Cele mai mari ameninţări pentru dinţii tăi
Dieta, combinată cu lipsa îngrijirii dentare, poate duce la apariţia cariilor dentare (infecţie a dinţilor dată de bacteriile acido-producătoare). O altă ameninţare este una ce trece foarte des neobservată – pierderea osului ce susţine dinţii ca urmare a îmbolnăvirii parodontale. Din cauza faptului că boala parodontală nu este însoţită de durere, e posibil să treacă neobservată până la un control stomatologic. Şi, nu în ultimul rând, traumele mecanice că urmare a accidentelor sportive sau auto, bruxismul sau alte obiceiuri vicioase, pot duce la pierderea de substanţă dentară.
În afară de faptul că au rol în compromiterea structurii şi a funcţiei dintelui, cariile profunde şi traumatismele puternice vor duce şi la infectarea ţesuturilor vitale conţinute în pulpa dintelui, aşa-zisul nerv al dintelui, iar asta va aduce necesitatea unui tratament de canal (“nervul trebuie scos”). Pentru majoritatea pacienţilor, tratamentele de canal sunt de succes, dar poate exista tentaţia de a înlocui un dinte cu un implant, scoţând astfel din ecuaţie incertitudinea dată de succesul sau insuccesul tratamentului de canal, precum şi costul acestuia. Însă lucrurile nu sunt atât de simple. Studiile indică faptul că, pe lângă faptul că e o procedură mai puţin invazivă, rata de succes a tratamentelor de canal este similară cu cea a implanturilor, costul acestuia fiind mai scăzut decât al unui implant.
Tratamentul de canal este una dintre cele mai eficace proceduri de restaurare şi păstrare a dinţilor care au fost compromişi de carii dentare sau alte probleme care implică nervul.
Totuşi, caria dentară nu este cauza principală pentru pierderea dinţilor. Boala parodontală este cea cu adevărat de temut. Şi această boală este cauzată tot de bacterii, mai exact de placa bacteriană. Acest lucru determină apariţia şi întreţinerea unei inflamaţii gingivale şi chiar apariţia infecţiei la pacienţii sensibili. Rezultatul este retracţia gingivală şi osoasă ce determină, ulterior, pierderea dinţilor.
Pentru a combate boala parodontală, dentiştii generalişti şi specialiştii parodontologi, folosesc tratamente de tipul curăţărilor profesionale (detartraj şi planare radiculară).
Comentarii (1)
Cand ai bani. Si cum transplantul unui dinte costa, cred, cca 100 de euroi, oare cati isi permit acest lucru? Mai ales populimea de la tara.
Posteaza comentariu