Aceasta anomalie a dintilor este numita de specialisti malocluzie, ceea ce inseamna o deviatie de la ocluzia normala a dintilor, de obicei asociata cu dezvoltarea anormala a maxilarelor. Daca este severa, se poate rezolva prin chirurgie.
In unele cazuri dintii distantati sau inghesuiti pot sa afecteze modul in care se pozitioneaza maxilarele si mai pot cauza dureri si disconfort.
Daca vrei sa iti corectezi dintii, atunci trebuie sa urmezi un tratament ortodontic. Astfel de tratamente implica aplicarea unei presiuni usoare asupra dintilor in crestere sau care deja au crescut, prin fixarea unui aparat dentar.
Ortodontia este o specialaitate a stomatologiei care se ocupa cu studiul anomaliilor dento-maxilare si tratamentul lor ortodontic.(Dictionar de medicina Oxford)
Specialistul ortodont este acel specialist stomatolog care corecteaza astfel de anomalii si care iti imbunatateste zambetul prin folosirea diferitelor tipuri de aparate dentare. Cu alte cuvinte, specialistul ortodont este un stomatolog care iti imfrumuseteaza zambetul.
Ce anume cauzeaza malocluzia?
1. Ereditatea. Genele sunt probabil cel mai important factor. Multe deviatii de la ocluzia normala a dintilor sunt mostenite.
2. Suptul degetului sau alte obiceiuri vicioase. Cand sunt mici, copii tind sa dezvolte diferite obiceiuri cum ar fi suptul degetului sau al buzelor.
3. Folosirea suzetelor. Copilul e posibil sa dezvolte o astfel de anomalie a dintilor daca a folosit pentru o lunga perioada de timp suzeta.
4 Rani. Diferite cazaturi din copilarie care au condus la ranirea dintilor pot cauza aceste anomalii ale dintilor.
5. Boli ale gingiilor sau carii.
Doctorul stomatolog Cosmin Ulman precizeaza ca "pierderea precoce a unui dinte de lapte sau intarzierea eruptiei unui dinte definitiv (un urma unei infectii) determina inghesuiri ale dintilor".
Cand ar trebui sa te prezinti la specialistul ortodont?
Malocluzia este mai usor de tratat la o varsta frageda. "Prima vizita la medicul stomatolog, chiar daca nu sunt probleme dentare, este bine sa se faca in jurul varstei de 4 ani pentru o prima consultatie. Cu aceasta ocazie copilul se obisnuieste cu medicul si cu atmosfera din cabinetul stomatologic", mai spune doctorul Cosmin Ulman.
De aceea, ar fi bine sa se consulte specialistul daca ai anumite dubii cu privire la dintii copilului tau. Prezenta anumitor defecte ar trebui sa te determine sa obtii sfatul unui doctor.
1. Dintii copilului tau intarzie sa apara, chiar dupa primul an de viata. In mod normal, dintii de lapte incep sa apara dupa primele 5-7 luni de viata.
2. Este motiv de ingrijorare si daca dintele de lapte a cazut, dar dintele permanent intarzie sa apara.
3. Trebuie sa te sfatuiesti cu doctorul si in cazul in care dintii permanenti ii apar copilului, dar sunt mult prea apropiati unul de altul sau, dimpotriva, prea departati.
4. Dintii din fata sunt prea departati si incovoiati si buza nu ii poate acoperi.
5. In mod normal, dintii de pe maxilarul superior ar trebui sa sa fie mai in fata comparativ cu cei de jos. In cazul in care dintii de jos sunt mai in fata, ar trebui sa te prezinti la specialist cu copilul.
6. Prezinta-te la medic si daca intre dintii de sus si cei de jos ai copilului, in momentul in care incearca sa ii "lipeasca", exista un spatiu.
7. Cere sfatul unui specialist si daca micutul are dificultati in mestecare sau atunci cand pronunta anumite cuvinte.
9. Nu este normal sa respire pe gura, ca urmare a unei probleme in zona nasului.
10. Daca unul dintre parinti sau chiar ambii parinti au avut probleme de acest gen, ar trebui sa i se faca micutului un consult preventiv.
La ce varsta ar trebui inceput tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic poate fi inceput la orice varsta, dar este mai usor de suportat si are efecte mai bune in cazul in care se aplica in jurul varstei de 8-15 ani.
In jurul acestei varste, este mai usor pentru medicul specialist sa previna viitoarele probleme. Acest lucru se numeste tratament ortodontic preventiv.
Este, de asemenea, posibil sa tratezi afectiuni ale maxilarelor intr-o stare incipienta astfel incat nu se pot dezvolta intr-o problema mai dificila. Acest lucru se numeste tratament interceptiv.
Maxilarele cresc pana la varsta de 8-10 ani.
Dintii permanenti incep sa iasa dupa primii 6-7 ani de viata si ies total in jurul varstei de 14 ani (exceptand maselele de minte).
Ce se intampla daca tratamentul este intarziat?
La o varsta frageda, aparatele dentare sunt mai usor de suportat si durata tratamentului este mai scurta. Cu cat avansezi in varsta, maxilarele sunt mai puternice si mai tari si, de aceea, este mai dificil sa modelezi maxilarul si sa muti dintii.
La copii, este mai simplu de prevenit si interceptat diferitele anomalii.
Cu toate acestea, tratamentul ortodontic poate fi urmat la orice varsta.
Cat dureaza tratamentul?
Tratamentul dureaza in functie de pacient sau de specialistul sau ortodont.
Majoritatea tratamentelor aplicate in perioada in care copilul este in crestere, dureaza de la un an la un an jumatate. "Dar apoi trebuie monitorizat permanent prin controale la 6 luni pentru a nu aparea o recidiva", adauga medicul stomatolog.
Tratamentul ortodontic care implica aplicarea aparatelor dentare fixe dureaza de la doi ani pana la doi ani jumatate.
Specialistul te va anunta de durata tratamentului numai in urma unui consult.
Cum functioneaza tratamentul ortodontic?
Maxilarele unui copil in crestere pot fi modelate prin aplicarea unei anumite presiuni asupra lor. Ele pot sa fie transformate in asa fel incat sa devina mai mari, mai lungi, scurte etc. prin folosirea unui anumit tip de aparate dentare.
Dintii pot fi mutati prin aplicarea unei anumite forte din partea aparatului dentar pana cand se afla in pozitia buna.
In cazul in care dintii sunt prea departati, specialistul iti va recomanda sa fie scosi cativa dintre ei. Asta depinde de la caz la caz.
Nu este iesit din comun sa recomande sa iti fie scosi de la doi pana la patru dinti. Dintii care se extrag sunt de obicei premolarii care se afla in partile laterale ale gurii, in felul acesta neaparand nicio problema de fizionomie.
Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident