Protejeaza-ti dintii de acizi

Orice stomatolog iti recomanda sa iti cureti dintii dupa fiecare masa, sa folosesti ata dentara zilnic si sa mergi la un cabinet stomatologic de doua ori pe an pentru a-ti pastra dantura frumoasa si sanatoasa. Este insa suficient?

Odata cu trecerea anilor, atat stilul de viata cat si obiceiurile alimentare s-au schimbat. Rezultatul? Noi probleme dentare au aparut.

Acizii din alimente si bauturi fac parte dintre inamicii importanti ai dintilor. Acestia ataca smaltul dintilor, provocand pierderea temporara a duritatii. Astfel, eroziunea are loc mai repede, permitand aparitia cariilor.

Acizii se gasesc in alimente precum: citrice, supe, sosuri (produse care contin pasta de tomate) si otet. Dintre bauturi fac parte: sucurile acidulate (dietetice sau nu), cafeaua, sucurile de citrice, berea si vinul.


Semne ca dintii tai sunt afectati de acizi

Dentistul trebuie sa-ti examineze dintii la fiecare vizita si sa-ti spuna daca acestia sunt afectati de acizi.

Chiar tu poti cauta semne ale actiunii acizilor, precum:

1. Transparenta. Priveste cu atentie marginile dintilor tai. Daca acestea sunt mai transparente (comparativ cu restul dintelui), atunci acestia sunt afectati de acizi.

2. Decolorare. Dintii decolorati, mai galbui, sunt afectati. Culoarea galbena apartine dentinei, care se afla sub smalt. Cand smaltul se erodeaza, dentina devine vizibila.

3. Fisuri si zimturi. Un alt semn il reprezinta fisurile si marginile zimtate.

4. Sensibilitate. Acizii pot provoca si sensibilitate la rece si cald.


Cum iti poti proteja dintii de acizi?

1.
Cu cat dintii tai sunt mai expusi la acizi, cu atat vor fi mai afectati. Una dintre solutii este sa reduci consumul de bauturi acidulate. O alta solutie ar fi sa consumi produse alcaline care sa neutralizeze acizii (lapte, branza sau alte produse lactate). Folosirea paiului pentru a sorbi sucurile poate tine acizii la distanta de dinti.

2. O alta metoda prin care iti poti proteja dintii este sa mesteci guma fara zahar. Astfel se stimuleaza producerea salivei, care neutralizeaza acidul din gura.
Consumul de apa poate fi, de asemenea, de folos. Apa clateste dintii si reduce cantitatea de acid din gura.

3. Periajul dintilor dupa fiecare masa face parte din procesul de ingrijire al dintilor. Insa, pentru a-i proteja, nu trebuie sa-ti periezi dintii cel putin o ora dupa ce ai consumat alimente sau bauturi care contin acizi. Atunci smaltul este mai moale.

Cea mai buna metoda de a lupta impotriva acizilor este sa mergi regulat la un consult stomatologic. Aici vei primi ajutor si sfaturi despre cum sa iti protejezi dantura.