Unul dintre cele mai deranjante aspecte ale acestei afectiuni este ca nu poti intotdeauna observa daca respiratia ta miroase placut sau nu. Cum iti poti da seama? Daca nu ai prieteni care sa te avertizeze despre aceasta mica problema, iti poti testa chiar tu respiratia. Treci cu limba peste incheietura mainii, asteapta un minut si apoi miroase.
Daca rezultatul nu e tocmai cel sperat, afla care sunt posibilele cauze care provoaca halitoza si ce poti face pentru a-ti improspata respiratia.
Posibile cauze ale halitozei
Bacteriile. Acestea se dezvolta in cavitatea bucala, hranindu-se cu resturi alimentare, si produc toxine si mirosuri neplacute.
Amigdalele. Gaurile din amigdale, numite cripte, reprezinta o cauza frecventa a halitozei.
Anumite alimente. Ceapa, usturoiul si pestele, sunt cateva dintre alimentele care dau o respiratie urat mirositoare, care dureaza chiar si cateva ore de la periaj.
Anumite obiceiuri. Fumatul sau mestecarea tutunului si consumul excesiv de alcool lasa un gust si un miros neplacut in gura.
Probleme stomacale. Anumite afectiuni, precum ulcerul, pot duce la aparitia halitozei.
Fluxul de saliva. In timpul noptii, fluxul de saliva este redus, iar numarul de bacterii din cavitatea bucala creste, ducand la halitoza cu care multi ne trezim dimineata. Si persoanele care se confrunta cu xerostomia (gura uscata) intampina probleme cu mirosul respiratiei.
Afectiuni. Diabetul, boli ale ficatului, disfunctii renale, infectii ale cailor respiratorii, sunt alte cateva cauze care pot provoca halioza.
Boli gingivale. Respiratia urat mirositoare si gustul neplacut fac parte dintre primele simptome ale bolilor gingivale.
Cariile. Bacteriile care duc la aparitia cariilor dau si un miros neplacut.
Solutii pentru improspatarea respiratiei
Curata-ti limba si dintii prin periaj de cel putin doua ori pe zi. Chiar daca acest important sfat ne este tuturor cunoscut, multi dintre noi il ignora. Curatand limba dupa fiecare masa vei reusi sa indepartezi bacteriile care provoaca respiratia mirositoare.
Foloseste ata dentara o data pe zi. Acest obicei ajuta la indepartarea resturilor alimentare si a placii. De asemenea, folosirea atei dentare ajuta la prevenirea bolilor gingivale, una dintre cauzele halitozei.
Apa de gura antimicrobiana joaca un rol important in pastrarea respiratiei proaspete.
Consuma multa apa pentru a preveni xerostomia si astfel si halitoza.
Iaurtul te poate ajuta sa ai o respiratie placuta. Acest efect este dat de bacteriile active din iaurt.
Mesteca guma cu xylitol cat mai des. Guma creste productia salivei care ajuta la indepartarea bacteriilor.
Consumul de mere si patrunjel curata si indeparteaza bacteriile care provoaca halitoza;
Daca aceste sfaturi nu te ajuta, consulta un specialist. Halitoza poate fi un simptom al unei afectiuni, precum diabet sau boli ale ficatului.
Specialistul te sfatuieste...
Dr. Moise Corina Gabriela, medic specialist stomatologie generala, avertizeaza: "Halena poate fi data de mai multi factori: tartru, resturi radiculare, carii, ulceratii de la nivelul mucoasei cavitatii bucale. Oricat de mult se folosesc produsele farmacologice dezinfectante si odorizante destinate cavitatii bucale, atat timp cat aceasta nu este igenizata, in primul rand profesional (la stomatolog), utilizarea lor este doar paleativa. O consultatie la medicul dentist din 6 in 6 luni si o igenizare corespunzatoare va scuteste de neplaceri."