Astfel in Europa, 6 din 10.000 de femei sufera de anorexie, 8,5 din 10.000 sunt bulimice, iar 50% dintre femeile anorexice se confrunta cu episoade de bulimie, potrivit statisticilor prezentate de Asociatia Medicana Europeana (MEA)
Bulimia este in crestere la barbati
In general aceasta afectiune este asociata cu sexul feminin, insa studiile de specialitate arata ca frecventa ei este destul de ridicata si la barbati. Se estimeaza ca intre 5% si 15% dintre persoanele afectate de bulimie si anorexie sunt barbati. Iar, cercetarile indica o crestere a prevalentei bulimiei in cazul barbatilor.
Organismul este grav afectat
Cateva dintre semnalele vizibile care pot alarma sunt: umflarea fetei in urma retentiei de lichide, ochii inrositi din cauza episoadelor frecvente de voma, insa acestea pot sa apara si din multe alte cauze. Asadar, sunt foarte putine sanse sa iti dau seama ca o persoana este bulimica si sa o poti ajuta la timp.
Insa, efectele adverse ale acestei tulburari isi lasa adanc amprenta asupra sanatatii interioare a organismului, atragand dupa sine numeroase probleme medicale:
- eroziunea dentara si diverse probleme la nivelul cavitatii bucale si a gingiilor;
- retentia apei, transpiratia si balonare abdominala;
- dureri intense de stomac;
- un nivel scazut al potasiului (din cauza episoadelor repetate de voma sau a utilizarii laxativelor) care slabeste si aproape paralizeaza organismul;
- ritm cardiac scazut;
- ciclu menstrual neregulat;
- probleme la inghitire;
- esofagul este afectat din cauza "asaltului" repetat de voma;
- pot sa apara ulceratii, indigestie si dificultati in respiratie.
Pas cu pas
Potrivit site-ului Softpedia, primul lucru foarte important cu care poti sa incepi este sa-ti structurezi mesele. Mancatul compulsiv urmat de episoade de voma distruge ritmul natural al organismului, asadar cu cat vei incepe sa mananci regula si sa respecti orele de masa, cu atat iti vei ajuta organismul sa produca enzime digestive care ajuta la digestia alimentelor. Si mai mult, vei scapa si de senzatia aceea de satietate, de stomac "plin pana-n gat" care favorizeaza nevoia de a-ti induce voma.
Tine minte ca bulimia are obiceiul de a se "juca" cu starea ta generala si cu nivelul de energie al organismului, asadar poti intra foarte usor intr-un ciclu distructiv in care sa ai nevoie disperata de alimente, sa mananci excesiv, dupa care sa-ti induci voma sau sa apelezi la laxative ca sa scapi de sentimentul de vinovatie.
Regula de baza: 3 mese pe zi si 2 fructe pentru gustarile dintre mese. Starea ta de spirit si nivelul energiei vor fi sub control. Pentru micul dejun poti sa alegi cereale integrale sau un terci de ovaz cu fructe oleaginoase pentru a elibera un aport de energie lent. Nu te gandi momentan pentru masa de dimineata la produsele de patiserie si prajituri care te energizeaza pe moment, dupa care nivelul energiei scade brusc.
Daca ai constatat ca dupa ce mananci cereale iti vine sa vomiti (cerealele, painea, inghetata si biscuiti sunt mai dulci si relativ usor de dat afara daca iti induci voma) este mai bine sa le tai de pe lista deocamdata. Cel mai important lucru este sa incepi sa consumi cumpatat numai alimentele cu care te simti confortabil. Cu toate ca nu este bine sa privezi organismul de unele alimente, prioritatea este pentru inceput sa pastrezi obiceiul de a manca regulat, portii mici si nutritive ca sa nu simti cum te incolteste sentimentul de vinovatie.
Alte optiuni alimentare: carne slaba de pui, vita, peste la fiecare masa importanta combinata cu salata de legume. Ideal ar fi a mananci macar o data pe zi carbohidrati: orez, paste, cartofi, paine, insa daca nu te simti confortabil (multe persoane bulimice elimina carbohidratii pentru ca dau o senzatie de satietate) ramai la alimentele mai usoare pentru cateva saptamani. De asemenea, poti sa incluzi in siguranta iaurtul si fructele de cate ori exista tentatia de a manca in exces.
Evita alcoolul in aceasta perioada pentru ca atenueaza din vointa, iar daca este necesar sa dai explicatii, spune foarte simplu ca urmezi un tratament cu antibiotice.
Comentarii (4)
va rog din suflet sa ma ajutati!!! am mai mult de 9 ani de knd sufar de bulimie. am incercat de f multe ori sa revin la normal, dar m am lasat:(...dati mi sfaturi cum pot skpa kt mai repede. vreau sa am o viata obijnuita, dar sa nu am ingras mult. din kuza asta cred k nu m am putut lasa am o obsesei pe asta:(( va multumesc
Foarte constructiv articolul! Tineti-o tot asa, sfaturile dvs ne sunt tot mai folositoare!
Probabil au fost 3 mese extrem de consistente... altfel de ce sa fi pus 40 kg... sau poate de la dereglari hormonale. Treci pe la endocrinolog sa vezi ce se intampla cu tine, am o prietena in aceiasi situatie cu tine si i s-a descoperit o hipotiroidie dupa o examinare amanuntita la Bucuresti.
Da! Totul e ok! dar ce sa ma fac eu ca dupa 5 ani de bulimie m-am hotarat sa revin la normal... si am inceput exact cu acesti 3 pasi... dar m-am ingrasat cu 40 de kg in 3 ani... si numai pot da jos un gram! Sub niciun chip! Orice as face !
Posteaza comentariu