Fertilitatea este influenţată de tratamentul bolilor autoimune
Dereglările autoimune ale organismului constituie o premisă pentru ca celulele embrionare să fie interpretate de sistemul imun ca fiind străine (ca un atac asupra corpului) şi astfel să se iniţieze distrugerea acestora înainte că embrionul să fie implantat în uter, inhibând astfel concepţia sau provocând un avort spontan.
"Deşi cele mai frecvente boli autoimune specifice femeilor (tiroidita autoimună, artrita, boala Crohn, lupus, psoriazis, boala Addison şi diabetul de tip I) nu afectează în principal sistemul reproducător, ele pot influenţa fertilitatea prin tulburările metabolice pe care le induc: amenoree sau cicluri menstruale anovulatorii. Mai mult decât atât, tratamentele prescrise pentru aceste boli pot constitui un pericol pentru fătul în dezvoltare sau pot la rândul lor să ducă la creşterea riscului de avort spontan. Astfel, deşi ameliorarea acestor afecţiuni depinde de terapiile medicamentoase, reversul medaliei este întocmai îngreunarea conceperii unui copil, din cauza deteriorării foliculilor ovarieni sau efectelor nocive asupra fătului", afirmă dr. Dorina Codreanu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie cu supraspecializare FIV în cadrul Gynera Fertility Center.
"Simptomele bolilor autoimune se manifestă în etape, prin perioade de maximă activitate şi perioade de remisie. În acest context, specialiştii Gynera recomandă plănuirea sarcinii în intervalele în care simptomele sunt inactive şi medicaţia întreruptă pentru a reduce la minimum riscurile asociate: restricţia de creştere intrauterină a fătului, preeclempsia severă, apariţia trombozelor, avortul spontan" adaugă dr. Dorina Codreanu.
Infertilitatea masculină şi bolile autoimune
Factorii care determină infertilitatea masculină sunt la fel de numeroşi şi complecşi ca în cazul femeilor, iar bolile autoimune nu lipsesc nici ele de pe această listă. "Acestea afectează capacitatea de reproducere masculină prin apariţia în lichidul seminal a anticorpilor care atacă spermatozoizii. Astfel, spermatozoizii îşi pot modifica motilitatea, structura, funcţiile sau provocă blocaje, efecte ce împiedică drastic procesul de concepere a unui copil", explică medicul Dorina Codreanu.
Atunci când sunt încă în stadii incipiente, bolile autoimune pot fi greu de identificat atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Procedura de depistare a acestora implică de cele mai multe ori, pe lângă testele de sânge şi o colaborare între ginecolog şi alţi specialişti (endocrinolog, reumatolog, specialist în imunologie). Majoritatea deficienţelor imunitare nu pot fi vindecate în totalitate, astfel că în cele mai multe cazuri este nevoie de terapie medicamentoasă pentru a stabiliza simptomele. Netratate pe termen lung, aceste afecţiuni pot duce la infertilitate, iar în acest caz singura soluţie pentru o sarcina rămâne fertilizarea in vitro.
Posteaza comentariu