Aditivii alimentari sau "invazia E-urilor"
E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E170, E160, E163, E174, E175, E236, E237, E238, E260, E262, E263, E200, E203, E270, E290, E300, E301, E303, E322, E331, E382, E280, E282, E305, E309, E413, E414, E480, E408, E471, E472, E332, E337, E420, E422.
Categorii de aditivi alimentari
- 1. Indulcitori: substante care dau un gust dulce produselor alimentare;
- 2. Coloranti: substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare si;
- 3. Conservanti: substante care prelungesc durata pastrare a produselor alimentare;
- 4. Antioxidanti: protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de oxidare;
- 5. Substantele suport: adaugate in scopuri nutritionale sau fiziologice;
- 6. Acidifianti: maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
- 7. Corectori de aciditate: modifica sau controleaza aciditatea sau alcalinitatea;
- 8. Agenti antiaglomeranti: reduc tendinta particulelor individuale de a adera una la alta
- 9. Antispumanti: sunt substante care previn sau reduc formarea spumei;
- 10.Agenti de incarcare: cresc volumul fara a modifica valoarea energetica;
- 11. Emulsifianti: asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare;
- 12. Saruri de topire: determina distributia omogena a grasimilor si a altor componente;
- 13. Agenti de intarire: refac sau mentin tesuturile fructelor sau legumelor;
- 14. Potentatori de aroma: amelioreaza gustul si/sau mirosul existent;
- 15. Agenti de spumare: fac posibila formarea unei dispersii omogene a fazei gazoase;
- 16. Agenti gelatinizanti: dau textura unui produs alimentar prin formarea unui gel;
- 17. Agenti de glazurare: confera un aspect lucios sau actioneaza ca un strat protector;
- 18. Agenti de umezire: impiedica uscarea produselor alimentare;
- 19. Amidonul modificat: obtinut prin tratamente chimice din amidon comestibil;
- 20. Gaze de ambalare: sunt gazele introduse intr-un container inaintea, in timpul sau dupa plasarea unui produs alimentar in container;
- 21. Agenti de propulsare: sunt gazele care scot un produs alimentar dintr-un container;
- 22. Agenti de afanare: elibereaza gaz, marind astfel volumul aluatului sau al cocii;
- 23. Agenti de sechestrare: formeaza complecsi chimici cu ionii metalici;
- 24. Stabilizatori: mentin starea fizico-chimica a produsului alimentar;
- 25. Agenti de ingrosare: cresc vascozitatea unui produs alimentar;
- 26. Agenti de tratare a fainii: se adauga pentru a imbunatati calitatile panificabile.
Posteaza comentariu