Cafeina te energizeaza
Nu exista reteta magica care sa provoace cresterea IQ-ului, insa anumite substante precum cafeina te pot energiza si te pot ajuta sa te concentrezi mai usor. Gasita in cafea, ciocolata, bauturi energizante si anumite medicamente, cafeina reuseste "sa te trezeasca", insa efectele sunt de scurta durata. Evita excesele pentru ca iti vor aduce stari de disconfort si nervozitate.
Zaharul te face mai vigilent/a
Zaharul reprezinta sursa preferata de "combustibil" a creierului tau si mai precis glucoza pe care corpul tau o metabolizeaza din dulciurile si carbohidratii pe care ii consumi. Din acest motiv atunci cand ai parte de o bautura dulce creierul tau are de castigat (gandirea si abilitatile mentale), insa efectul e de scurta durata. Excesele, ca si la cafeina, nu sunt recomandate. Atat memoria cat si restul corpului au de suferit.
Proteinele imbunatatesc functionarea creierului?
Unul dintre marile beneficii pe care ni le ofera proteinele este ca ofera o senzatie de satietate mai mare decat carbohidratii si grasimile. O dieta bogata in proteine slabe este buna pentru silueta noastra si pentru sanatate. Nu se stie insa cat castiga creierul in urma unei astfel de diete.
Pestele - hrana creierului
Bogat in acizi grasi omega 3, pestele reprezinta un aliment important in dezvoltarea si functionarea creierului. Omega 3 are un efect incredibil asupra creierului: scade riscul aparitiei dementei si a infarctului, incetineste procesul de degradare al memoriei pe masura ce inaintam in varsta. Pentru sanatatea creierului si a inimii tale, consuma 2 portii de peste pe saptamana.
Nuci si ciocolata
Nucile si semintele sunt surse bune de vitamina E, care incetineste procesul de degradare al memoriei provocat de inaintarea in varsta. Ciocolata neagra are de asemenea proprietati antioxidante si contine stimulanti naturali precum cafeina, care mareste puterea de concentrare.
Avocado si cereale
Toate organele depind de circulatia sanguina, in special inima si creierul. Consumand cereale si fructe precum avocado iti poti imbunatati circulatia si poti reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Afinele protejeaza creierul de stresul oxidativ
Studiile efectuate pe animale arata ca afinele protejeaza creierul de stresul oxidativ si reduc efectele unor afectiuni precum boala Alzheimer sau dementa. De asemenea, s-a descoperit ca dietele bogate afine imbunatatesc semnificativ abilitatea de a invata.
Beneficiile unei diete sanatoase
Iti poate parea banal, insa este adevarat: daca din dieta ta lipsesc nutrienti esentiali, abilitatea ta de a te concentra va avea de suferit. Acelasi efect il poti obtine si daca mananci prea mult sau prea putin. O masa grea te poate lasa fara energie, in timp ce un consum foarte mic de calorii nu-ti va alunga pofta de mancare. Indicat este sa urmezi o dieta echilibrata.
Vitamine, minerale, suplimente?
Farmaciile sunt incarcate de suplimente benefice pentru sanatatea ta. Desi exista multe zvonuri ca anumite vitamine precum B, C, E, beta caroten si magneziu, sunt folositoare creierului, nu se stie nimic sigur. Cercetatorii sunt optimisti in privinta efectelor unor suplimente precum ginseng, gingko biloba sau a unor combinatii de vitamine, minerale si ierburi asupra creierului. Este recomandat sa iei multivitamine zilnic, insa trebuie sa dicuti cu medicul tau inainte.
Pregateste-te sa ai o zi buna
Vrei o putere mai mare de concentrare? Incepe ziua cu un suc 100% din fructe, o chifla integrala cu somon si o ceasca de cafea. Pe langa o dieta echilibrata, expertii iti recomanda:
- un somn linistit si odihnitor pe timpul noptii;
- un program de exercitii fizice;
- meditatie pentru o minte limpede si relaxare.
Comentarii (6)
Încercaţi şi: o linguriţă de cafea cu o linguriţă de urzici la un pahar cu apă şi lăsate 3 minute la macerat, nefiert. Se strecoară si se consumă cu o linguriţă de zahăr. Astfel eviţi formarea de piatră pe rinichi, pe dinţi şi nervozitatea unei cafele fierte. De real ajutor este şi : rezumatul, schema şi cititul înaintea unui examen. Rugăciunea repetată creşte materia cenuşie.
Întotdeauna când beau apă, pun în pahar urzici uscate cât iau între degete. Singurul efect pe care eu îl cunosc atunci când pun o cantitate mai mare este că nu ai somn. În miere poţi pune orice cantitate, căci oricum nu poţi consuma mult.
"Urzica minune" ? Macerata? cat timp, ce cantitate? Ne dai amanunte? Multumesc
Eu intotdeauna folosesc urzica macerata cateva minute in apa sau un amestec de urzici cu miere.
Creierul are nevoie de elementele ce se afla in fructe. Zaharul este daunator chiar daca ne da impresia de energizare la inceput; organismul se chinuie apoi sa scoata din el acele elemente nocive aparute prin rafinarea zaharului - in special la cel alb - si asta printr-un consum foarte mare de energie. Cafeaua este doar un excitant mental care ne creeaza o stare de agitatie mentala pe care o confundam cu o stare de dinamizare mentala. In realitate nu ajuta deloc la concentrare iar cei care spun ca nu pot fara cafea este doar datorita unei obisnuinte. Cand am incetat sa beau cafea imi cadea capul de somn la pranz dar dupa doua saptamani lucrurile au revenit la firesc si a disparut complet dorinta de a bea cafea. O masa de dimineata formata numai din fructe este ideala dimineata. Numai in cazul unor munci fizice grele aceasta masa trebuie urmata dupa 1.5-2 ore de o masa mai bogata. Dupa ce organismul este odihnit dupa somnul de peste noapte este gresit sa-l punem la munca cand el inca nu are nevoie de energie. Dar sucurile de fructe sunt binevenite caci ne readuc aportul de apa in organism si totodata de vitamine.
Nu exista reteta magica care sa...????
Posteaza comentariu