Suport pentru o afectiune pulmonare devastatoare

Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, BPOC este a patra cauza majora de deces in lume, fiind responsabila de moartea a peste 3 milioane de persoane anual. Mai mult, date recente furnizate de studii arata ca intre 25% si 50% dintre persoanele care prezinta semne si simprome clinice evidente de BPOC, nu sunt constienti de faptul ca sunt bolnavi.
BPOC este o afectiune pulmonare cu un impact devastator, care priveaza progresiv pe cei afectati de capacitatea de a respira.

Cea de-a 7-a editie a zilei Mondiale a BPOC (Bronhopneumopatia obstructiva cronica) a avut ca obiectiv constientizarea populatie si a decidentilor din sistemul sanitar cu privire la impactul acestei afectiuni asupra sanatatii populatiei. In tara noasta, Ziua Mondiala a BPOC este marcata prin diverse actiuni desfasurate de membrii Societatii Romane de Pneumologie.

De asemenea, se doreste atragerea atentiei populatiei asupra faptului ca dificultatile de respiratie trebuie sa se constituie intr-un semnal de alarma pentru cei care nu sunt diagnosticati cu BPOC si care ar trebui sa se prezinte la medic cat mai curand cu putinta.


"Subdiagnosticarea si diagnosticarea tardiva a bolii sunt 2 probleme majore cu care se confrunta si sistemul nostru de sanatate", a afirmat dl. prof. dr. Florin Mihaltan, presedinte al Societatii Romane de Pneumologie.

Plecand de la aceste considerente pneumologii s-au implicat in actiuni de screening spirometric si de educatie a pacientilor cu BPOC. "Datele din Studiul de Prevalenta al Bolilor Respiratorii Cronice, lansat astazi, dorim sa se constituie intr-un semnal de alarma pentru autoritatile de sanatate publica din tara noastra. Speram ca acestia sa constientizeze necesitatea unui sprijin real si concret acordat specialistilor pentru adresarea acestor afectiuni, de la preventie la tratament, prin initierea, coordonarea si finantarea adecvata a unor programe de sanatate nationale in domeniu", a declarat dr.
Ioana Daramus, director de programe la CPSS.


"Printre primele simptome ale BPOC se numara tusea, expectoratia si senzatia de sufocare ce apare in timpul efortului. Pentru pacientii cu risc de a dezvolta aceasta afectiune, o investigatie numita spirometrie, care masoara functia pulmonara a pacientului, poate confirma diagnosticul de BPOC. Spirometria este o investigatie simpla, rapida si nedureroasa", dupa cum subliniaza dr. Klaus Rabe, vice-presedinte al Comitetului Executiv GOLD.

"Disponibilitatea uzuala in Romania a spirometriei este inca departe de a fi o realitate. Realizarea unui acces facil al populatiei la spirometrie este o dovada de masura de sanatate publica relativ ieftina si facila, dar cu rezultate importante in ceea ce priveste diagnosticarea precoce a unei afectiuni care, tratata in faze incipiente, duce la scaderea drastica a costurilor socio-economice asociate si la impactul pe care aceasta boala il are asupra pacientului si familiei acestuia", sustine prof.
dr. Florin Mihaltan.


In lipsa tratamentuli, BPOC este o afectiune progresiva, care pe masura ce se agraveaza, modifica dramatic activitatile zilnice ale pacientilor, care ajung sa intampine dificultati majore de respiratie sau au senzatia de sufocare atunci cand urca treptele, se plimba sau chiar cand se spala sau se imbraca dimineata.

BPOC este o afectiune care, depistata precoce, poate beneficia de un tratament mult mai eficient, comparativ cu stadiile avansate ale bolii. Medicatia existenta amelioreaza simptomele respiratorii astfel incat pacientii isi pot desfasura activitatile cotidiene in conditii mult mai bune. In acelasi timp, putem vorbi despre o incetinire sau chiar stopare a declinului functiei pulmonare printr-o reducere a expunerii la factorii de risc implicati in patogeneza acestei afectiuni.


La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul de tigarete. Alti factori de risc sunt pulberile industriale si noxele chimice existente in mediul de lucru, ca si fumul produs prin arderea combustibililor biologici: carbune, lemn sau gunoi de grajd, folosite pentru incalzire sau gatit, in incaperi slab ventilate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod