Nu iti lasa spatele sa duca mai mult decat poate!

Obezitatea a devenit in ultimii ani o "epidemie" globala, care afecteaza atat adultii, cat si copiii. Majoritatea studiilor despre obezitate se realizeaza in America, tara unde aproape 65% dintre locuitori se confrunta cu aceasta afectiune. Acest lucru nu inseamna ca romanii pot sta linistiti. In conditiile in care din ce in ce mai multi romani recurg la fast food-uri, obezitatea va "bate" si la usa noastra.
Cu totii stim ca obezitatea contribuie la dezvoltarea afectiunilor de inima, a diabetului, a maririi presiunii sangvine si a cancerului de colon. Cu toate acestea, cati stim ca obezitatea are un rol esential in dezvoltarea problemelor de spate? Este adevarat. O greutate peste limita poate contribui serios la accentuarea simptomelor asociate osteoporozei, a osteoartritei, a artritei reumatice, a problemelor degenerative de disc si a spondilozei.

Coloana vertebrala este construita astfel incat sa poata sustine greutatea corpului si sa o distribuie in mod egal atat in timpul activitatilor, cat si pe perioada cat te odihnesti. Atunci cand coloana sustine o greutate prea mare, aceasta poate sa se "subrezeasca" sau chiar sa cedeze.

Zona lombara este cea mai vulnerabila atunci cand vine vorba de sustinerea unei greutati prea mari. Lipsa exercitiilor fizice si a unei conditii fizice bune poate duce la pierderea flexibilitatii coprpului, la muschi slabiti ai spatelui, pelvisului si coapselor. Ca urmare lordoza - curbura coloanei lombare - se va accentua, determinand pelvisul sa vina mult prea in fata. Mai tarziu, schimbarea pozitiei pelvisului poate duce si la o postura incorecta. O postura incorecta va duce in timp la resimtirea durerilor localizate nu numai in zona lombara, si ci in ceafa.


De ce devenim obezi?

Industrializarea si schimbarile prin care trece societatea au un impact major asupra mancarii. De exemplu, mancarea in zilele noastre poate fi procurata din orice loc, foarte usor. Nu mai trebuie sa depunem un efort fizic pentru a ne-o procura (cum faceau stramosii nostri). Acum nu numai ca ne putem procura hrana din orice loc, dar o putem avea chiar gata preparata sau semipreparata. Piata de desfacere a produselor deja preparate a inceput sa se dezvolte in momentul in care femeile au inceput sa lucreze.

Obezitatea la copii este un risc pe care nu trebuie sa il ignoram. Factorii care duc la cresterea anormala in greutate sunt: o viata sedentara (cel mai bun exemplu este acela al copiilor care isi petrec ore intregi in fata calculatorului), obiceiurile alimentare nesanatoase (copilul tau mananca si atunci cand nu ii este foame) si chiar ereditatea.


Un alt factor care duce la obezitate poate fi obiceiul de a manca in oras, mai degraba decat acasa. In acest caz - mai ales daca esti intr-un restaurant tip fast food - este mult mai greu sa controlezi ceea ce mananci sau cum iti este pregatita mancarea.


Propune-ti sa slabesti

Indiferent de factorul care a stat la baza castigarii tale in greutate (folosirea mancarii ca sa lupti impotriva stresului, varsta, ereditatea, lipsa exercitiilor fizice) poti sa slabesti daca iti propui obiective precise si ai asteptari realiste.

Primul pas este sa discuti cu un doctor despre problemele tale si sa il anunti ca esti gata sa pierzi din greutate. Doctorul te poate ajuta sa alegi corect terapiile care au ca rezultat scaderea in greutate si, de asemena, exercitiile care sunt cele mai potrivite pentru tine.

Terapiile includ o dieta stricta, medicamente, schimbarea obiceiurilor zilnice si, pentru unii pacienti, modificarea pe cale chirurgicala a sistemului digestiv.

 Un plan realistic si care sa iti asigure o scadere in greutate sigura poate sa reprezinte un adevarat succes.

