Asociaţia Help Autism a deschis cel de-al şaptelea centru de terapie pentru copiii diagnosticaţi cu autism. Noul centru din Bucureşti a fost deschis cu sprijinul unei co-finanţări din fonduri elveţiene şi al programului Părinte pentru Părinte, iar 25 de copii urmează deja, gratuit, programe personalizate de terapie comportamentală.
Prin programul „Părinte pentru Părinte”, iniţiat de Asociaţia Help Autism în anul 2013, părinţii beneficiari ai asociaţiei contribuie din fondurile strânse pentru terapia copiilor lor, la integrarea în programe de terapie gratuită a altor copii cu autism.
„Această finanţare alături de părinţii din asociaţie ne oferă acum posibilitatea să deschidem cel de-al şaptelea capitol al poveştii noastre cu 25 de copii integraţi în terapie gratuită şi alte 25 de poveşti ce se vor rescrie în camerele de terapie ale acestui centru” – Daniela Bololoi, președinte Help Autism
Prin deschiderea acestui nou centru, Asociaţia Help Autism va oferi celor 25 de copii cu tulburări de spectru autist servicii terapeutice individualizate şi metode inovatoare de terapie (terapie ABA, ergoterapie, ludoterapie, terapie ocupaţională şi ateliere de socializare), pentru o recuperare cât mai rapidă şi pentru dobândirea de abilităţi specifice vârstei lor, care să le permită ulterior integrarea în învăţământul de masă şi în societate.
Cel de-al şaptelea centru va purta numele lui Mălin, fiul preşedintelui asociaţiei şi copilul care a inspirat înfiinţarea Help Autism.
La evenimentul desfăşurat miercuri, la sediul centrului Mălin din Sectorul 3 al Capitalei, au fost prezenţi pe lângă copiii, părinţii şi terapeuţii centrului şi reprezentaţi ai Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, ai autorităţilor locale şi centrale cu atribuţii în servicii sociale şi protecţia copilului precum şi reprezentanţi mass-media.
Conform estimărilor neoficiale în România sunt peste 30 000 de copii afectaţi de tulburarea din spectrul autist - una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni ale copilăriei. Asociaţia Help Autism se implică activ de peste 6 ani în derularea de programe de conştientizare a autismului, diagnostic precoce şi intervenţie timpurie pentru copiii cu autism.
Considerată vârf de lance în acţiunile de schimbare a statutului autismului în România, pe lângă servicii de terapie oferite în cele 6 centre din Bucureşti, o filiala în Suceava şi la domiciliu, Asociaţia Help Autism - www.helpautism.ro, desfăşoară activităţi de lobby, parteneriate public-private şi este co-organizator al Conferinţei Internaţionale ABA - ştiinţă care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.