Aceasta anomalie a dintilor este numita de specialisti malocluzie, ceea ce inseamna o deviatie de la ocluzia normala a dintilor, de obicei asociata cu dezvoltarea anormala a maxilarelor. Daca este severa, se poate rezolva prin chirurgie.
In unele cazuri dintii distantati sau inghesuiti pot sa afecteze modul in care se pozitioneaza maxilarele si mai pot cauza dureri si disconfort.
Daca vrei sa iti corectezi dintii, atunci trebuie sa urmezi un tratament ortodontic. Astfel de tratamente implica aplicarea unei presiuni usoare asupra dintilor in crestere sau care deja au crescut, prin fixarea unui aparat dentar.
Ortodontia este o specialaitate a stomatologiei care se ocupa cu studiul anomaliilor dento-maxilare si tratamentul lor ortodontic.(Dictionar de medicina Oxford)
Specialistul ortodont este acel specialist stomatolog care corecteaza astfel de anomalii si care iti imbunatateste zambetul prin folosirea diferitelor tipuri de aparate dentare. Cu alte cuvinte, specialistul ortodont este un stomatolog care iti imfrumuseteaza zambetul.
Ce anume cauzeaza malocluzia?
1. Ereditatea. Genele sunt probabil cel mai important factor. Multe deviatii de la ocluzia normala a dintilor sunt mostenite.
2. Suptul degetului sau alte obiceiuri vicioase. Cand sunt mici, copii tind sa dezvolte diferite obiceiuri cum ar fi suptul degetului sau al buzelor. Daca micutul suge degetul pana la varsta de doi ani nu inseamna in general ca si ocluzia dintilor va avea de suferit. Daca, insa, obiceiul continua chiar si dupa ce a implinit patru ani, atunci parintele ar trebui sa se ingrijoreze.
3. Folosirea suzetelor. Copilul e posibil sa dezvolte o astfel de anomalie a dintilor daca a folosit pentru o lunga perioada de timp suzeta.
4 Rani. Diferite cazaturi din copilarie care au condus la ranirea dintilor pot cauza aceste anomalii ale dintilor.
5. Boli ale gingiilor sau carii.
Doctorul stomatolog Cosmin Ulman precizeaza ca "pierderea precoce a unui dinte de lapte sau intarzierea eruptiei unui dinte definitiv (un urma unei infectii) determina inghesuiri ale dintilor".
Cand ar trebui sa te prezinti la specialistul ortodont?
Malocluzia este mai usor de tratat la o varsta frageda. "Prima vizita la medicul stomatolog, chiar daca nu sunt probleme dentare, este bine sa se faca in jurul varstei de 4 ani pentru o prima consultatie. Cu aceasta ocazie copilul se obisnuieste cu medicul si cu atmosfera din cabinetul stomatologic", mai spune doctorul Cosmin Ulman.
De aceea, ar fi bine sa se consulte specialistul daca ai anumite dubii cu privire la dintii copilului tau. Prezenta anumitor defecte ar trebui sa te determine sa obtii sfatul unui doctor.
1. Dintii copilului tau intarzie sa apara, chiar dupa primul an de viata. In mod normal, dintii de lapte incep sa apara dupa primele 5-7 luni de viata.
2. Este motiv de ingrijorare si daca dintele de lapte a cazut, dar dintele permanent intarzie sa apara.
3. Trebuie sa te sfatuiesti cu doctorul si in cazul in care dintii permanenti ii apar copilului, dar sunt mult prea apropiati unul de altul sau, dimpotriva, prea departati.
4. Dintii din fata sunt prea departati si incovoiati si buza nu ii poate acoperi.
5. In mod normal, dintii de pe maxilarul superior ar trebui sa sa fie mai in fata comparativ cu cei de jos. In cazul in care dintii de jos sunt mai in fata, ar trebui sa te prezinti la specialist cu copilul.
6. Prezinta-te la medic si daca intre dintii de sus si cei de jos ai copilului, in momentul in care incearca sa ii "lipeasca", exista un spatiu.
7. Cere sfatul unui specialist si daca micutul are dificultati in mestecare sau atunci cand pronunta anumite cuvinte.
9. Nu este normal sa respire pe gura, ca urmare a unei probleme in zona nasului.
10. Daca unul dintre parinti sau chiar ambii parinti au avut probleme de acest gen, ar trebui sa i se faca micutului un consult preventiv.
La ce varsta ar trebui inceput tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic poate fi inceput la orice varsta, dar este mai usor de suportat si are efecte mai bune in cazul in care se aplica in jurul varstei de 8-15 ani.
In jurul acestei varste, este mai usor pentru medicul specialist sa previna viitoarele probleme. Acest lucru se numeste tratament ortodontic preventiv.
Este, de asemenea, posibil sa tratezi afectiuni ale maxilarelor intr-o stare incipienta astfel incat nu se pot dezvolta intr-o problema mai dificila. Acest lucru se numeste tratament interceptiv.
Maxilarele cresc pana la varsta de 8-10 ani.
Dintii permanenti incep sa iasa dupa primii 6-7 ani de viata si ies total in jurul varstei de 14 ani (exceptand maselele de minte).
Ce se intampla daca tratamentul este intarziat?
La o varsta frageda, aparatele dentare sunt mai usor de suportat si durata tratamentului este mai scurta. Cu cat avansezi in varsta, maxilarele sunt mai puternice si mai tari si, de aceea, este mai dificil sa modelezi maxilarul si sa muti dintii.
La copii, este mai simplu de prevenit si interceptat diferitele anomalii.
Cu toate acestea, tratamentul ortodontic poate fi urmat la orice varsta.
Cat dureaza tratamentul?
Tratamentul dureaza in functie de pacient sau de specialistul sau ortodont.
Majoritatea tratamentelor aplicate in perioada in care copilul este in crestere, dureaza de la un an la un an jumatate. "Dar apoi trebuie monitorizat permanent prin controale la 6 luni pentru a nu aparea o recidiva", adauga medicul stomatolog.
Tratamentul ortodontic care implica aplicarea aparatelor dentare fixe dureaza de la doi ani pana la doi ani jumatate.
Specialistul te va anunta de durata tratamentului numai in urma unui consult.
Cum functioneaza tratamentul ortodontic?
Maxilarele unui copil in crestere pot fi modelate prin aplicarea unei anumite presiuni asupra lor. Ele pot sa fie transformate in asa fel incat sa devina mai mari, mai lungi, scurte etc. prin folosirea unui anumit tip de aparate dentare.
Dintii pot fi mutati prin aplicarea unei anumite forte din partea aparatului dentar pana cand se afla in pozitia buna.
In cazul in care dintii sunt prea departati, specialistul iti va recomanda sa fie scosi cativa dintre ei. Asta depinde de la caz la caz.
Nu este iesit din comun sa recomande sa iti fie scosi de la doi pana la patru dinti. Dintii care se extrag sunt de obicei premolarii care se afla in partile laterale ale gurii, in felul acesta neaparand nicio problema de fizionomie.
Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident
© Copyright:
Cat de important este sa ai dintii drepti?
A avea dinti drepti este important nu numai pentru felul in care aratam. Dintii care nu stau drepti, sunt inghesuiti si ies din linia normala a arcadelor afecteaza modul in care o persoana mesteca, vorbeste sau zambeste. Din cauza spatiilor dintre dinti este mult mai greu sa te speli pe dinti si, ca urmare, esti mai predispus/a la carii.
De Alain Girard
Comentarii (38)
De exemplu daca am dintii rari ce trebu sa fac?
Buna am 21 ani,am dinti rari din fata,si nustiu ce sa fac,este vre-o posibilitatea de ia inlatura,spuneti-mi va rog ce sa fac...
Buna, am 29 de ani si am purtat aparat dentar un an pentru ca am avut unul din incisivii de sus din fata mai in afara.Mi s-a corectat, iar dupa indepartarea aparatului dentar medicul nu mi-a aplicta un aparat de contentie asa cum am citit ca e indicat ci mi-a lipit dintete de ceilalti doi .Un timp nu s-a departat dar acum am observat, dupa 6 luni, cxa incisivul da semne ca revine la starea sa initiala dinainte de tratament.Mai e posibil sa mi se puna din nou acelasi aoarat dentar pe care l-am avut?Aparatul e ceramic cu brackets,. medicul mi l-a dat la indepartare.Eu as vrea sa il refolosesc daca se mai poate deoarece vreau sa mi se repare anomalia.Ar fi nevoie de mai mult de un an?
am o problema...dintii mei nu sunt aliniati drept si am fost la 2 ortodonti pentru aparat fix...si unul dintre ei zicea k trebuie sa imi scoata un premolar iar altu k trebuie sa imi scoata toti molarii de minte...care are dreptate?de ce trebuie scosi molarii de minte?
pe mine ma dor dinti adese ori .am incercat cu toate pastele de dinti si tot nu ii pot face albi.ajutati-ma!
