Medicii preconizeaza o crestere alarmanta a cazurilor de dementa

Numarul persoanelor cu dementa va fi in viitorul apropiat de patru ori mai mare, iar in Romania serviciile oferite persoanelor care sufera de aceasta boala sunt aproape inexistente, afirma presedintele Societatii Romane Alzheimer, Catalina Tudose, relateaza revista de specialitate "Lancet".
Potrivit unui studiu publicat, duminica, in revista britanica "Lancet", tarile in curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate de dementa, in conditiile in care la fiecare sapte secunde se diagnosticheaza un nou caz, fapt ce va duce la dublarea numarului de bolnavi odata la 20 de ani, se arata, intr-un comunicat, remis agentiei Mediafax, de catre Societatea Romana de Alzheimer.

Studiul a fost realizat la cererea organizatiei Alzheimer's Disease International (ADI) si estimeaza ca la nivel mondial numarul persoanelor cu dementa este de 24,3 milioane, iar numarul de cazuri noi este de 4,6 milioane pe an.
Pana in 2040, numarul persoanelor cu dementa va creste la 81,1 milioane.

Studiul releva faptul ca majoritatea persoanelor cu dementa traiesc in tari in curs de dezvoltare: 60 la suta in 2001, procent ce va creste la 71 la suta in 2040. Totodata, specialistii preconizeaza ca rata de crestere a numarului de pacienti este de trei pana la patru ori mai mare in tarile in curs de dezvoltare fata de tarile dezvoltate.

In prezent, in China si in tarile invecinate traiesc sase milioane de persoane cu dementa, in Europa de Vest 4,8 milioane, iar in America de Nord 3,4 milioane.
Pana in 2040, numarul de persoane bolnave din China va depasi numarul de bolnavi din regiunile dezvoltate ale lumii.

Presedintele Societatii Romane Alzheimer, Catalina Tudose, sustine ca datele noi ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toti cei implicati in reforma sistemului de sanatate. "In Romania, serviciile oferite persoanelor cu dementa sunt aproape inexistente, dar acest lucru se poate schimba in viitor, daca se va intelege ca dementa este intr-adevar o problema grava de sanatate publica", a spus dr.
Catalina Tudose.

Studiul mai arata ca orice schimbare trebuie sa aiba ca punct de plecare cresterea nivelului de informare a factorilor de decizie, a personalului medical si a populatiei generale.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod