Dacă te speli cu regularitate pe dinți, de ce să-ți mai faci detartrat? Dacă și tu îți pui această întrebare, trebuie să afli ce este placa bacteriană și tartrul și cum se formează.
Placa bacteriană este o ”locuință” pentru bacterii, care acționează asupra zaharurilor din alimente și formează acizi care atacă smalțul. Consecințele pot fi respirația urât mirositoare, apariția cariilor dentare sau a inflamației la nivelul gingiilor. Tartrul se poate forma dacă placa bacteriană nu este îndepărtată de pe suprafața dinților, iar singurul care îl poate îndepărta este medicul prin folosirea unor instrumente speciale.
“Principala cauză a apariției cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale este placa bacteriană, acea peliculă fină, incoloră, albă sau gălbuie, care apare pe dinți după ce mâncăm.
Dacă nu este eliminată prin periaj dentar, va conduce către adeziunea bacteriilor și apariția plăcii bacteriene. Placa bacteriană poate fi, de asemenea, ușor eliminată printr-un periaj profesional la medicul stomatolog. Dacă nu sunt luate măsurile necesare, iar aceasta persistă mai mult de două luni în cavitatea orală, atunci va conduce către apariția tartrului, principala cauză a cariilor, problemelor parodontale și a pierderii dinților”, explică medicul stomatolog Ada Epistatu.La cât timp se face detartraj
„Controlul periodic și detartrajul se recomandă, de regulă, o dată la șase luni. În cazul pacienților care au implanturi dentare, lucrări protetice sau aparate ortodontice, sunt indicate mai des vizitele la medicul dentist. Pentru fumători, controlul efectuat la trei luni este obligatoriu.
În acest fel se pot descoperi și preîntâmpina o serie de afecțiuni ale cavității bucale care, în fază incipientă, nu ridică probleme grave. De exemplu, prezența unei carii. Dacă este în etapa de început, nu prezintă semne vizibile sau durere. Medicul stomatolog descoperind-o la timp, înlătură țesutul afectat și astfel dintele este curățat și plombat. În caz contrar, caria avansează și poate conduce la necesitatea devitalizării (scoaterii nervului) dintelui, șlefuirii și îmbrăcării lui sau, dacă nu mai poate fi salvat, la extracție. Deoarece unii pacienți amână vizita la medicul dentist, problemele pe care le au se agravează și astfel se mărește durata finalizării tratamentelor. Implicit, și costurile financiare vor fi mai ridicate”, este de părere medicul stomatolog Manuela Lupașcu. Când este cel mai bine să-ți faci detartraj
Iarna, frigul și vremea urâtă nu ne îndeamnă să mai facem o vizită la cabinetul stomatologic, iar vara unele cabinete se închid pe perioada concediilor, prin urmare controlul stomatologic recomandat la fiecare 6 luni pentru igienizarea profesională (detratraj, periaj și air-flow) este de preferat să aibă loc primăvara și toamna.
Citește și: Pentru un zâmbet frumos ai nevoie de gingii sănătoase. 6 sfaturi pentru întărirea gingiilor
Cele mai multe cabinete stomatologice oferă gratuit serviciul de notificare, prin care îți amintesc o dată la șase luni că este momentul să-ți faci detartrajul și periajul profesional.
Cum se desfășoară detartrajul
Ședințele de profilaxie realizate de igienistul dentar trebuie să includă un detartraj profesional, un periaj și, după caz, un air flow. Prin această procedură se îndepărtează tartrul și placa dentară, pelicula compusă în principal din bacterii. Odată ce s-a depus pe dinți, tartrul nu mai poate fi înlăturat acasă, prin periajul obișnuit, ci doar cu ajutorul detartrajului profesional.
Iată ce se întâmplă în timpul unui detartraj: