Bolile cardiovasculare raman pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea, desi in ultimii ani tratamentul acestora a cunoscut progrese importante. In lume, unul din 8 barbati si una din 17 femei mor datorita bolilor cardiovasculare inainte de a implini 65 ani
Dintre aceste boli, cele mai grave sunt infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, atacul ischemic tranzitor (reducerea temporara fluxului de sange la nivelul creierului) si bolile vasculare periferice (ingustarea vaselor care duc sangele la muschii bratelor sau membrelor inferioare).
Tratamentele recente tintesc din ce in ce mai mult factorii de risc individuali, si mai putin cauza bolii. Sunt necesare terapii care sa se adreseze direct mecanismelor bolilor cardiometabolice.
Obezitatea abdominala si rezistenta la insulina sunt cunoscute ca factori care pot duce la aparitia bolilor cardiometabolice. Studiile au demonstrat ca acumularea grasimii, predominant in regiunea abdominala, prin modificarile metabolice asociate, reprezinta un risc mare pentru bolile cardiovasculare si moartea prematura.
Riscul cardiometabolic este definit ca riscul global de a dezvolta diabet zaharat tip 2 si boli cardiovasculare.
Obezitatea intraabdominala: riscuri asociate
In ultimele decenii, obezitatea este considerata un important factor de risc pentru bolile cardiovasculare si diabetul zaharat tip 2. Dar, in ultimii ani s-a dovedit cat de importanta este si distributia grasimii in organism. Astfel, noile date demonstreaza legatura stransa dintre obezitatea intraabdominala (acumularea de grasime in cavitatea abdominala, in jurul organelor interne) si riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Obezitatea intraabdominala si bolile metabolice
Obezitatea intraabdominala (care poate fi determinata simplu prin masurarea circumferintei taliei) se asociaza cu riscul de aparitie a bolilor metabolice (dislipidemie, rezistenta la insulina, diabet zaharat tip 2, inflamatie, tromboza) si a celor cardiovasculare.
Conform definitiei din recomandarile expertilor internationali (NCEP-ATP III), barbatii cu circumferinta taliei mai mare de 102 cm si femeile cu circumferinta taliei peste 88 cm au obezitate intraabdominala.
Acest tesut contine celule cu rol in stocarea si eliberarea energiei necesare organismului. Insulina controleaza acest proces, de aceea diabetul zaharat tip 2 cu obezitate se caracterizeaza printr-un cantitate mare de combustibil, stocat sub forma de trigliceride.
Obezitatea intraabdominala (grasimea din jurul taliei) este frecvent asociata cu factori de risc, cum ar fi: nivele scazute de HDL colesterol (colesterolul "bun"); trigliceridele crescute (o forma de grasime in sange); cresterea nivelului glucozei in sange; cresterea tensiunii arteriale (hipertensiune)
fumatul; nivele crescute de LDL colesterol (colesterolul "rau").
Strategii terapeutice
Avand in vedere prevalenta in crestere a afectiunilor cardiometabolice, este necesara o abordare terapeutica sigura si eficace, adresata multiplilor factori de risc cardiometabolic.
Reducerea in greutate a pacientilor cu obezitate intraabdominala este insotita de reducerea grasimii din jurul organelor interne. Chiar si o scadere de 5-10% a greutatii corporale se insoteste de imbunatatirea factorilor de risc cardiometabolic, cum ar fi trigliceridele, HDL colesterolul si rezistenta la insulina.
Posteaza comentariu