În ultimii ani numeroase studii științifice au demonstrat legătura dintre infecțiile orale, în special parodontopatia (cunoscută drept parodontoză) netratate și afecțiuni generale importante, astfel că vizita la medicul stomatolog a devenit un element important în diagnosticarea corectă și tratarea unor afecțiuni cum ar fi diabetul zaharat, pneumonia sau bolile de inimă.
Cavitatea orală conține unele dintre cele mai bogate și variate flore din întregul corp uman și, la fel ca multe alte zone ale corpului, aceasta este plină cu bacterii – cele mai multe dintre ele inofensive. În mod normal, sistemul natural de apărare al organismului alături de o bună îngrijire a sănătății orale, cum ar fi periajul zilnic și folosirea atei și a apei dentare, pot păstra aceste bacterii sub control, însă fără o igienă orală adecvată ele pot ajunge la niveluri la care ar putea provoca infecții orale.
Unul dintre mecanismele care leagă aceste afecțiuni dentare de alte boli este acela că bacteriile, mai ales cele anaerobe, și toxinele din cavitatea orală, de la nivelul țesuturilor inflamate se răspândesc în întregul organism.
„Într-un singur miligram de placă bacteriană (rețea complexă de proteine, bacterii etc. aflată pe dinți, care poate fi îndepărtată prin periaj corect) se află 1 miliard de bacterii, iar în parodontitele marginale sau apicale există între 200 și 500 de specii de bacterii. Bacteriile și toxinele lor ajunse în sânge, împreună cu substanțele inflamatoare produse de organism (proteina C reactivă), mai ales la persoanele cu imunitatea scăzută, sunt factori favorizanți, nu declanșatori a numeroase boli: artrita reumatoidă, pneumonia bacteriană și bolile cardiovasculare, precum endocardita infecțioasă, infarctul, hipertensiunea arterială, ateroscleroza și accidentul vascular”, spune dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonție în cadrul clinicii Orto-Implant Expert.
În plus, persoanele cu dinți lipsă sau cu proteze mobile tind să evite anumite alimente pe care nu le pot mesteca și să prefere în schimb alimentele bogate în grăsimi și calorii, care favorizează apariția unora dintre bolile menționate, dar și a unor tulburări digestive.
© Copyright: depositphotos
Sănătate. Ce boli riscăm dacă nu tratăm afecţiunile dentare?
Orice infecție la dinţi reprezintă un motiv de alarmă, deoarece bacteriile și toxinele se pot răspândi cu ușurință prin vasele de sânge în întregul organism.
Posteaza comentariu