Starea de oboseala generala iti afecteaza activitatile cotidiene; daca te confrunti cu dificultati privind somnul sau te simti constant epuizat poti apela fie la remediile naturiste, fie la medicamente prescrise de medic, fie poti combina aceste doua metode. Plantele medicinale, terapiile naturiste pot fi explorate mult mai liber, insa nimeni nu garanteaza succesul remediilor.
Daca te simti obosit tot timpul nu esti singura/ul. Majoritatea vizitelor facute la medic in aceasta perioada sunt corelate cu starea de oboseala resimtita intr-o forma acuta. Pentru anumite persoane, oboseala poate avea o forma severa; pentru altii ea devine simbolul unei vieti ocupate si stresante. Programul incarcat la locul de munca, nutritia nesanatoasa, lipsa somnului contribuie la declansarea acestei stari.
In multe cazuri, oboseala este asociata schimbarilor de dieta, activitatii fizice - stilului de viata, in general. In cazul in care te confrunti cu oboseala de mai mult de sase luni este timpul sa consulti cat mai rapid un medic. Probleme serioase de sanatate precum dereglarea tiroidei, lipsa fierului din organism se pot afla in spatele starii de extenuare.
Factorul somn
Unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le poti face pentru a combate aceasta oboseala - astenia de primavara - se refera la obtinerea unei odihne sanatoase pe timpul noptii.
Ar trebui sa te asiguri ca dormi cel putin opt ore pe noapte pentru a indeparta posibilele atacuri de epuizare. Daca iti imbunatatesti obiceiurile legate de somn (culcarea si trezirea la aceeasi ora, chiar si pe durata weekend-ului) nu trebuie sa-ti faci prea multe griji.
Sa tragi sau nu un pui de somn?
Unii experti sugereaza ca "puiul de somn" creeaza obiceiuri proaste privind odihna pentru ca interfereaza cu programul regulat de somn. Altii ii atribuie puteri energice nebanuite, sustinand ca un pui de somn sanatos dupa-amiza constituie o buna modalitate de a te revigora. In definitiv, tie iti apartine decizia in functie de beneficiile sau din contra, daunele pe care ti le poate aduce un pui de somn.
Daca descoperi ca o jumatate de ora de somn, in mijlocul zilei, iti da forte nebanuite, nu sta prea mult in dubii. In schimb, in cazul in care realizezi ca ai probleme cu somnul nocturn pentru ca ai atipit in timpul zilei, evita pentru o perioada sa mai recurgi la puiul de somn si urmareste daca ti se imbunatateste odihna de noapte.
Exercitiile si energia
Daca ajungi seara acasa, obosit dupa o intreaga zi de munca, ultimul lucru la care te gandesti probabil se indrepta catre exercitii. Rutina exercitiilor iti creste nebanuit de mult nivelul de energie si de buna-dispozitie. Cele 20-30 de minute alocate zilnic activitatii fizice ar trebui sa se afle in programul oricarei persoane.
Incearca sa-ti fixezi o anumita parte a zilei pentru exercitii; daca nu ai timp de ele decat in momentul in care ajungi acasa de la serviciu, asigura-te ca nu le faci foarte aproape de ora de culcare; exercitiile iti stimuleaza temperatura corpului, accelereaza metabolismul, impiedicandu-te sa ai un somn odihnitor.
Alimentatia
O alimentatie sanatoasa constituie urmatorul pas important pentru a reduce oboseala. Daca te bazezi in mod constant pe mancarea de fast-food sau iti iei in fuga mesele in functie de cum iti permite timpul, este foarte posibil sa-ti lipsesti organismul de nutrientii esentiali. O dieta santoasa include fructe consumate de doua ori pe zi, si legume de trei ori; de asemenea, ea trebuie sa fie scazuta in grasimi, zahar, sare si ridicata in consumul de fibre.
Obisnuieste-te sa iei trei mese pe zi alternate cu mici gustari intre. Mesele regulate iti stabilizeaza nivelul zaharului in sange de-a lungul zilei. Chiar daca tendinta majora este aceea de a sari peste micul dejun, daca tii la sanatatea ta nu intra in categoria celor care procedeaza astfel! Incepe-ti ziua cu o alimentatie sanatoasa - cereale integrale, fructe, iaurt, paine prajita; in acest mod iti ajuti metabolismul sa-ti furnizeze energie pe parcursul intregii zile!
Una din cauzele principale vinovate pentru starea de oboseala se refera la lipsa unei nutritii adecvate. Cercetarile de ultima ora din Statele Unite indica faptul ca 24 de ore petrecute fara un fruct sau o leguma scad calitatea nutritiva a organismului avand repercusiuni directe asupra sanatatii. Din nefericire, se pare ca inclusiv unele persoane care opteaza pentru o dieta sanatoasa, nu obtin suficienti nutrienti din optiunile lor alimentare.
Carenta vitaminelor si a mineralelor, precum si intoleranta fata de anumite alimente contribuie la instalarea starii de epuizare. Cel mai bine este sa discuti optiunile pe care le ai cu un medic specialist.
Cafeina - un obicei nociv
Ai devenit un impatimit al cafelei numai pentru a sta treaz de-a lungul zilei? Daca ai probleme cu somnul, cafeina poate fi unul dintre motive. Ceasca de cafea sau de ceai, consumata in timpul meselor, iti limiteaza absorbtia fierului - element chimic esential in transferul oxigenului in organism; prezenta acestui element in cantitati infime in organism conduce la instalarea anemiei.
Daca te gandesti ca ai nevoie de cateva cesti de cafea pe zi pentru a te mobiliza, e timpul sa te mai gandesti o data. Femeile care beau mai putin de trei cesti de cafea pe zi se focalizeaza si se concentreaza mult mai bine comparativ cu cele care ajung la mai mult de patru cesti.
Folosirea cafeinei drept stimulant este o arma cu doua taisuri. Ea iti ofera temporar un impuls energetic; curand va aparea si tendinta de a-l stimula mai mult prin marirea consumului de cafea; mai multa cafea echivaleaza cu parcurgerea unei spirale in jos, nu in sus, pentru ca lipsa de putere, energie si concentrare nu va intarzia mult timp pentru a se face resimtita.
Primavara - anotimpul excelent pentru a renunta la tigari
Fumatul are efecte extrem de nocive asupra cantitatii de oxigen; acest viciu favorizeaza prin excelenta aparitia oboselii generale; iti reduce abilitatea de a respira adecvat, influentandu-ti organismul si starea de spirit. Ca si cafeina, nicotina este un stimulant, dar efectele fumatului pe termen lung sunt devastatoare pentru sanatatea ta. Altfel spus, nu-ti mai agrava sanatatea si concretizeaza celebra propozitie "De maine ma las de fumat".
Vitaminele si mineralele
Lipsa vitaminelor si a mineralelor din organism genereaza starea de oboseala. In timp ce suplimentii nutritivi nu ar trebui niciodata sa inlocuiasca o dieta sanatoasa, multivitaminele se pot dovedi de ajutor in combaterea oboselii. Consulta-ti doctorul in privinta multivitaminelor de care ai nevoie, respectand cu strictete dozajul prescris. In anumite cazuri, un test al sangelui se va dovedi util pentru confirmarea carentelor minerale, mai ales daca esti suspect de un deficit al fierului.
Stresat sau epuizat?
Daca te simti coplesit, acorda-ti o pauza. Daca esti de parere ca programul aglomerat de la munca iti produce oboseala (nu-ti ingaduie sa te odihnesti noaptea cat ar trebui), abordeaza o noua tactica ce-ti ofera sufiecient timp destinat somnului. Copiii, relatiile in care esti implicat, cariera si viata sociala iti pot ocupa tot timpul, mai ales daca nu stii cum sa ti-l programezi.
Planifica-ti in programul de lucru, o zi pe saptamana in care sa te intorci mai devreme acasa - pentru o baie lunga si relaxanta, pentru o ora de yoga sau de oricare alta activitate fizica sau pentru a te culca mai devreme.
© Copyright:
Ghidul primaverii
Oboseala este sentimentul epuizarii complete sau al lipsei de energie cauzata de tensiunea fizica, mentala ori de o stare de boala. In mod curent, oboseala dispare dupa o cura de somn si relaxare. Daca nu actionezi la timp, aceasta epuizare poate degenera intr-o oboseala cronica - forma serioasa de oboseala care este corelata cu mai multe afectiuni si boli (diabet, depresie etc.). In cazul in care te simti tot timpul obosit, secatuit de energie prezinta-te rapid la un consult.
Comentarii (2)
inainte sa ma operez de gusa nodulara adormeam devreme si ma trezeam tot asa.dupa operatie adorm tarziu si ma trezesc greu.ma simt obosita mereu.as putea lua vitamine?inca nu am consultat un medic endocrinolog dupa operatie. nu stiu ce sa fac.
Eu stiam ca e vorba de cOfeina...
Posteaza comentariu