Oftalmologul de serviciu si oftalmologul de acasa

Te dor ochii si nu stii din ce cauza? Ti se umfla constant pleoapele? Te afli in incurcatura daca prezinti unul dintre simptomele afectiunilor oculare? Nu stii ce implica examinarea oculara? Informeaza-te cum sa te ingrijesti acasa daca prezinti vreunul din simptome si cand trebuie sa te prezinti de urgenta la un cabinet oftalmologic.
Cand trebuie contactat oftalmologul?

In momentele in care simptomele de durere, de tulburare a vederii sau de sangerare persista trebuie sa consulti un medic oftalmolog. In general, daca nu esti sigur ca prezinti o afectiune oculara grava, contacteaza telefonic oftalmologul pentru a-i cere sfatul.

Este recomandat sa suni un oftalmolog daca te afli in urmatoarele circumstante:

Expuneri chimice: in cazul in care nu esti sigur de gravitatea expunerii, ti-ai clatit ochiul si prezinti cateva simptome, numai oftalmologul va putea decide daca trebuie sau nu sa fii consultat imediat.

Hemoragii subconjunctivale: daca nu esti sigur ca te confrunti cu o hemoragie subconjunctivala, cel mai bine este sa suni medicul si sa-i expui simptomele si momentul in care ti-a aparut pata sau punctul rosu pe sclera.

Agravarea simptomelor initiale prin accentuarea durerilor si inrautatirea vederii reprezinta un prim avertisment pentru a consulta imediat un doctor oftalmolog. Daca nu cunosti nici un oftalmolog, prezinta-te la departamentul de urgenta al spitalului de ochi.

Daca una din situatiile de mai jos corespunde cazului tau, cauta imediat un cabinet de oftalmologie sau du-te la camera de garda a unui spital de profil:

Expunerile chimice: daca substanta care a luat contact cu ochiul este de natura caustica nu astepta aparitia simptomelor pentru a contacta medicul specialist.
Acizii si bazele sunt cele mai periculoase substante ce pot afecta ochiul si cer ingrijire medicala speciala.
Daca substanta nu prezinta un grad ridicat de periculozitate (sapunul, samponul, diferite lotiuni) nu este necesar sa te prezinti la departamentul de urgenta, dar este util sa faci o vizita unui cabinet oftalmologic.

Ranile anfractuoase: ranile care afecteaza marginea pleoapelor (unde sunt situate genele) sau globul ocular cer o ingrijire medicala imediata.

Corpurile straine care nu pot fi indepartate usor prin clatirea ochiului cu apa trebuie sa fie evaluate de un oftalmolog.

Retinopatia solara: evaluarea acestei afectiuni oculare de catre un medic oftalmolog reprezinta o necesitate.


Ce implica examinarea oculara?

Istoricul contactarii unei afectiuni oculare este foarte important pentru medicul oftalmolog. In cazul in care porti ochelari ai grija sa te prezinti si cu ei in fata medicului specialist pentru a verifica si dioptriile.

In vederea examinarii corneei, oftalmologul va utiliza niste picaturi ce au rolul de a colora partile vatamate ale ei. Cand acestea iau contat cu o lumina albastra, partile corneene afectate se coloreaza in verde.


Examinarea amanuntita a ochiului se va face cu ajutorul unui microscop ocular. 
Razele-X sunt folosite mai ales in cazurile in care esti suspectat de contactarea unui corp strain intraocular sau intraorbital. Corpurile straine corneene nu necesita examinarea oculara prin intermediul razelor-X.


Ingrijirea de acasa

Expunerile chimice: singurul lucru important pe care-l poti face in momentul contactului ocular cu o solutie chimica consta in spalarea ochilor cu o mare cantitate de apa. Cu toate ca solutiile saline sunt preferabile, apa de la robinet ofera o alternativa perfect acceptabila.
Daca ochiul este afectat de un acid sau de o baza, trebuie sa iti clatesti ochii timp de 20 de minute.
Este foarte important sa tii ochii deschisi in decursul acestui proces de irigare. Daca te afli in baie este bine sa-ti pui dusul pe fata. Este una dintre cele mai eficiente metode de clatire mai ales in cazul inflamarii cu o substanta chimica daunatoare.
Dupa ce te-ai clatit, umple un pahar cu apa rece si tine-l pe ochiul vatamat.

Hemoragiile subconjunctivale: aceste afectiuni oculare necesita o ingrijire minima.
Evita sa agravezi starea ochiului prin scarpinari. Hemoragiile subconjunctivale se vindeca in timp.

Afectiunile corneene: se pot face foarte putine lucruri pentru ingrijirea acestor afectiuni acasa. Recomandabil este sa consulti un medic imediat. Persoanele care poarta lentile de contact trebuie sa evite purtarea lor in timpul consultatiei oftalmologice.

Iritele traumatice: unele persoane devin foarte sensibile la o expunere indelungata fata de lumina si ochelarii de soare sunt utili pana la inceperea tratamentului.

Hipopionul: tine-ti capul in pozitie verticala. Evita sa stai in pozitie orizontala. Rezuma-te la activitatile minimale care nu-ti solicita un mare efort. Nu incerca sa-ti tratezi durerile cu aspirina pentru ca acest medicament iti va accentua sangerarea. Prezinta-te la un cabinet oftalmologic cat mai rapid.

Fracturile orbitale: aplica gheata pentru a determina retragerea umflaturilor. Nu lua aspirina pentru ca va mari riscurile sangerarilor.

Ranile anfractuoase ale pleoapei: trebuie sa te prezinti imediat in fata doctorului oftalmolog. Nu-ti pune nimic pe globul ocular.
Nu lua aspirina pentru a-ti calma durerile pentru ca esti pasibil de sangerari.

Ranile anfarctuoase ale globului ocular: protejeaza-ti ochiul si consulta oftalmologul imediat.

Corpurile straine: in situatiile in care obiectul nu este prins in cornee, clatirea delicata cu apa te va ajuta sa-l indepartezi. Nu incerca sa extragi corpurile straine cu penseta, unghiera, forfecuta sau folosind coltul unui servetel.
Daca recurgi la asemenea metode nu numai ca nu vei reusi sa scoti corpul strain, dar, pe deasupra, vei afecta si corneea. Corpurile straine intraoculare si intraorbitale nu pot fi extrase decat de medicul oftalmolog.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • paula pe 6 Mai 2011, 14:19
    probleme ochi

    buna ziua !!!se poate trata definitiv odeita dreapta anterioara ??? dupa nenumarate tratamente cu antibiotice si antialergice antiinflamatori reapare !!! nu vad clar totul se mesca !! medicul spune ca nu am nevoie de ochelari !!! se poate ca in timp sa imi pierd vederea la ochiu drept ??? mentionez ca vad foarte bine cu ochiul stang !!! nu am avut probleme de genul asta in familie !!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod