Sumplimentele de seleniu in luate in exces pot creste riscul de aparitie a diabetului de tip II.
Sansele de a dezvolta diabet s-au marit semnificativ in cazul persoanelor cu un nivel ridicat de seleniu prezent in organism. "Ipoteza este ca datorita proprietatilor sale antioxidante, seleniul poate fi benefic in preventia diabetului. Insa, administrarea unor suplimente de seleniu pe o perioada mai lunga de timp nu aduce beneficii, ci din contra este posibil sa mareasca riscul de aparitie a diabetului", sustine dr.
Saverios Stranges, coordonatorul studiului.
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1202 de persoane, dintre care jumatate au primit zilnic o doza de 200 micrograme seleniu, iar ceilalti un tratament placebo. Rezultatele au aratat o crestere cu 50% a riscului de aparitie a diabetului la persoanele care au primit suplimente de seleniu pe parcursul studiului.
Majoritatea multivitaminelor contin intre 33-200 micrograme de seleniu. Doza zilnica recomandata de seleniu variaza in functie de varsta.
Pentru persoanele peste 14 ani sunt indicate 55 micrograme de seleniu.
Seleniul este un mineral pe care-l gasesti in pamant si in alimentatie. Este util pentru organism, deoarece ajuta metabolismul. Suplimentele de seleniu au fost cu succes recomandate in diverse afectiuni: artrita, scleroza multipla, rani si zona zoster. De asemenea, seleniul este indicat pentru a preveni procesul de imbatranire prematura, imbunatateste fertilitatea, previne cancerul si elimina mineralele toxice din organism (mercur, cadmiu, plumb).