Lupta impotriva asteniei

Astenia - diminuarea capacitatii in fata efortului fizic si a celui intelectual - poate afecta in diferite grade. Te poti simti daramat la sfarsitul unei zile care te-a solicitat extrem de mult. In mod curent, aceasta oboseala dispare dupa un somn odihnitor pe timpul noptii.
Lucrurile se agraveaza in momentul in care somnul nu mai este eficient si nu te mai scapa de stresurile si extenuarea unei zile dificile; oboseala se poate croniciza - moment in care senzatia de oboseala se permanentizeaza, instalandu-se atat la nivel fizic, cat si psihic.

Oboseala cronica reprezinta o conditie medicala intalnita din ce in ce mai des; cauzele care ii determina aparitia sunt destul de greu de aflat. Ea poate reprezenta un avertisment pentru afectiuni si boli grave - dereglarea glandei tiroide, diabetul, mononucleoza, anemie etc.

O zi intreaga lipsita de energie este de multe ori un rezultat al circumstantelor si al stilului de viata practicat.
Daca doctorul tau nu poate explica starea ta de oboseala asociata asteniei, ia-ti o pauza si revizuieste-ti stilul de viata.

Un somn odihnitor pe timpul noptii iti confera energie si dinamism la inceputul zilei, indeplinind un rol valoros pentru sanatatea ta fizica si mentala.

Unii cercetatori din Statele Unite au sugerat ca in timpul somnului tesuturile au timp sa se regenereze dupa oboseala instalata in timpul zilei; altii sunt de parere ca in timpul somnului functiile cerebrale se re-echilibreaza.

Un somn dificil te "inzestreaza" cu un timp lent de reactie, putere de concentrare infima si o doza de energie foarte redusa.


Somnul oamenilor variaza, creandu-se astfel diferite "tipare" personale: unii se simt odihniti dupa numai 5 ore de somn; altii au nevoie intre 9 si 10 ore de somn. Pe masura ce se inainteaza in varsta, aceste tipare se modifica si in functie de responsabilitatile si activitatile indeplinite de-a lungul unei zile.

In cazul in care te trezesti obosit si simti ca nu rezisti ritmului alert de la munca, trebuie sa iei masuri legate de odihna ta - cat timp esti epuizat inca de cum te trezesti inseamna ca organismul tau are nevoie de mai mult somn fata de cat primeste.

Activitatea fizica are o influenta coplesitoare asupra sanatatii tale.
Expertii cred ca exercitiile reprezinta cea mai buna maniera de combatere a asteniei. Activitatea viguroasa este energizanta pentru ca iti revigoreaza sistemul nervos si-ti mareste viteza metabolismului.

Un metabolism dinamic asigura o mare cantitate de energie; persoanele care executa diferite activitati fizice reusesc sa tina oboseala departe de ele pe o durata de aproape 8 ore dupa efectuarea exercitiilor.

Un alt factor asociat ateniei priveste obiceiuri alimentare nesanatoase. Perioadele cand mananci si alimentele alese au un mare efect asupra nivelului tau energetic.

Mancarea este sursa energiei; carbohidratii sunt descompusi pana la glucoza, participand la procesele metabolice generatoare de energie.
O dieta bogata in carbohidrati complecsi - grane, cereale, legume bogate in amidon (alimente ce se digera lent) - te pastreaza in forma de-a lungul intregii zile.

Ar trebui sa-ti planifici fiecare masa pentru a lucra in favoarea ta. De exemplu, un mic dejun echilibrat te energizeaza de-al lungul intregii dimineti. Un pranz bogat in proteine te ajuta sa ai o dupa-amiaza productiva, iar o cina saraca in grasimi te pregateste pentru un somn odihnitor pe timpul noptii.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marina pe 23 Apr 2007, 11:11

    Este un lucru minunat ceea ce faceti. Va multumesc si sa o tineti tot asa. O saptamana minunata va doresc!

    0
    0

  • FARCAS FLORINA pe 27 Apr 2006, 00:37
    CU MULTUMIRI

    I-MI SUNT DE MARE FOLOS SFATURILE D-VOASTRA VA MULTUMESC CU STIMA FLORINA

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod