Aditivii alimentari sau "invazia E-urilor"

Categorii de aditivi alimentari * 1. Indulcitori: substante care dau un gust dulce produselor alimentare; * 2. Coloranti: substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare si; * 3. Conservanti: substante care prelungesc durata pastrare a produselor alimentare; * 4. Antioxidanti: protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de oxidare; * 5. Substantele suport: adaugate in scopuri nutritionale sau fiziologice;

Aditivii alimentari sau "invazia E-urilor"


E-uri cancerigene: E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 218, E 239, E 330, E 621, E 950, E 951, E 954.
E-uri periculoase: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 227, E 228, E 471, E 472, E 482, E 300, E 110, E 124, E 102, E 120, E 122, E 210, E 212, E 228, E 240, E 249, E 250, E 252.
E 128; E 226, E 230, E 231, E 233, E 311, E 312; E 425, E 463, E 466, E 470, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466, E 200, E 320, E 321,
E-uri suspecte: E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477.
E-uri nepericuloase (deocamdata): E100, E101, E103,
E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E170, E160, E163, E174, E175, E236, E237, E238, E260, E262, E263, E200, E203, E270, E290, E300, E301, E303, E322, E331, E382, E280, E282, E305, E309, E413, E414, E480, E408, E471, E472, E332, E337, E420, E422.
E-uri bune: E 306 (tocoferol sau vitamina E), E 407 (caragenan), E 300 (acidul scorbic), E 140 (clorofila), E 440 (pectina), E 322 (lecitina).

Categorii de aditivi alimentari

  • 1. Indulcitori: substante care dau un gust dulce produselor alimentare;
  • 2. Coloranti: substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare si;
  • 3. Conservanti: substante care prelungesc durata pastrare a produselor alimentare;
  • 4.
    Antioxidanti:
    protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de oxidare;
  • 5. Substantele suport: adaugate in scopuri nutritionale sau fiziologice;
  • 6. Acidifianti: maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
  • 7. Corectori de aciditate: modifica sau controleaza aciditatea sau alcalinitatea;
  • 8. Agenti antiaglomeranti: reduc tendinta particulelor individuale de a adera una la alta
  • 9. Antispumanti: sunt substante care previn sau reduc formarea spumei;
  • 10.Agenti de incarcare: cresc volumul fara a modifica valoarea energetica;
  • 11. Emulsifianti: asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare;
  • 12. Saruri de topire: determina distributia omogena a grasimilor si a altor componente;
  • 13. Agenti de intarire: refac sau mentin tesuturile fructelor sau legumelor;
  • 14. Potentatori de aroma: amelioreaza gustul si/sau mirosul existent;
  • 15.
    Agenti de spumare:
    fac posibila formarea unei dispersii omogene a fazei gazoase;
  • 16. Agenti gelatinizanti: dau textura unui produs alimentar prin formarea unui gel;
  • 17. Agenti de glazurare: confera un aspect lucios sau actioneaza ca un strat protector;
  • 18. Agenti de umezire: impiedica uscarea produselor alimentare;
  • 19. Amidonul modificat: obtinut prin tratamente chimice din amidon comestibil;
  • 20. Gaze de ambalare: sunt gazele introduse intr-un container inaintea, in timpul sau dupa plasarea unui produs alimentar in container;
  • 21. Agenti de propulsare: sunt gazele care scot un produs alimentar dintr-un container;
  • 22. Agenti de afanare: elibereaza gaz, marind astfel volumul aluatului sau al cocii;
  • 23. Agenti de sechestrare: formeaza complecsi chimici cu ionii metalici;
  • 24. Stabilizatori: mentin starea fizico-chimica a produsului alimentar;
  • 25. Agenti de ingrosare: cresc vascozitatea unui produs alimentar;
  • 26.
    Agenti de tratare a fainii:
    se adauga pentru a imbunatati calitatile panificabile.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod