TULPINA VIRALA. Experimentele din Franta au fost realizate in trei spitale diferite – Necker, Cochin si Garches – si au fost coordonate de profesorul Jean-Louis Bresson. Tulpina virala utilizata pentru vaccin provine de la o bolnava infectata cu H5N1 in Vietnam, in 2004. Ea a fost furnizata companiei franceze de Institutul de cercetare si biologie din Marea Britanie. Aceasta tulpina virala, dupa ce a fost manipulata genetic, a putut fi cultivata astfel incat sa produca mari cantitati de virusuri H5N1.
TESTE. Voluntarii pe care a fost testat vaccinul au fost impartiti in doua grupe: unii au primit vaccinul asociat cu un adjuvant (o substanta care stimuleaza imunitatea) si altii doar vaccinul. S-au administrat cantitati diferite de vaccin: 7,5 micrograme, 15 micrograme sau 30 de micrograme. Fiecarui voluntar i s-au facut doua doze la un interval de trei saptamani. "Nu am observat efecte secundare la nici una dintre persoanele vaccinate. De asemenea, am constatat ca doua doze de vaccin sunt suficiente pentru a asigura o imunitate corespunzatoare, iar cele mai bune rezultate au fost obtinute la subiectii care au primit cea mai mare doza (30 de micrograme), asociata cu un adjuvant", a explicat dr. Agnes Hoffenbach.
REZULTATELE STUDIULUI |
Autorii studiului s-au aratat mai mult decat multumiti de rezultate: cei mai multi voluntari vaccinati au dezvoltat anticorpii necesari care sa-i protejeze de virusul H5N1. | De retinut ca cercetatorii vor face si alte teste pe inca 400 de persoane, de data aceasta copii si batrani – tintele preferate ale gripei aviare. Experimente similare au fost efectuate si in Statele Unite ale Americii, obtinandu-se rezultate incurajatoare. In ciuda acestor reusite, o pandemie reprezinta in continuare un risc major pentru populatie. De aceea, orice rezultat pozitiv inseamna o arma in plus contra gripei aviare.
Posteaza comentariu