Transplantul hepatic in Romania se realizeaza ca si cel vest-european

Din 21 iunie 1997, data la care a fost efectuat primul transplant hepatic din Romania, pana astazi, au fost realizate 200 de transplanturi in Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, iar rata de supravietuire a pacientilor este de 72.5%.
Transplantul hepatic este singura metoda eficienta pentru vindecarea persoanelor care sufera de boli grave precum: ciroza hepatica decompensata, cancerul hepatic si insuficienta hepatica acuta. In cazul unei persoane care sufera de ciroza hepatica decompensata, supravietuirea la 1 an este de doar 10%, iar cu transplant ajunge la 85-90%.

Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni este singurul centru de transplant de organe din Romania care a furnizat date complete Registrului European de Transplant de la Paris precum si Registrului National de Transplant.

Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, Presedintele CNAS si al Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, in ultimii 3 ani, datorita cresterii semnificative a numarului de donatori, numarul operatiilor a cunoscut o curba ascendenta, ajungand la valoarea multora din programele vest-europene: 31 de transplanturi in 2007, 43 in 2008 si 24 pana in aceasta luna a anului 2009. Rezultatele au atins nivelul celor europene, in ceea ce priveste supravietuirea imediata, care este de 90%.
Supravietuirea globala pe intreaga serie de 200 de pacienti este de 72,5%, fiind in viata 133 de pacienti din totalul celor transplantati. Cele 200 de transplanturi au fost realizate pe 190 de pacienti, 10 pacienti necesitand un al doilea transplant.


Istoria transplantului in Romania

Primele incercari de transplant de organe de la noi dateaza inca de la inceputul secolului XX si se datoreaza doctorului Florescu care a efectuat mai multe transplanturi experimentale de rinichi. Din pacate, operatiile sale nu au fost un succes.

In 1958 Prof. Dr. Agrippa Ionescu realizeaza primul transplant de piele intr-un cadru spitalicesc organizat, iar in 1962 este efectuat primul transplant de cornee. In a doua jumatate a secolului trecut, Sergiu Duca la Cluj-Napoca si Vladimir Fluture la Timisoara si Dumitru Popescu-Falticeni impreuna cu Emil Papahagi la Spritalul de Urgenta Floreasca Bucuresti, efectueaza transplant experimental de ficat.

Primul transplant reusit al unui organ solid din Romania la om a fost cel efectuat de prof.
Eugeniu Proca, in februarie 1980 la Spitalul Fundeni,
cu rinichi de la donator in viata (mama receptorului). Acest transplant a fost urmat la scurt timp de un transplant renal de la donator decedat, efectuat la Timisoara de o echipa condusa de prof. dr. Petru Dragan. Pana in decembrie 1989 se efectueaza doar transplanturi de rinichi si acestea intr-un numar relativ redus.

In anul 1992 se pun bazele primului program modern de transplant renal din Romania, de catre Prof. Dr. Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Judetean Cluj-Napoca. Incepand din 1997 transplantul de organe si tesuturi din Romania a intrat intr-o noua etapa. Au fost puse bazele sistemului national de transplant modern prin: definirea criteriilor mortii cerebrale, efectuarea primelor prelevari multiorgane de la donator decedat (efectuat de catre Prof. dr. Irinel Popescu, prof. R. Deac, prof. dr. M. Lucan si prof. dr. I. Sinescu), o noua lege a transplantului promulgata in 1998 de presedintele Emil Constantinescu, primul transplant de cord reusit (dr.
S. Bradisteanu - octombrie 1999), primul transplant de ficat reusit (prof. dr. Irinel Popescu - aprilie 2000), primul transplant medular (prof. dr. Margit Serban - Timisoara, 2001).

Din anul 2006 avem o noua lege a transplantului, mai moderna si mai adaptata cerintelor europene decat precedenta si care a fost elaborata in cea mai mare parte de specialistii Asociatiei Profesionale Romtransplant.


269 de pacienti se afla pe lista de asteptare pentru transplant hepatic

Dintre toate tipurile de transplant, cel hepatic este cel mai dificil. Majoritatea donatorilor sunt pacienti aflati in moarte cerebrala. In restul situatiilor, donatorul este viu, de regula este vorba de un membru din familie care consimte sa efectueze donarea. Din cele 200 de transplanturi realizate pana in prezent, 150 de donatori erau decedati. In prezent, pe lista de asteptare pentru transplantul hepatic se afla 269 de pacienti.

In prezent, specialistii romani folosesc o serie de tehnici alternative pentru realizarea transplantului.
Dupa interventie, daca totul decurge bine, un copil duce o viata absolut normala. In cazul adultilor, operatia este mai dificila, intrucat se ia o parte mai mare din ficat.


In Romania, se realizeaza aproape toata gama de transplanturi hepatice care se efectueaza si la nivel mondial

Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, in prezent, in Institutul Clinic Fundeni se efectueaza aproape toate tipurile de transplant cunoscute in prezent: cu ficat de la donator cadavru, cu ficat de la donator viu, cu ficat redus, cu ficat impartit, transplant domino. De asemenea, tot aici prof. dr. Irinel Popescu a efectuat primul transplant combinat de ficat si pancreas, primul transplant combinat de ficat si insule pancreatice si primele transplanturi de celule stem pentru afectiuni ale ficatului.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alex pe 6 Sep 2015, 00:57
    donez

    donez contracost lob ficat,grupa 01,0725.467.679

    0
    0

  • Florina pe 18 Dec 2014, 21:17
    Donare ficat

    Donez contra cost lob ficat sau un rinichi, 42 ani,1.70 inaltime,70 kg,grupa de sange 01+,tel 0765534404

    0
    1

  • Camelia pe 20 Oct 2014, 15:36
    transplantul hepatic

    "Transplantul hepatic in Romania se realizeaza ca si cel vest-european"...DA , ADEVARAT, MEDICII DE LA FUNDENI SUNT DE EXCEPTIE, DAR CE FACEM DUPA??? In spitalele din Romania un pacient cu transplant nu are aceleasi conditii de ingrijire ca afara. Un pacient cu transplant va reveni mai devreme sau mai tarziu pentru o internare. Conditiile de pe sectie nu sunt aceleasi cu cele de la terapie intensiva (unde e totul OK). Am intalnit: numar insuficient de personal calificat, multi insotitori care ingrijesc bolnavii- lucru nepermis tinand cont ca majoritatea bolnavilor sufera de hepatite in diverse forme. Aici e buba: avem medici de exceptie, se fac eforturi uriase pentru a salva vieti prin transplant, DAR CONDITIILE de DUPA din spitale ii alunga pe bolnavii din Romania si ii fac pacienti ai spitalelor vest-europene. Am trecut prin asa ceva cu sotul meu. Salvati sistemul de sanatate din Romania!

    0
    0

  • maria pe 3 Aug 2013, 10:33
    donez ficat

    donez lob ficat sau rinichi grupa b3,tel 0744154179

    2
    4

  • vrajitor maria-dana pe 13 Feb 2013, 23:08
    ciroza hepatica vhc

    Buna,as dori si eu sa stiu ce trebuie facut pentru un transplant de ficat ,vreau sa stiu cum as putea sa-i donez mamei mele si ce trebuie indeplinit,care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam ?m-as bucura tare mult daca ati putea sa-mi raspundeti e singura persoana dupa Dumnezeu care o iubesc cel mai mult si nu stiu daca as putea sa traiesc fara ea .Va multumesc fffff mult.

    2
    2

  • gaby pe 11 Aug 2012, 16:08
    donez

    donez contra cost lob ficat si rinichi,grupa de sange 01 rh negativ,24 de ani,fost sportiv,id gabigabone51@yahoo.ca sau tel 0732346198

    5
    4

  • GABY pe 3 Aug 2012, 19:42
    donez

    am uitat sa mentionez am grupa de sange 01 rh negativ

    1
    2

  • gaby pe 3 Aug 2012, 19:34
    DONEZ FICAT

    donez contra cost rinichi si lob ficat ,24 de ani,nefumator,nu beau alcool id gabigabone51@yahoo.ca

    0
    1

  • lucia pe 23 Dec 2011, 06:48
    transplant

    Transplantul de ficat se poate efectua si in China,in cazul daca donatorul este o ruda.Vezi --treatmentinchina.com

    3
    1

  • nicu pe 12 Dec 2011, 19:52
    transplantul de ficat

    sotia, a fost diagnosticata cu ciroza hepatica cu VHB + VHD, de Inst.N.de boli Infectioase"Matei Bals", in 2010. Doresc sa stiu conditiile privind un transplant de ficat si cum se poate inscrie pe lista de asteptare. Rog un raspuns. Multumesc.

    7
    1

  • marian pe 22 Oct 2010, 19:56
    analize

    as vrea sa stiu ce analize sunt necesare pt a sti daca eti compatibil cu persoana care are nevoie de transplant.

    7
    3

  • mocanu aurelia pe 1 Iun 2010, 15:06
    in cazul hepatitei c este util transplantul hepatic?

    dupa 12 luni de tratament, viremie nedetectabila. La sase luni dupa acest rezultat viremie 80.000. suntem dispusi toti membrii familiei sa fim donatori pentru fetita mea. ce trebuie intreprins? astept sfaturi, lamuriri, incurajari de la cei ce au trecut prin asa ceva.

    10
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod