Proteina din soia nu scade colesterolul

Dupa isteria care a avut loc pe tema ca soia ajuta la scaderea colesterolului, si ca din aceasta cauza pe vremea lui Ceausescu oamenii nu aveau atatea probleme medicale si nu erau asa multi bolnavi cu afectiuni cardiovasculare, oamenii de stiinta demonstreaza contrariul - proteina din soia nu ajuta la scaderea colesterolului, nici macar nu produce schimbari semnificative asupra nivelului de colesterol.
Descoperirile "nu sprijina beneficiile atribuite curent alimentelor care contin soia", a declarat autorul studiului R.C. Howe, director la Centrul de Cercetare pe Psihologia Nutritiei.

Acesta se referea la faptul ca consumul zilnic de proteina din soia, cel putin 24 grame de proteina ajuta la reducerea afectiunilor cardiovasculare, risc care provenea din cauza nivelelor crescute de colesterol LDL sau colesterol "rau".

La studiu au participat 35 de barbati si 58 de femei, care aveau pana in 52 de ani si care in urma testelor au fost gasiti cu nivelul de colesterol LDL ridicat.
Astfel, pentru studiu fiecare pacient a avut 3 diete timp de 6 saptmanani fiecare. Fiecare dieta continea diferite cantitati de priteina din soia si isoflavone, substante din soia despre care unui experti sustin ca ajuta la scaderea colesterolului LDL.

O dieta continea 24 grame de proteina din soia si 71 miligrame de isoflavone, alta dieta avea 12 grame de proteina din lapte si 12 grame din proteina din soia cu 76 miligrame de isoflavone. Diata cu lactate, care era de control, continea 24 grame de proteina din lapte fara isoflavone.


Inainte de a incepe studiul si la fiecare 6 saptamani de dieta se faceau teste de sange persoanelor participante la studiu pentru a stabili nivelul colesterolului LDL, HDL si trigliceridele.

La sfarsitul studiului nu au fost descoperit schimbari ale nivelului de colesterol LDL produse de proteina din soia, a declarata Dr. Frank Sancks, profesor nutritionist la Scoala pentru Sanatate Publica Harvard, interesat de cercetare. Deci, oricare ar fi fost cantitatea de proteina din soia introdusa in alimentatie valoarea colesterolului LDL ramanea neschimbata.


Dr. Sacks sustine ca sunt alte benefici pe care ni se ofera soia, dar trebuie sa uitam de faptul ca soia scade nivelul colesterolului
LDL. Aceasta este o sursa buna de grasimi polinesaturate, de fibre, vitamine si minerale.
 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod