesta neregularitati ale acizilor grasi esentiali.
Cu doua zile inainte de ciclul menstrual luati agnus castus (dureri ale sanilor si echilibru hormonal). Face adevarate minuni!
Folositi un aliment superconcentrat, cum ar fi spirulina, algele verzi-albastre sau chlorella, impreuna cu laptisor de matca. Eliminati produsele lactate cu cel putin 10 zile inainte de instalarea ciclului menstrual.
Practicarea exercitiilor fizice de intensitate moderata pe tot parcursul lunii ajuta la reglarea hormonala, elimina toxinele, sporeste absorbtia de substante nutritive, intareste organele interne, diminuand in acest fel simptomele sindromului premenstrual.
Solutii pentru menopauza
In general, la menopauza femeile duc lipsa de substantele si fluidele care hranesc ficatul si este extrem de important ca in aceasta perioada de potop hormonal, ficatul sa fie hranit bine si ajutat. Intariti-va ficatul cu ajutorul alimentelor regeneratoare si al suplimentelor indicate mai jos, iar simptomele de menopauza fie vor disparea, fie vor fi mult diminuate.
Alimentele care trebuie consumate in perioada de menopauza sunt: mere, fasole Adzuki, anason, fasole alba, soia boabe, masline, ovaz, seminte de susan, mazare despicata, igname si seminte de floarea-soarelui;
Ceaiul de salvie (2 cani pe zi) sau 15 picaturi de tinctura de salvie intr-o cantitate mica de apa pot ajuta enorm in cazul bufeurilor si al altor simptome legate de menopauza;
Agnus castus, cunoscut si sub denumirea de vitex, poate sa reechilibreze nivelul hormonal, sporind productia de progesteron. Pentru un efect maxim luati-l in combinatie cu planta Angelica sinensis;
Suplimentul DHEA (dihidroepiandrosteron) este foarte bun. Este un hormon suprarenal care creste nivelul estrogenului;
Planta trifoi rosu, bogata in vitamina B si suplimentul gamma oryzanol (antioxidant) au rezultate excelente;
Crema cu progesteron natural, obtinut dintr-o varietate salbatica de igname are o actiune benefica in ceea ce priveste efectele secundare.
Informatiile au fost preluate din cartea "Esti ceea ce mananci: Programul care va va schimba viata", Dr Gillian McKeith, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2005, www.curteaveche.ro
Comentarii (19)
buna.vreau sa stiu daca o sa pot ramane insarcinata daca imi vine menstruatia numai cu duphaston?va rog din suflet sa imi raspunda cineva
UN ARTICOL SUPER. MULTUMIRI.
Am ciclu neregulat(la 20 zile), viata sexuala neregulata, sanii mi se maresc inaintea ciclului cu 10 zile. Aveti vreo parere despre un eventualul tratament. Ce parere aveti despre anticonceptionale, regeleaza ciclul si oprirea lactatiei (inca mai am lapte dupa 5 ani)?
Nu ar strica cateva randuri adresate adolescentelor aflate in asteptarea primei menstre: sfaturi despre igiena, ce absorbante sunt recomandate, cine ar trebui sa le recomande; este necesara vizita la medic odata cu prima menstra ?
cand eram d-soara aveam dureri f.mari cu pierderea cunostintei in perioada premenstruala,necazurile au disparut dupa ce am nascut primul copil.Dupa o vreme,cca 12-15 ani au aparut alte simptome:balonare,nervozitate,labilitate psihica,dar nu sant foarte accentuate si am reusit sa convietuim impreuna .Nu disperati! Conteaza foarte mult si cat este de fericita si de impacata cu propria persoana,chiar si regimul alimentar influienteaza aceste simptome(verificat).Sanatate tuturor!
DE CE VARS AN TINPUL MENSTRUATIE
Si eu am acelesi sintome, iar in acea perioada pierd controlul dietei, apoi dupa ce trece iar incep sa lupt din nou cu kg, si toate aste dupa varsta de 40 de ani.
eu iau un nurofen forte (cateodata si 2) si in 30min-o ora imi trec durerile, starea de balonare ciu-ciu.
am aceleasi probleme: dureri de cap,de stomac, stari de voma, de nervozitate....pt astea nu am gasit nici o solutie! Dar pt durerile din prima zi, care uneori sunt insuportabile, folosesc diclofenac supozitor (pastilele nu au efect)si in jumatate de ora totul e ok.
uneori ciclul este legat de viata sexuala, dar fiecare persoana reactioneaza diferit.nu am avut sindrom premenstrual de la inceput, cred ca abia dupa 15 ani am inceput sa-l resimt. la mine se manifesta prn nervoziate excesiva si emotiviate. uneori si tendinta spre depresie( in funtie de reactia celorlalti la nervii mei). rar simt sanii durerosi inainte, desi se spune ca toata cofeina consumata ne produce tensiune si dureri in sani, si ca nu are legatura cu crampele( eu beau cafea cam multa).insa toate sunt influentate de hormoni.si sindromul pre si apetitul sexual......majoritatea.insa pt sindromul pre nu exista tratament. cica cercetatorii lucreaza...si o gluma era ca...daca se termina fondurile financiare, toti barbatii vor cotiza pt a se gasi un leac. insa pt fatuca de 16 ani: indiferent de viata ta sexuala e anormal sa-ti curga atat de mult. fa niste teste, du-te la specialisti care stiu ce fac, pt ca exista tratamente hormonale, pilule contraceptive care iti micsoreaza perioadele. specialistii spun ca scurgerile intense pot fi semne de fibrom, sau endometrita. deci fa niste teste amanuntite, nu poti sa te chinui asa. nu ai nici o garantie ca iti va fi mai bine cand iti incepi viata sexuala. eu dupa 7 ani de ciclu, am inceput sa fiu activa sexual si pot spune ca durerile mele au inceput cam de atunci. am ramas activa...si durerile s-au accentuat. organismul e foarte ciudat si e greu de prezis cum va reactiona. sper sa citesti mesajul meu si sa-ti fie mai bine! sanatate tuturor!
SI MIE MAMA IMI SPUSESE LA FEL,DAR SA STII CA NU E DELOC ASA.EU AM 23 DE ANI DAR DURERILE NU AU INCETAT DELOC.SPER LA TINE SA NU FIE ASA.EU LUCREZ IN DOMENIUL MEDICAL SI TOT NU AM GASIT REMEDII CARE SA DEA REZ MAI MULT DE O LUNA DOUA.ORGANISMUL SE INVATE SI CU MEDICAMENTELE SI DE LA UN TIMP NU ISI MAI FAC EFECTUL.BAFTA IN CONTINUARE.
Am 16 ani si am o perioada de menstruatie foarte mare....anul trecut am avut vreo 6 luni..m-a consultat medicul..si m-a internat la urgenta....dar nici un rezultat peste 2 luni..se incepeau chinurile. De la inceputul anului asta am avut menstruatie pina in iunie pina cind eram in oras si numai puteam sa merg de scurgerile mari pe care le aveam eram toata murdara..prietena mea chemase ambulanta, iarasi am fost la un medic sa-mi prescrie niste medicamente iarasi mi-au dat diferite pastile sa iau (hormoni)...ce sa spun..m-am ingrasat destul, nu puteam sa port fuste, numai pantaloni inchisi, viata mea e un dezastru...chiar nu mai pot! Ce sa fac? ma sfatuieste cineva..mama si medicii imi spun ca am o perioada menstruala lunga din cauza virginitatii...cind voi fi femeie atunci nu voi mai avea probleme! Oare e din aceasta cauza? Eu nu prea cred!
e groaznic cu 3-4 zile inainte de ciclu.Mi se umfla sanii din fericire nu ma dor dar sfarcurile se intaresc, mi-e greata aproape dupa orice mananc,ma doare capul,ametesc si am dureri oribile atunci cand imi vine.Din pacate n-am luat nicio masura pana acum...
As dori sa stiu daca cu ajutorul plantelor poate sa mi scada tensiunea din sani.
poate abstinenta influenta starea sanatatii?am sindrom premenstrual cu tota trena de simptome dereglarii ale gr corporale .ok am 35 de ani sunt singgura de 4 ani.ce sa fac?
ok!stiu ca suna ciudat,dar trebuie sa aflu parerea de la voi.am 20 de ani si nu mi-am inceput viata sexuala.este adevarat ca acesta este motivul pentru care in fiecare luna sindromul premenstrual ma chinuie tot mai tare?am ajuns sa iau calmante ca sa nu plang.
"este adevarat ca acesta este motivul pentru care in fiecare luna sindromul premenstrual ma chinuie tot mai tare?am ajuns sa iau calmante ca sa nu plang" Nu este adevarat ! Majoritatea femeilor care au viata sexualã au menstruatie.
Si inca un sfat: Nu recurge la medicamente sau hormoni ! Problemele premenstruale se datoreaza descarcarilor de hormoni (si nu numai !)
nu am folosit niciodata nimic cu stii ca ai acest sindrom ,te dor sinii esti nervoasa etc,
Posteaza comentariu