Cele mai afectate de aceasta problema sunt, conform dr. Marcu Elena, medic stomatolog, femeile si asta din cauza dezechilibrelor hormonale la care sunt supuse de-a lungul vietii.
Durerea persistenta poate indica o carie
Hiperestezia dentinara se manifesta prin dureri scurte, ascutite ale dintilor, provocate de expunerea dentinei la anumiti stimuli: termici (rece, fierbinte), osmotici (dulce, acru), mecanici (atingere) si chimici. "Durerea ascutita, violenta, care reprezinta un simptom major al hiperesteziei dentinare este determinata de expunerea dentinei ca urmare a pierderii smaltului sau retractiei gingivale," explica dr. Marcu. De obicei, durerea dureaza atat timp cat actioneaza excitantul.
Tehnica de periaj folosita este foarte importanta
Aceasta sensibilitate poate fi provocata de distructia smaltului (din cauza unui periaj incorect, uzurii dentare, fracturilor dentare sau a unor stimuli chimici) sau de expunerea dentinei sau a suprafetei radacinii (in caz de regresie gingivala, afectare parodontala cronica, chirurgie parodontala si odata cu inaintarea in varsta).
Pentru a preveni aceasta afectiune, tehnica de periaj pe care o folosim este foarte importanta. Din acest motiv, dr. Marcu ne sfatuieste sa folosim o periuta medie (de evitat cele cu peri tari), iar persoanelor care deja se confrunta cu o sensibilitate a dintilor, le recomanda periutele cu peri moi, pentru ca problema sa nu fie agravata. Ca tehnica de periaj, dr. Marcu are incredere in tehnica ruloului. Aceasta consta in miscari circulare executate din articulatia mainii, cu periuta asezata la 45 grade pe suprafata dintilor (nu perpendicular). Dr. Marcu ne aminteste ca periajul trebuie efectuat pe toate suprafetele dentare, timp de cel putin 3 minute, iar pasta de dinti trebuie aleasa in functie de senzatia "de curat" pe care ne-o lasa.
Netratata, poate duce la pierderea vitalitatii dintilor
Daca aceasta problema nu este tratata, pe langa neplacerile care iti pot afecta viata din punct de vedere calitativ (de exemplu evitarea alimentelor si bauturilor preferate), in timp, pot aparea afectiuni mult mai grave, precum parodontita. "Pacientii ignora la inceput senzatia de "curent electric" care apare in urma ingerarii unor alimente reci, dulci sau acre. Foarte multi nu stiu ca hiperestezia dentinara se agraveaza ducand la pierderea vitalitatii dintilor," avertizeaza stomatologul. Din acest motiv, vizita la medicul stomatolog o data la 6 luni este foarte importanta pentru o diagnosticare corecta si pentru sfaturile pentru mentinerea unei igiene bucale corespunzatoare. "Hiperestezia dentinara este o problema de sanatate publica, reprezentand o afectiune subdiagnosticata si netratata corespunzator. De aceea consultul preventiv este important, mai ales ca aceasta afectiune afecteaza jumatate din populatia cuprinsa intre 25 si 45 de ani," adauga dr. Marcu.
Alege periutele cu peri moi si pastele de dinti speciale
Pentru dintii sensibili, periajul efectuat corect si utilizarea unei paste de dinti speciale au o importanta majora. Pastele de dinti abrazive si periutele de dinti cu peri duri nu sunt recomandate in acest caz pentru ca pot zgaria smaltul dintilor si pot crea sau accentua hiperestezia dentinara.