Evaluarea greutatii corporale este mult mai importanta decat urcarea propriu-zisa pe cantar. Aceasta evaluare implica masurarea Indexului de masa corporala, a dimensiunii taliei si o scurta analiza a istoriei medicale. Aceste informatii sunt folosite pentru a determina riscurile la care esti supus/a.


Nutritie inseamna a-ti hrani corpul

Un progrm de slabit implica o reducere a caloriilor. In orice caz, pentru multi oameni obezi sau supraponderali, un program de slabit inseamna schimbari importante in stilul de viata, ceea ce ar putea sa insemne ca vor invata cum sa manance corect, cum sa faca fata stresului si sa faca mai multa miscare.

Este esential sa iti hranesti corpul cu nutrimentii de care are nevoie, pentru ca acesta sa ramana sanatos. Nici un aliment nu contine toate elementele nutritive - este nevoie de o hrana diversificata pentru a-ti mentine corpul in forma. Daca esti obez de o lunga perioada de timp, corpul tau ar putea sa fie infometat dupa nutrimentii necesari.



Nutrimentii necesari

Proteinele. Se regasesc in carne, peste, oua, lactate, legume si nuci. Au rol in dezvoltarea oaselor, a enzimelor si a unor hormoni. Ajuta, de asemenea, la repararea tesuturilor si a membranei celulelor.

Carbohidratii. Se gasesc in cereale, fructe, vegetale. Furnizeaza energie creierului, sistemului nervos, inimii si muschilor pe parcursul activitatilor fizice.

Grasimi. Se gasesc in carne si in unele vegetale. Furnizeaza energie organelor si asista absorbtia vitaminelor.

Vitamine. Se pot lua din fructe, vegetale, cereale, carne si lactate. Ajuta in desfasurarea reactiilor chimice care au loc in celule.

Mineralele se gasesc in majoritatea mancarurilor. Regleaza functiile organismului, ajuta la crestere si este un catalizator in producerea de energie.

Apa este un mediu de transport al reactiilor chimice care au loc in organism si regleaza temperatura. Cel mai important de stiut este ca apa reprezinta 60-70% din corpul nostru.

Carbohidratii si fibrele. Unele programe de slabit reduc consumul carbohidratilor drastic sau chiar le elimina din alimentatie. Totusi, acest lucru nu ar fi recomandabil pentru ca sursele de carbohidrati contin fibre de care organismul are nevoie.

Este recomandabil ca adultii sa consume 25 de grame de fibre pe zi. O dieta adecvata bogata in fibre este recomandabila in prevenirea obezitatii si a altor probleme de digestie. Cea mai buna sursa de carbohidrati care te ajuta sa iti iei si necesarul de fibre sunt cerealele, fructele si vegetalele (in special alimentele proaspete, nepreparate). De exemplu, fibrele din terciul de ovaz asigura un nivel ridicat de apa in intestine si creeaza un tranzit intestinal sanatos.

Fructele proaspete si vegetalele sunt bogate in antioxidanti si vitamine. Pentru a-ti mari doza zilnica de fibre, ia in considerare aceste lucruri:

  • mananca paine integrala, cereale, paste;
  • mananca fructe si vegetale proaspete;
  • pune tarate in cerealele cu lapte de fiecare dimineata si chiar salate;
  • tot in salate si in cereale mai este recomandabil sa se amestece si pastai de fasole.

Sodiul este un mineral care este gasit in stare naturala in mancare si se regaseste in cantitati mari in sare.
O doza zilnica de sodiu este necesara pentru un nivel normal al apei in organism (500 de miligrame = 1/4 lingurita mica pe zi). O cantitate prea mare de sare, insa, cauzeaza sete, retinere de lichide si o mare presiune a sangelui. Sarea se ascunde in mancarea gen fast food, mancarea congelata semipreparata, in bomboane, supele la plic sau mancarea la cutie.

Zaharul. Zaharul pe care il consumam zilnic nu este un nutriment necesar organismului. Daca ar fi fost, inaintasii nostri s-ar fi gandit sa il prelucreze in forma pe care o stim cu totii in prezent inca de acum sute de ani. Corpul uman isi ia necesarul de zahar din diferite alimente, deci nu mai este nevoie de o doza suplimentara de "zahar pur".

Numit uneori un carbohidrat simplu, zaharul se gaseste in numeroase forme, dintre care sucroza (zaharul de masa), fructoza (zaharul din fructe, miere, maltoza si lactoza (zaharul prezent in lapte). Ca si sodiul, se ascunde in numeroase alimente gata preparate sau semipreparate. Daca simti nevoia urgenta de dulce, atunci ar fi bine sa mesteci un fruct proaspat ca sa iti treaca pofta. Un mod de a reduce din consumul de zahar este citirea etichetei de pe alimente. Incearca sa iti coci propriile dulciuri cu doar jumatate din cantitatea de zahar din reteta si evita tentatiile: nu cumpara prajiturele si alte dulciuri atunci cand iti vin musafiri in casa.


Ai grija cat iti pui in farfurie!

Portiile de mancare din restaurante incep sa devina din ce in ce mai generoase. Daca esti genul care mananca mai mult prin restaurante, ai fi socat/a sa afli cat de mica este o portie de mancare normala.

De exemplu, in 1957, burgerul normal de la fast food cantarea maxim 35 de grame, in timp ce astazi astfel de burgeri cantaresc in jur de 200 de grame. Chiar si cantitatea de suc s-a marit. Nu e de mirare ca obezitatea devine o epidemie globala. Unii oameni mananca mai multa mancare decat au nevoie.


Mananca pentru a slabi. Sugestii

 Uneori, solutiile de slabit se afla chiar la indemana noastra.
Fara efort, fara costuri suplimentare pe aparate de intretinere sau alimente speciale... Poti pierde din greutate printr-o simpla, dar sigura, modificare a dietei zilnice.

Bea 8 pahare de apa in fiecare zi (si aici nu includem ceaiul, cafeaua sau alte bauturi).

Mananca numai cand ti-e foame si nu manca pana cand nu mai poti.

Mananca incet si intr-un mediu relaxant. Este nevoie de 20 de minute pentru ca creierul sa primeasca informatia ca tu esti satul/a.

Mananca alimente care cer sa fie mestecate mai mult timp: te vei satura cu mai putina mancare.

O bautura calda la masa te va ajuta sa te simti mai satul/a mai repede.

Pacaleste-ti ochiul si pune-ti mancarea pe o farfurie mica.

Esti infometat/a intre mese? Incearca un fruct si cateva alune.

 Tine bucataria plina cu mancare sanatoasa.

Nu uita ca, pentru a-ti atinge scopul, este nevoie de pasi mici.


Beneficii de baza ale activitatii fizice

O combinatie intre o alimentatie adecvata si o activitate fizica regulata te poate ajuta sa iti atingi scopul de a slabi. Dezvoltarea muschilor va ajuta organismul sa arda mai multe calorii.

Alte beneficii sunt:

Activitatea fizica descreste riscul de dezvoltare a bolilor de inima, a diabetului de tip II, a cancerului de colon si la san, a osteoporozei ai a artritei. De asemenea, relaxeaza tensiunea musculara si reduce stresul, anxietatea si depresia. Cand faci miscare, energia in corp iti creste, precum si increderea in sine si concentrarea.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • NELUTU A pe 1 Aug 2006, 12:34
    despre sanatate

    am slabit 11kg.in 4 luni.cum? am redus portia de carne la jumutate,nu am mai mancat dupa ora 19,lichide mai mult ceaiuri,ceva exercitii fizice acasa.sa nu uit mezeluri sub nici o forma.

    0
    0

  • alina pe 2 Apr 2006, 11:01
    Se poate

    Eu am scazut de la 64 la 53, nemancand dupa ora 6, si in parte respectand cele spuse mai sus.Am ajuns la concluzia ca tot ce iti trebuie pentru a slabi e........PERSEVERENTA.Fii perseverenta in tot ceea ce faci si e imposibil sa nu reusesti.A..si in ceva,bea apa pana simti ca nu mai poti.Ai sa te simti excelent.Pe mine un pahar cu apa ma face sa ma simt ca o printesa, dupa ce-l beau.Ganditi pozitiv.Ciao

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod