Radioterapia, combinată cu o nutriție corectă și suportul unui psiholog, poate face minuni în cazul celor care suferă de boli incurabile. România înregistreaza multe decese cauzate de cancerul de col uterin. Cum reușim însă să preîntâmpinăm această boală?
“Susțin necesitatea vaccinării HPV la fetițe. Cred că este o modalitate foarte bună de prevenție. Tot la capitolul prevenție se adaugă vizitele anuale la ginecolog si efectuarea unui test Papanicolau. Suntem în top în Europa în privinta cancerului de col uterin, un cancer al zonelor defavorizate unde exista un bazin de HPV. Incidența este mai mare în Estul Europei, America Latină și sud-estul Asiei. Nu știu dacă a crescut incidența în ultima perioadă, dar a crescut numărul pacientelor tinere care au acest tip de cancer", spune medicul Elena Ciubotaru - medic primar oncologie medicala Amethyst.
Pacientul bolnav de cancer are necesități complexe și, doar oferindu-i tratamentul, nu este suficient. Un pacient are nevoie de suport, de ingrijire. “Dacă recurge la terapii precum chimioterapia sau radioterapia pacientul trebuie să înțelegă de ce trebuie să treacă prin această suferință, să fie optimist și îngrijit cum trebuie. Ne referim la nutriție, la tratamente suportive. Trebuie să avem în vedere mintea și apoi trupul”, mai spune medicul Elena Ciubotaru.
Dr. Elena Ciubotaru este medic primar oncologie medicală cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu. Elena Ciubotaru este membră a Societății Europene de Oncologie Medicală din 2003 și a susținut prezentări la congrese și conferințe naționale și internaționale dedicate tratamentului pacienților bolnavi de cancer. În anul 2005 a dobândit competența și a devenit Formator în Îngrijiri Paliative.
© Copyright:
Posteaza comentariu