Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, atenționează că temutele afecțiuni cardiace și diabetul reprezintă doar două din bolile grave asociate problemelor dentare.
Numeroase studii arată că există o legătură strânsă între unele afecțiuni orale și starea generală de sănătate. “Sănătatea orală înseamnă mai mult mai mult decât sănătatea cavității bucale, a dinților și gingiilor. Gura fiind o intrare primară în organism, existența unor afecțiuni de ordin oral poate avea consecințe negative asupra întregului corp, deoarece bacteriile din cavitatea bucală pot ajunge foarte ușor în sânge, provocând infecții și inflamații”, explică specialistul ortodont.
Ba mai mult, cardiologi, diabetologi și alți medici specialiști își trimit pacienții la cabinetul stomatologic pentru tratarea problemelor dentare și parodontale care provoacă, întrețin sau agravează alte boli importante. Iată care este legătura dintre ele:
1.
Afecțiuni cardiaceAcademia Canadiană de Parodontologie arată că pacienții cu parodontoză prezintă un risc de două ori mai mare de a infarct miocardic și accident vascular decât pacienții cu parodonțiul sănătos.
“Bacteriile și toxinele lor din pungile parodontale creează o reacție inflamatorie constantă, iar aceasta este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Placa bacteriană și tartrul produc gingivita, care este primul stadiu al parodontozei. Din fericire, controalele stomatologice periodice pot ajuta la prevenirea și tratarea din timp a acestor afecțiuni”, spune doamna doctor Mihaela Dan.
2. Diabet
Până de curând se știa că diabetul favorizează apariția parodontozei prin afectarea vaselor de sânge de la nivelul parodonțiului și din întregul organism. Însă, numeroase studii arată că există și o legătură în sens invers: toxinele produse de bacteriile din pungile parodontale afectează metabolismul glucidelor la nivel celular, precum și răspunsul organismului la insulină și, implicit, nivelul glicemiei.
“Este extrem de important pentru diabetici să aibă grijă de sănătatea lor orală, pentru a preveni complicații ale afecțiunii cu care se confruntă.
Pe de altă parte, pentru că gingivita poate genera un nivel mai mare decât cel normal al zahărului în sânge, o persoană cu o sănătate orală deficitară este expusă unui risc crescut de apariție a diabetului zaharat”, atenționează specialistul ortodont.3. Boli pulmonare
Parodontoza este un factor agravant al afecțiunilor pulmonare, în special la pacienții cu sistem imunitar scăzut și cu afecțiuni cronice pulmonare (bronho-pneumopatie cronică obstructivă). Așadar, parodontoza conduce nu doar la pierderea treptată a dinților, care încep să se miște și cad, dar afectează întregul organism.
“Și sistemul respirator poate suferi ca urmare a sănătății orale deficitare. Bacteriile din cavitatea bucală, provenite de la carii și gingii inflamate, pot fi inhalate în plămâni sau pot ajunge acolo prin sânge”, explică doamna doctor Mihaela Dan.
4. Afecțiuni gastrice
Durerile provocate de carii netratate și complicate cu abcese, precum și lipsa unor dinți sau lucrările protetice vechi, deteriorate, pot afecta masticația și digestia, producând tulburări gastrice.
Tratarea cariilor și înlocuirea dinților lipsă cu implanturi sau lucrări protetice corecte îmbunătățesc digestia și asimilarea alimentelor.5. Probleme în sarcină
Gingivita de sarcină de cauză hormonală este frecvent întâlnită la majoritatea femeilor însărcinate. Aceasta necesită o igienă dentară foarte riguroasă, precum și controale stomatologice regulate pe parcursul celor nouă luni.
“Studiile arată că parodontoza preexistentă netratată și agravată pe parcursul sarcinii crește riscul de diabet de sarcină, dar si de naștere prematură a unui copil cu greutate scăzută. Acești copii au imunitatea scăzută și sunt expuși la numeroase boli precum astmul, infecții ale căilor aeriene superioare, tulburări de comportament etc.”, atenționează doamna doctor Mihaela Dan.
6. Cancer
Fumatul produce colorarea dinților, respirație neplăcut mirositoare, acumulare de tartru (care provoacă gingivită), parodontoză prin afectarea circulației sanguine, iar în cazuri extreme poate conduce la cancer oral.
Vestea bună este că renunțarea la fumat reduce masiv aceste riscuri – așadar această decizie nu mai trebuie amânată. “Din păcate, alte tipuri de cancer au fost, de asemenea, legate de existența gingivitei – spre exemplu, cancerul la rinichi și cel pancreatic sunt întâlnite frecvent în cazul persoanelor care au o sănătate orală deficitară”, explică specialistul ortodont.Așadar, periajul dentar regulat, folosirea aței dentare și a apei de gură vor face mai mult decât a ne păstra dinții curați și sănătoși: ne vor feri de apariția unor afecțiuni grave. Pentru a fi protejați de orice risc, este recomandat ca o bună igienă dentară să fie asociată vizitelor regulate la medicul dentist, pentru a diagnostica și trata din timp eventuale probleme.