lui fetita mea de7ani mi sa spus cai da maseaua deb minte este bine raspundeti
Buna!Am si o nelamurire:mi-am pus aparat dentar fix,am 20 de ani si nush cat timp tres sa stau cu el caci deja nu il mai suport.Mi-a crescut maselele de minte si mi-a impins dintii in fata unde s-au suprapus.Cat timp trebuie sa il port?
am un incisiv lateral screscut un pik mai in spate si ma intrebam dak as putea sa il astup nu neaparat sa port aparat sa il lucreze si sa ii puna ceva in fata
Am si eu, ca si voi, o problema in legatura cu dantura. Am dintele lateral situat intre canin si cel din fata un pic in interior. Am purtat aparat dentar timp de 2 ani incepand cu varsta de 12 ani, dar fara niciun rezultat vizibil. As vrea cu disperare sa mi-l indrept deoarece intr-un fel acesta ma jeneaza pt ca nu pot sa zambesc ca oricare alt om sau mai stiu eu cum. As dori cum se mai poate indrepta in cazul meu acest dinte cu exceptia aparatelor dentare? Va rog frmops care stie raspunsul la intrebarea mea sa-mi scrie un mail la adresa gabriellia_eu@yahoo.com. Multumesc!
Buna. Am o problema grava, dupa parerea mea, cu dintii. Stiu ca nu prea m-am spalat pe dinti dar nu aceasta e problema. Dintii de sus sunt foarte strambi (mai ales cei 2 din fata) si parca nu sunt crescuti 2 dinti. Jos nu e asa de grav va rog daca ma puteti sfatui cumva.
VA ROG SA IMI DATI UN SFAT! MEDICUL DENTIST SPUNE CA TREBUIE SA FAC EXTRACTIE DE 2 MASELE PENTRU CA AM CANINUL PREA AFARA SI TREBUIE SA SE ALINIEZE. VA ROG FRUMOS SA IMI SPUNETI DACA E BINE CEEA CE FAC ADICA EXTRACTIE DE 2 MASELE!
"In cazul in care dintii sunt prea departati, specialistul iti va recomanda sa fie scosi cativa dintre ei." Cu siguranta asta se face cand dintii sunt prea APROPIATI, nu departati cum scrie in articol
Va rog sa-mi spune-ti daca e posibil ceva de facut: maxilarul superior e vezibil deviat intr-o parte. Linia dintilor maxilarului superior nu e orizontala ci sub un unghi de ~ 10 grade. Din acest motiv nasul are o deviere iar dintii maxilarului de sus la mestecatie nu se unesc normal cu dintii mandibulei. Nu tin minte sa suferit vreo trauma. Am 23 ani.
Ce se intampla daca medicul zice sa nu consum sucuri acidulate iar eu am consumat? Cum imi afecteaza aparatul si dinti?
Am 20 de ani si mi s-a spus ca trebuie sa imi pun aparat dentar din cauza premolarului 2 mandibular care nu a reusit sa iasa de tot... il pot extrage sau e chiar necesar aparatul dentar? Si ce aparat dentar exista dar care sa fie mai putin vizibil.
Consulta medicul, dar eu zic sa iti pui aparat dentar in America sunt la moda. Alegeti o culoare care sa iti placa.
Buna ziua tuturor, am si eu o problema, la muscare dintii sunt pozitionati corect insa un canin(cel din dreapta) este iesit in afara tocmai de sus pt ca nu a avut loc sa iasa corect.Am 15 ani, ce sa fac, sa scot caninul si sa raman asa sau sa imi pun la loc caninul prin aparat dentar!?
aparatele dentare sint f bune si merita purtate pt o buna reusita a dintilor dar purtate in special noaptea
eu port aparat de 3ani sus si 2 ani jos.m-am obisnuit si tratamentul a decurs super.deacum pot fi mandra de dantura mea.mai am putin si scap de el.a durat ceva,dar merita.dantura este f.importanta pt mine,face parte din frumusete.
buna ziua am 20 de ani si vreau sa mi [un aparat ca am dintii prea inghesuiti..imi este putin frica ptr ca trebuie sa mai scot 2 premolari de sus si 2 premolari din partea inferioara.aparatul va fii fix si va trebui sa -l potr 3 ani...asa mult...
am uitat, am 20 de ani, daca virsta conteaza...
e posibila scurtarea dintilor daca sunt prea lungi in comparatie ce ceilalti? care sunt riscurile urmarile? astept raspuns. merci
Am 20 de ani si mi-am pus aparat dentar de cateva saptamani,pt mine a fost foarte dureros pt ca am dintii perfect sanatosi dar foarte inghesuiti,din aceasta cauza mi-a facut doua extractii din partea superioara si inca doua din cea inferioara,desi stomatologul meu m-a asigurat ca nu o sa fie probleme, mie mi-e putin frica...Sper sa merite toata suferinta si sa am un zambet perfect.O sa scriu peste doi ani sa va incurajez... :)
dupa indreptarea dintilor aparatul se mai poarta inca 6 luni..cel putin asa mi a spus mie doctorul..
daca dintii s-au aliniat, cat se mai tine aparatul fix, nu se da jos?
cand se monteaza un ap.fix, dintele stramb trebuie prins de la inceput in aparat? altfel aparatul este activ?
vreau sa stiu daca exista in Tulcea medic specialist ortodont
Exista persoane care decid sa poarte aparat ortodontic chiar si la 50-60 de ani pentru a se simti bine si plini de incredere cand zambesc. Daca credeti ca e loc de imbuntatiri, nu renuntati la dorintele voastre pt ca va ganditi la varsta ca la o piedica! In orice oras marisor ar trebui sa existe un ortodont, mai ramane sa va interesati de adresa unui cabinet. Exista chiar si aparate prinse pe interiorul dintilor si invizibile daca acest aspect va preocupa. Sunt mai putin intalnite in Romania, dar exista
Am fost recent la un medic ortodont care mi-a spus ca dintii mandibulei sunt impinsi de cei doi molari de minte neaparuti inca si ca primul pas pt indreptarea dintilor ar fi indepartarea acestora. Nu este un procedeu periculos, sau cel putin nejustificat (avand in vedere ca molarii sunt sanatosi) ? Sau ar afecta mai mult ceilalti dinti prin impingere?
Exista persoane care decid sa poarte aparat ortodontic chiar si la 50-60 de ani pentru a se simti bine si plini de incredere cand zambesc. Daca credeti ca e loc de imbuntatiri, nu renuntati la dorintele voastre pt ca va ganditi la varsta ca la o piedica! In orice oras marisor ar trebui sa existe un ortodont, mai ramane sa va interesati de adresa unui cabinet. Exista chiar si aparate prinse pe interiorul dintilor si invizibile daca acest aspect va preocupa. Sunt mai putin intalnite in Romania, dar exista
unde as putea sa merg pentru ami indrepta dintii.Am cei doi dinti de sus din fata putin in interior am purtat aparat s-au indreptat dar dupa un timp sau dat inapoi.
mi-au cazut caninii prea devreme si maselele si cu dintii au acoperit o parte din sptiu...dupa un timp au inceput sa cresca caninii,dar nu au mi avut loc sa creasca asa ca au crescut stramb...imi puteti da si mie un sfat...va rog!
Sunt mamica unui baietel de 7 luni jumate si i-au aparut primii dintisori, incisivii centrali de la mandibula si au crescut stramb. ce pot face in acest caz, cand ar trebui sa consult un medic stomatolog?
M-ar interesa si pe mine ce s-ar putea face pentru a-mi apropia dinti de sus pentru a avea un zambet mai placut,pentru a ma simti mai bine eu insumi.Eu am varsata de 20 de ani.astept un raspuns cat mai curand.Multumesc
eu port aparat dentar mobil de 4 ani din cauza celor doi canini de sus care sunt pozitionati prea in afara.am 14 ani si sper sa scap de aparat cat mai repede
am dintii de sus mai in fata dacat normal .am 34 de ani .credeti ca se mai poate face ceva ca sa revina la normal?multumesc.
Am mers la medicul ortodont la o varsta destul de inaintata. Cam tarziu, dar desi mi-a dat ceva batai de cap, tratamentul s-a dovedit eficace. Dupa trei luni dintii au inceput sa se alinieze. Acum sunt in ultima etapa, port niste elestice care ajuta la o masticatie cat mai corecta si care, vor impiedica dintii sa revina la forma anterioara aparatului fix. Multumesc celor care mi-au recomandat aceasta metoda. Zambetul meu este acum mai frumos.
Am citit cauzele dintilor strambi, dar cred ca trebuie sa mai fie si altele pt ca eu am dintii strambi si nu am avut nici unul din obiceiurile enumerate acolo si nici ereditatea nu e de vina(nimeni din familie nu are dintii strambi). Imi amintesc ca am avut dintii de lapte frumos aliniati, dar dintii "de os" au crescut inainte ca acestia sa cada, in spatele lor. Nu stiu de ce s-a intamplat asa, dar asta a dus la doi dinti crescuti aiurea. Pana acum nu m-a deranjat acest lucru, dar mi-ar placea sa am o dantura perfecta. E cam greu sa port aparat dentar la varsta asta..am 25 de ani. Voi ce parere aveti?
Posteaza comentariu