- iritatia directa care favorizeaza instalarea de gingivita si in anumite conditii(stres, igiena defectuoasa) gingivostomatita ulcero-necrotica;
- depuneri de nicotina, produsi de combustie pe suprafetele dentare care favorizeaza formarea de placa bacteriana si tartru.
Fumatul scade sansele reusitei tratamentelor
Nu numai ca fumatul creste riscul aparitiei bolilor gingivale, dar ingreuneaza tratarea acestora si scade sansele reusitei tratamentului. Fumatul afecteaza abilitatea gurii tale de a se vindeca si multe dintre tratamentele de care ai nevoie pot sa nu aiba succes.
De exemplu, coroanele si puntile dentare ale unei persoane cu boli gingivale nu vor arata prea bine pentru ca afectiunile gingivale vor produce pierderi osoase si retragerea gingiilor care inconjoara marginile coroanei. La fumatori scad si sansele ca un implant sa fie efectuat cu succes.
Bolile parodontale (gingivale) sunt infectii bacteriene care distrug tesutul moale si osul de care sunt ancorati dintii tai in osul maxilarului. Bacteriile gasite in placa si reactia organismului la placa contribuie la distrugerea tesutului moale si al osului.
Fumatul grabeste avansarea bolilor gingivale
Fumatul poate grabi avansarea bolilor gingivale. In stadiile incipiente ale bolii se pot observa sangerari ale gingiei in timpul periajului. Pe masura ce infectia se inrautateste, gingiile sunt afectate si se retrag de langa dinte, formand pungi (spatiul dintre dinte si gingie). Aceste pungi se pot mari treptat, odata cu avansarea bolii, iar in ultima faza dintii nu vor mai fi bine fixati, apare durerea si chiar pierderile dentare.
Studiile au aratat ca fumatorii au mai mult tartar decat nefumatorii. Acest lucru poate fi rezultatul cantitatii scazute de saliva din cavitatea bucala. Fumatorii sufera o pierdere mai mare a densitatii osoase si prezinta mai multe pungi intre dinti si gingii decat nefumatorii. Conform specialistilor, chimicalele continute de tutun afecteaza circulatia sangelui in gingii, provocand astfel incetinirea procesului de vindecare si cresterea riscului de nereusita al tratamentului.
Singura veste buna este ca renuntand la tigari, aceste riscuri sunt reduse semnificativ. Chiar si reducerea numarului de tigari fumate pe zi poate ajuta. Un studiu a aratat ca persoanele care fumeaza mai mult de un pachet si jumatate pe zi de tigari prezita un risc de 6 ori mai mare de a dezvolta o afectiune gingivala fata de nefumatori, iar cei care fumeaza mai putin de o jumatate de pachet prezinta un risc de 3 ori mai mare decat nefumatorii.
Fumatul si cancerul oral
Fumatul face parte dintre principalii factori de risc ai cancerului oral. Societatea Americana de Cancer informeaza ca:
1. Aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de cancer de gura si anumite tipuri de cancer la gat au fumat. Riscul aparitiei acestor tipuri de cancer creste in functie de cantitatea de tigari fumate sau de lungimea perioadei in care s-a fumat.
2. Fumatorii prezinta un risc de 6 ori mai mare de a dezvolta aceste tipuri de cancer fata de nefumatori.
3. La aproximativ 37% dintre pacientii care continua sa fumeze dupa tratarea cancerului, apare un alt tip de cancer, precum cancerul la gat sau laringe, fata de doar 6% dintre cei care renunta la fumat.
4. Tutunul din tigari sau pipe poate provoca cancer in orice loc al gurii sau al gatului. Pipa poate cauza si cancer in zona buzelor.
Fumatul si esecul implanturilor
Implanturile pot fi utilizate pentru a inlocui dintii pierduti, insa fumatorii trebuie sa fie constienti de sansele mari ca aceste proceduri sa nu fie efectuate cu succes.
Studiile efectuate au descoperit ca riscul ca aceste proceduri sa nu fie efectuate cu succes este mai mare la fumatori decat la nefumatori. Specialistii sunt de parere ca fumatorii trebuie incurajati sa renunte la tigari inainte de a efectuat aceste tipuri de proceduri.
"Pe cale generala, fumatul produce vasoconstrictie periferica si ischemie in teritoriul vascular gingivo-parodontal, deci o nutritie deficitara a gingiei si parodontiului," completeaza dr. Moise.
Comentarii (4)
Mai bine ca am renuntat la fumat din timp si al am ales tigari electronice... ca altfel...
Am fumat aproape 30 de ani...Acum m-am lasat de fumat, datorita faptului ca m-am imbolnavit subit si grav de o complicata boala de inima. Am suferit si o interventie chirurgicala, iar recuperarea n-a fost (si nu este) deloc usoara. Evident, am probleme mari si cu dantura... intr-un cuvant, fumatul a lasat in urma-i (pt. mine) o sumedenie de efecte negative. Acum nu mai suport nici macar mirosul de tigara. Poate ca e prea tarziu, dupa atatia ani de fumat... dar tot ce mi-as dori este ca fiul meu (macar!) sa fumeze mai putin!
Astea si inca multe alte motive sunt suficiente pentru a decide sa pui STOP FUMATULUI!! Chiar daca atunci cand fumezi ti se pare ca uiti de toate si poate te simti bine pe moment... Adevarata fericire stabila o gasesti doar in Dumnezeu, care Si-a dat singurul Fiu pe cruce pt a murit pt noi! "I am free to run, I am free to dance, I am free to live! Who the Son sets free is FREE INDEED!"
Este interesant sa cunoastem dar mai important este sa respectam !
Posteaza comentariu