Alimente si bauturi care ataca smaltul dentar

Odata cu inaintarea in varsta, stratul smaltului dentar se subtiaza si dintele este mai expus factorilor externi. Cred ca iti sunt cunoscute "simptomele" de sensibilitate, disconfort sau chiar durere la nivelul dintilor. Afla din ce alte cauze apar ele!
La dintii sanatosi, dentina (stratul intern al dintilor) este protejata de stratul de smalt sau de cement (acesta este in mod normal acoperit de gingie). Cand smaltul este deteriorat, dentina este mai expusa la factorii externi (rece, cald sau dulce) care irita dentina si implicit stimuleaza nervul, cauzand sensibilitate, disconfort si chiar durere.


Ce provoaca deteriorarea smaltului dentar?

"O dieta dezechilibrata care contine multe alimente si bauturi acide duc la scaderea pH-ului dintelui si la demineralizarea smaltului. O usoara demineralizare poate surveni de fiecare data cand mancam sau bem ceva acid", avertizeaza Prof. Dr. Constantin Marian Varlan, presedintele Societatii de Stomatologie Estetica din Romania cu ocazia unui seminar de stomatologie, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.

Un pH bucal normal este situat intre 5 si 7, iar dezechilibrele acestuia favorizeaza inmultirea microorganismelor. Eroziunea smaltului dentar este favorizata de ingestia repetata, prelungita si in exces de alimente/bauturi cu pH marcat acid, produs de: acidul citric (fructe si sucuri de fructe), acidul acetic (muraturi, salate, sosuri) si acidul carbonic (bauturi carbogazoase).


Otetul si muraturile, cele mai periculoase alimente


Potrivit profesorului dr.
Constantin Marian Varlan in categoria celor mai periculoase alimente, varful piramidei este ocupat de otet si muraturi care au un pH de numai 2,4 – 3,4 si respectiv 2,5 – 3,0. Nici gemul de fructe, mustarul, maioneza si ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sanatatea dintilor tai, deoarece au un pH situat intre 3,0 si 4,0. In schimb, iaurturile au un pH putin mai ridicat care se situeaza intre 3,8 si 4,2.


Sucurile carbogazoase, cele mai periculoase bauturi

La categoria bauturilor, pe locul fruntas sunt situate sucurile carbogazoase de tip cola care au un pH de numai 2,7. Locurile urmatoare sunt ocupate de vinul alb, cafeaua, sucul de portocale si grepfrut cu un pH de situat in general intre 2,3 – 4,0. Ceaiul negru are un pH putin mai ridicat de 4,2, insa berea cu un pH intre 4,0 si 5,0 se apropie cel mai mult de un nivel echilibrat.


Lamaile, cele mai periculoase fructe

Din cauza unui pH foarte scazut de numai 1,8 - 2,4, lamaile sunt considerate cele mai daunatoare fructe pentru dantura ta.
Sunt urmate de mere (2,9 - 3,5), portocale (2,8 - 4,0) si grepfrut (3,0 – 3,5). Un pH mai ridicat de 4 au prunele (2,8 – 4,6), strugurii (3,3 – 4,5) si ananasul (3,3 – 4,1).


Inaintarea in varsta subtiaza smaltul dintilor

De asemenea, procesul de imbatranire are un impact considerabil asupra smaltului dintilor, cauzand pierderea stralucirii. De fapt, stratul de smalt gros de 1,5 mm se subtiaza prin uzura aproximativ 0,5 mm in partea a doua a vietii.


Care sunt consecintele deteriorarii smaltului?

Alimentatia joaca un rol important in prevenirea numeroaselor probleme dentare, dintre care prof. dr. Constantin Marian Varlan aminteste:

  • sensibilitatea dentara - o serie de stimuli externi cum ar fi dulciurile, alimentele reci/calde, bauturile acide sau uneori simpla atingere a dintelui provoaca durere;

  • discromiile dentare;

  • aparitia cariilor la nivelul radacinii, care necesita tratament din partea medicului dentist.
    Din cauza pierderii smaltului sau retractiei gingivale, dentina este expusa. Aceasta este mai moale si poroasa decat smaltul dentar. Astfel, bacteriile se acumuleaza mult mai usor si pot sa apara cariile.


Sfatul stomatologului

1. Foloseste una dintre pastele de dinti care contin agenti antibacterieni si anti-tartru;

2. Spala-te pe dinti de doua ori pe zi cu o periuta cu capat rotunjit si peri moi;

3. Schimba periuta de dinti la fiecare trei luni. Periutele noi indeparteaza mai bine placa bacteriana dentara decat cele uzate;

4. Foloseste ata dentara zilnic pentru curatarea spatiilor interdentare – regiuni dificil de curatat, in care placa bacteriana se acumuleaza rapid, iar perii periutei patrund doar partial;

5. Viziteaza periodic medicul dentist — la fiecare 6 luni pentru un control si o curatare profesionala.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ioana pe 3 Iun 2009, 14:38
    Raspuns TopSanatate

    Un consult la dentist ar putea sa va ofere raspunsuri corecte la aceste intrebari, deoarece numai stomatologul poate sa analizeze cu exactitate starea de sanatate a dintelui. In orice situatie insa, igiena orala este primordiala si are un rol semnificativ in prevenirea cariilor. Iar pentru tartru exista detartrajul care se face in cabinetele stomatologice si este indicat sa fie facut de doua ori pe an, in functie de formarea tartrului.

    0
    0

  • olaru mihaela pe 3 Iun 2009, 14:30
    ingrijirea danturii

    In primul rand vreau sa va spun ca aveti niste articole foarte bune si multa lume cred ca ar avea ce invata! cat despre acest articol as vrea sa pun o intrebare, si anume: daca dantura este deja cariata, sau smaltul dintelui este deteriorat, curatenia dentara si-ar mai avea sensul? si daca persoana este fumatoare,tartarul care se formeaza in interiorul dintilor, se curata doar cu spalarea regulata? sau exista un produs anume care indeparteaza mai cu usurinta acest tartar! va multumesc!

    0
    0

  • ioana pe 3 Iun 2009, 13:42
    Sursa: Prof. Dr. Constantin Marian Varlan, presedintele Societatii de Stomatologie Estetica din Romania

    Baza de documentare pentru acest articol consta in informatiile oferite de Prof. Dr. Constantin Marian Varlan, presedintele Societatii de Stomatologie Estetica din Romania cu ocazia unui seminar de stomatologie, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.

    0
    0

  • Nicoleta Constantin pe 3 Iun 2009, 12:07
    mai am eu un secret

    in plus fata de tot ce am citit,care e f util si bine de stiut,eu mai ma spal dimineata,la prima ora,pe dinti si pe limba,exact kum auzitzi,cu...,,bicarbonat''...please try it...and you will see...it's the best....

    0
    0

  • Irina pe 3 Iun 2009, 11:18

    Nici nu mai stiu ce sa mai cred..parca merele erau f. bune pt dinti. Dar articolul asta spune ca nu sint...Nici nu stiu cit de documentate sint articolele scrise pe acest site.

    0
    0

  • Ancuta pe 3 Iun 2009, 09:35
    Adevarat

    Aahh, si mai trebuie sa folosim si apa de gura, e buna cea anti-tartru, chiar are efect!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod