Un aspect important de care trebuie sa tii cont privind consumul caloric se refera la cat de des si ce anume mananci. Cu cat mananci mai des in timpul unei zile, cu atat este mai probabil ca organismul tau sa arda mai multe calorii. Acest lucru se datoreaza mai multor factori. Pe de o parte, sistemul digestiv arde caloriile pe masura ce mancarea este digerata; astfel, cu cat are de digerat mai multa mancare, cu atat se ard mai multe calorii.
Pe de alta parte, mancand mese mici si dese, de-a lungul unei zile, organismul tau pentru a produce energie va utiliza caloriile obtinute din ceea ce mananci; functionand astfel, caloriile nu mai apuca sa fie inmagazinate drept grasimi pentru a fi folosite mai tarziu - numai oamenilor care mananca numai o data sau de doua ori pe zi li se intampla acest lucru.
Acum, pentru ca ne-am format o idee mai buna in privinta arderii caloriilor, putem aborda spinoasa cale a activitatii fizice. Exercitiile cardiovasculare sunt recomandate pentru arderea unui numar cat mai mare de calorii. Atentie insa - cand apare in discutie cordul este indicat sa acorzi multa atentie intensitatii, duratei, frecventei si tipului de exercitiu.
Intensitatea
Intensitatea exercitiilor cardiovasculare ridica cele mai multe probleme pentru ca adesea este interpretat gresit termenul (intensitatea). Exista o teorie populara conform careia exercitiile cardiovasculare implica activitatea fizica de intensitatea scazuta pe o perioada mai mare de timp in scopul arderii grasimilor. Aceasta idee are la baza faptul ca organismul nostru inmagazineaza grasimile alaturi de carbohidrati, iar noi le utilizam pe amandoua drept surse de energie 24 de ore.
Pierderea kilogramelor acumulate in plus nu se bazeaza numai pe numarul grasimilor consumate sau pe procentul caloriilor care se ard. Cu cat este mai accentuata (si nu scazuta) intensitatea exercitiilor, ai sansa de a arde o cantitate insemnata de calorii intr-un timp relativ scurt; astfel se poate ajunge la o ardere calorica destul de rapida, iar procesul pierderii grasimilor se va accelera.
Durata
In privinta duratei, este bine sa reusesti sa pastrezi un ritm cardiac ridicat pe o perioada de timp cuprinsa intre 20 si 60 de minute. Ar fi excelent sa poti executa exercitiile timp de cinci zile pe saptamana.
Tipul
Tipul exercitiilor este mai putin important; este in avantajul tau sa ai acces la varietate si sa abordezi exercitii cat mai diferite pentru a evita confruntarea cu plictiseala. De asemenea, daca executi acelasi exercitiu de foarte multe ori, organismul va deveni eficient la tipul respectiv de activitatea fizica; urmarea - nu vei mai arde atat de multe calorii ca in perioada de inceput, cand corpul nu era obisnuit cu acel tip de exercitiu.
Asigura-te ca, in momentul in care te hotarasti sa urmezi un program de exercitii, esti atenta la toate detaliile. Slabitul nu se reduce numai la diminuarea caloriilor consumate pe zi sau la executarea unui singur tip de exercitii. Acorda atentie si rezistentei. In lipsa acesteia, vei scapa intr-adevar de surplusul de kilograme, insa iti va fi greu sa te mentii pentru ca iti vei slabi metabolismul. Exercitiile cardiovaculare trebuie executate primele pentru arderea caloriilor; este foarte important ca ele sa fie secundate de exercitii specifice rezistentei.
Aceste idei simple ar trebui sa te ajute sa-ti planifici un set de exercitii eficiente care sa devina rutina in timp. Daca ai nelamuriri in privinta fitnessului si a nutritiei sau daca iti doresti un program personalizat care sa combine aceste doua lucruri nu ezita sa te prezinti in fata nutritionistilor si a antrenorilor de la diferitele centre.
De ce ar trebui sa fii activ?
Nu uita niciodata ca este mult mai usor sa-ti mentii sanatatea decat sa o recastigi. Activitatea fizica regulata imbunatateste considerabil sanatatea si reduce riscul confruntarii cu diferitele afectiuni si boli care te pandesc in prag de primavara, asteptand momentul oportun pentru a te ataca.
Beneficiile activitatii fizice
- reduce riscul dezvoltarii bolilor coronariene;
- reduce riscul confruntarii cu un accident cardiovacular;
- reduce riscul confruntarii cu un al doilea atac de cord dupa survenirea primului;
- pastreaza valori normale pentru colesterolemie, diminueaza trigliceridele si mareste colesterolul HDL, colesterolul "bun" - nivelul ridicat al acestuia micsoreaza expunerea fata de bolile cardiovasculare;
- micsoreaza riscul de crestere a presiunii sangvine;
- ajuta la reducerea presiunii sangelui mai ales in cazul oamenilor care prezinta probleme hipertensive;
- reduce riscul dezvoltarii cancerului de colon;
- ajuta oamenii sa atinga si sa pastreze o greutate corporala sanatoasa;
- reduce sentimentele de anxietate si depresie;
- te ajuta sa te relaxezi, indepartand stresul;
- poti obtine un sistem osos si muscular sanatos;
- ajuta adultii sa devina mai puternici si mai rezistenti in fata oboselii.
Statististicile facute pretuntindeni in lume arata ca cei care nu sunt activi fizic au de luptat impotriva consecintelor. Cu cat acordam mai multa atentie factorilor de santate asociati cu activitatea fizica, cu atat mai mult ar trebui sa fim constienti de beneficiile sportului. Unde nu intra soarele pe fereastra, doctorul intra pe usa si-ti recomada sportul.
Comentarii (4)
Eu cu ajutorul sportului am ajuns de la 43 kg la 49 kg.facand sport am anceput sa am pofta mai mare de mancare si sa pot manca atat cat aveam nevoie si pt a ma ingrasa si pt a putea face sport (fitness) fara alte suplimente alimentare.Dar ai grija ce mananci,pt a nu te ingrasa "urat". BAFTA
Eu as vrea sa stiu cum poate sa ajute sportul pe o persoana de 40 kg, care ar dori sa se ingrase.
Fetelor, nu ezitati sa faceti cat mai mult sport. Sunt ingrozita sa vad pustoaice de 14,15 ani cu celulita, ne distruge societatea asta sedentara si infectata de fast-food-uri.Sfatul meu e sa incercati, atat cat puteti sa evitati produsele de pe piata care, desi gustoase, sunt extrem de periculoase. Insa alimentatia sanatoasa trebuie NEAPARAT combinata cu sport, daca nu zilnic, macar la 2 zile: alergati, faceti exercitii in casa, iesiti la un tenis, un volei, acum ca afara se incalzeste. Ganditi-va, nu e vorba numai de aspect (la urma urmei se poate slabi, desi e o prostie, mancand numai mere), ci de longevitatea si forta organismului vostru de a lupta impotriva bolilor. Bafta!
Recomand tuturor,sincer,daca vreti sa va mentineti un fizic si un psihic sanatos,in vremurile astea agitate si tulburi,cel mai bun remediu din lume este miscarea,conditia fizica,indiferent cat esti de obosit.Incercati si nu o sa regretati!
Posteaza comentariu