Procedura complexa presupune injectarea pacientilui cu un amestec format din globule albe si celule de la donator. Aceste amestec ar trebuie sa ia locul medicamentelor care impiedica aparitia infectiilor interne dar si ca sistemul imunitar sa atace noul organ.
Studiul, realizat la Universitatea din Schleswig-Holstein, Germania, a aratat ca in cazul unor pacienti acest nou procedeu a functionat 8 luni fara medicamente imunosupresive, iar in cazul altora dozele au fost reduse la minim.
In prezent, pacientii care trebuie sa fac un transplant trebuie sa isi administreze, toata viata, medicamente puternice pentru a bloca sistemul imunitar si pentru a prevenii ca noile organe sa fie respinse.
Insa, aceste medicamente cauzeaza si efecte secundare, si nu pot preveni respingerea subtila a organului in timp.
Noua tehnica implica ca in timpul transplantului sa se administreze o infuzie de celule specializate cunoscute ca celule care conduc acceptarea la transplant. Acestea sunt create prin izolarea unui tip de globule albe de la donator, dupa care sunt modificate chimic in laborator.
Odata modificate, celulele castiga capacitatea de a ucide celulele din sistemul imunitar care resping procesul, si accelereaza actiunea altor tipuri de celule din sistemul imunitar, care de asemenea joaca un rol benefic in protejarea impotriva respingerii organului respectiv.
Atunci celule sunt cultivate alaturi de celulele primitorului - pentru a ajuta in principal sistemul imunitar mai departe - inainte ca acestea sa fie injecatete in organismul pacientului.
Procedura a fost testata la pacientii care au facut trasplant de rinichi, insa a fost numai de proba, deoarece pentru a inlatura toate riscurile au fost administrate si medicamentele de baza.
Inca un pas in perfectionarea transplanturilor
Oamenii de stiinta au dezvoltat o procedura care poate insemna sfarsitul necesitatii pacientilor care asteapta sa faca un transplant de a se bizui pe puterea medicamentelor pentru compatibilitate tot restul vietii.
De TopSanatate
Posteaza comentariu