Afectiunile oculare

Stiai ca sapunul, samponul si lotiunile sunt iritanti primari ai ochiului? Stiai ca majoritatea afectiunilor oculare pot fi prevenite prin purtarea ochelarilor de protectie? E timpul sa descoperi cum sa previi afectiunile oculare, care sunt cauzele si urmarile acestor afectiuni si ce tratamente medicale sunt indicate pentru fiecare caz in parte.
Prevenirea afectiunilor oculare

Majoritatea afectiunilor oculare pot fi prevenite prin purtarea ochelarilor de protectie.

Poarta ochelari de protectie ori de cate ori esti nevoit sa utilizezi ustensile ce prezinta un grad sporit de periculozitate precum bormasina, toporul, fierastraul, ciocanul etc., cand folosesti substante chimice care trebuie imprastiate (dezinfectante, insecticide) sau cand utilizezi spray-uri pentru pulverizarea vopselei si a colorantilor.

Foloseste masca de protectie daca esti nevoit sa sudezi ceva.
Evita sa te scarpini des la ochi pentru ca microbii de pe maini vor intra in contact cu globul ocular.

Nu te uita niciodata cu ochiul liber in directia soarelui. In zilele toride de vara protejeaza-ti ochii de ultraviolete cu ajutorul ochelarilor de soare.


Cauzele afectiunilor oculare

Expunerile chimice si arsurile: de multe ori impuritatile care intra in ochi produc o serie de reactii chimice. Multe produse de natura chimica (sapunul, samponul, variate lotiuni si creme) sunt considerate a fi iritanti primari ai ochiului, fara a cauza de obicei afectiuni permanente. Acizii si substantele alcaline sunt agenti corozivi intr-un grad foarte ridicat cauzand afectiuni grave.
  1.  Acizii (precum acidul sulfuric ce se regaseste in bateriile masinilor) sau alcalinele (amoniacul) pot sari in ochii tai.
  2. Frecatul/scarpinatul ochilor poate transfera ochiului bacteriile depuse pe mainile tale.
  3. O alta metoda de infectare a ochiului consta in expunerile in fata aerosolilor (spray-urile de vopsit, diferite substante lacrimogene).
Inflamarea corneana: corneea poate fi perceputa ca fiind o membrana transparenta care protejeaza ochiul. Inflamarea corneana consta in efectele de vatamare sau zgariere resimtite la nivelui corneei.

Traumatizarea irisului: cauzele care determina traumatizarea irisului sunt similare cu acelea ale inflamarii corneene.
Irisul traumatizat este asociat cu resimitirea unei lovituri in ochi din partea unui corp strain (un pumn, o creanga de copac etc).
Irisul este partea colorata a ochiului. El este de fapt un muschi care controleaza cantitatea de lumina care intra in ochi prin capacitatea de contractie sau de dilatare.

Hipopionul si fracturile orbitale: aceste afectiuni sunt provocate de o forta semnificativa a unui obiect care intra in contact cu ochiul (de exemplu lovirea fetei cu o bata de base-ball).
  1. Hipopionul are ca rezultat sangerarea in camera anterioara a ochiului - spatiul dintre cornee si iris.
  2. Fracturile orbitale desemneaza fracturarea oaselor faciale care inconjoara ochiul.
Ranile anfractuoase (adanci si cu neregularitati) ale pleoapei si ale conjuctivei (membrana ce captuseste partea interna a pleoapelor): aceste afectiuni provin de obicei de la obiecte ascutite, dar pot aparea si in urma cazaturilor.

Ranile anfractuoase ale corneei si ale sclerei: aceste afectiuni produc traume serioase si, de asemena, sunt cauzate de obiecte ascutite.

Corpuri straine in ochi: in general notiunea de corp strain se refera la bucati mici de metal, de lemn sau de plastic care iau contact cu ochiul.
  1. Corpurile straine corneene sunt oprite de cornee si nu ajung sa penetreze ochiul propriu-zis. Ochiul necesita tratament special in momentul in care corneea contacteaza particule de metal.
  2. Corpurile straine intraorbitale se gasesc in orbita dar fara a penetra ochiul.
  3. Corpurile straine intraoculare apar in momentul in care globul ocular a fost penetrat de obiect.
Keratitele ultraviolete (sau arsurile corneene): cea mai intalnita afectiune provocata de o lumina prea puternica produce keratita ultravioleta (keratita reprezinta inflamatia corneei care se manifesta prin aparitia unor noduli la marginea sau in interiorul acesteia).



Simptomele afectiunilor oculare

Expunerile chimice: cele mai comune simptome se manifesta prin acuzarea durerilor sau a arsurilor. Ochiul se poate inrosi, iar pleopele se umfla.

Hemoragiile subconjunctivale (sangerarile): hemoragiile nu cauzeaza dureri, iar vederea nu este afectata. In general, nu sunt periculoase si dispar treptat fara tratament. Ochiul prezinta un punct rosu pe sclerotica (partea alba a ochiului).
Hemoragiile subconjunctivale se produc in momentul in care vasele mici de sange se sparg la suprafata ochiului. Cateodata aria sangeranda poate atinge dimensiuni mai mari decat marimea unui punct.

Inflamarea corneana: simptomele includ durerea, lacrimarea, sensibilitatea sporita in contact cu lumina si senzatia ca ai ceva in ochi (senzatia de nisip in ochi).

Irita (inflamarea irisului): simptomele se manifesta prin durere si sensibilitate fata de lumina. Uneori aceste simptome sunt insotite si de o lacrimare abundenta.

Hipopionul: durerea si tulburarile de vedere sunt principalele simptome.

Fracturile orbitale: simptomele includ umflarea pleoapelor si potenteaza durerea mai ales in momentele in care se misca ochiul. In multe cazuri apar si umflaturi sau invinetiri in jurul ochiului.

Ranile anfractuoase ale corneei si ale sclerei: simptomele includ slabirea vederii si durerile.

Corpurile straine:
  1. Corneene: simptomele comune se manifesta prin lacrimare, tulburari de vedere, sensibilitatate la lumina si senzatia ca exista ceva in ochi. Uneori, corpurile straine pot fi vazute pe cornee.
  2. Intraorbitale: simptome precum scaderea vederii, durere, vedere dubla dureaza numai cateva ore dupa contactarea corpului strain. Uneori, nu se dezvolta nici unul din aceste simptome.
  3. Intraoculare: chiar daca initial nu manifesti simptome, durerea si scaderea intensitatii vederii nu intarzie sa apara.
Afectiunile induse de lumina:
  1. Keratita ultravioleta: simptomele includ durerea, sensibilitatea la lumina, inrosirea si persistenta senzatiei ca exista ceva in ochi.
  2.  Retinopatia (afctiunea retinei) solara: slabirea vederii este simptomul principal.

Tratamente medicale

Expunerile chimice: chiar daca ti-ai clatit bine ochii acasa, oftalmologul probabil iti va spala din nou ochiul. In functie de natura substantelor care ti-au vatamat ochiul va fi prescris tratamentul din partea medicului. In cazul expunerilor periculoase, pupila iti poate fi dilatata prin intermediul unor picaturi speciale.

Hemoragiile subconjunctivale: tratamentul consta in evitarea atingerii ochiului (frecat, scarpinat).

Afectiunile corneene: picaturile de marcare a partii vatamate sunt folosite pentru examinarea ochiului. Chiar daca prin intermediul lor este indepartata durerea, ele nu pot fi prescrise pentru tratamentul de acasa; folosirea lor repetata afecteaza globul ocular. In cazul in care durerile persista sau cresc in intensitate sunt administrate medicamente corespunzatoare.

Iritele: oftalmologul recurge la picaturi pentru a determina dilatarea pupilei. Picaturile cu steroizi contribuie la diminuarea inflamatiei.

Hipopionul: persoanele care se confrunta cu hipopioane de natura grava pot fi spitalizate. Pupila este dilatata cu picaturi, iar ochiul este protejat de un ecran metalic. Persoanele care au o forma usoara de hipopion pot sa se trateze si acasa urmand prescriptiile medicului.

Fracturile orbitale: gheata este recomandata pentru tratarea edemelor (umflaturilor). Trebuie sa te feresti sa-ti sufli nasul. Unii oftalmologi recomanda diferite decongestionante nazale si administreaza tratament medicamentos maxim pana la 2 saptamani. Interventia chirurgicala in cazul in care este necesara are loc numai dupa retragerea edemelor (umflaturilor).

Ranile anfarctuoase ale globului ocular: in functie de dimensiunea si localizarea ranilor oftalmologul decide daca se va aplica sau nu sutura.


Urmarile afectiunilor oculare

Expunerile chimice: prognosticul depinde in functie de substantele implicate si de gradul de expunere.
Cele mai multe expuneri chimice nu sunt grave, recuperarile decurgand firesc fara complicatii. In cazul acizilor si al bazelor, recuperarea se face mai lent.

Hemoragiile subconjunctivale, afectiunile corneene, iritele: recuperarea nu prezinta complicatii.

Hipopionul: prognoza se face in functie de dimensiunea lui si de reaparitiile sangerarilor. Complicatiile care se pot ivi determina slabirea vederii si contractarea glaucomului.

Fracturile orbitale: recuperarea depinde de natura si dimensiunea lor. Unele fracturi necesita interventii chirurgicale.

Ranile anfractuoase ale pleoapelor: in general recuperarile decurg fara complicatii, indiferent ca se necesita sau nu sutura.

Corpurile straine din cornee: in functie de localizarea obiectului pe cornee, indepartarea unor corpuri foarte rigide poate determina slabirea vederii. Corpurile straine localizate in globul ocular sau in orbita sunt mai dificil de extras. Prognosticul depinde de localizarea exacta a obiectului in raport cu cele mai sensibile zone ale ochiului.

Afectiunile cauzate de lumina solara: ca si in cazul keratitelor ultraviolete, vindecarea se produce in decursul catorva zile. Retinopatia solara nu necesita medicatie sau interventie chirurgicala. Orbirea poate aparea insa in cazul in care retina a suferit arsuri grave.

 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionutzu pe 26 Aug 2010, 15:33
    keratita herpetica si punctata

    am keratita herpetica si punctata ,fac tratamente de un an cu maxidex flumetol hyabak , cum termin tratam 3 saptamani boala recidiveaza am fost de curand la medic si mi-a prelungit tratam inca 6 luni .mi-a scazutr si vederea , pe afara nu pot sa ies din cauza fotofobiei .Din 20 de infiltrate la ambii ochi am ramas cu 6 -7 .E careva care s-a vindecat 100% si ce tratam a facut???

    2
    0

  • robert pe 24 Mai 2010, 15:24
    conjuctivita

    dimineata ma trezeam cu f multe urdori si cu ochii rosi.m_am tratat si timp de 7 luni nu am avut probleme ,iar acum am din nou aceleasi probleme .sa repet din nou tratamentul???multumesc

    0
    0

  • emy_myhaela pe 19 Iun 2009, 11:08

    interesant articol

    0
    4

  • Myralu pe 19 Mai 2009, 15:18
    lacrimatul ochilor

    Buna, port ochelari de cativa ani si de 2 ani am aceasi problema ori de cate ori ies afara imi lacrimeaza ochii grozanic in special acum cand este soare afara,uneori ma trezesc noaptea cu usturimi si mancarimi de ochi.

    0
    0

  • anna pe 5 Mai 2009, 14:21
    intrebare

    prietenul meu sa accidentat la munca cand a taiat cu flexul ia sarit ceva in ochii si ia ramas un punct alb pe pupila vede in ceata si il doare ce este de facut? multumesc

    6
    0

  • dori c pe 3 Mai 2009, 09:11
    intrebare

    IMI LACRIMEAZA OCHII INGROZITOR PARCA PLANG PERMANENT, AM FOST LA MEDIC ...DEGEABA . DE 3 ANI MA CHINUI...AM VEDEREA PERFECTA DOAR CA ,, PLANG CONTINUU "

    3
    3

  • iordache v pe 4 Nov 2008, 21:06
    Afectiune a ploapei inferioare

    Pe ploapa inferioara a aparut o bubita rosie si simt o mincarime. M-am scarpinat insa mana nu a fost spalata. Acum parca am gunoi in ochi. Simt nevoia de a ma spala la ochi. Ce parere aveti ?

    1
    0

  • gabriela pe 29 Mar 2008, 10:18
    Distrugerea corneei

    Vreau sa stiu daca praful de var din ambient distruge corneea?

    1
    0

  • Silvia pe 24 Mar 2008, 17:54
    Afectiuni oculare

    In ce masura poate afecta vederea (adica pierderea vederii ) amoniacul din colorantii pt par ??? Si cum anume ??? Imi puteti explica procesul complet ???

    0
    0

  • ionut pe 24 Mar 2008, 09:36
    Lacrimatul

    Buna, am observat ca imi lacrimeaza ochii cand bate vantul sau cand e prea frig. Ce ma sfatuiti?

    2
    2

  • ana maria pe 5 Feb 2008, 08:01
    Of...of

    Buna dimineatza!Ieri dimineata cand m-am trezit aveam ochiul drept umflat. Nu era rosu, nu era vanat (nu m-a batut nimeni:) ). Era umflat ca abia l-am puteam tine deschis. De ieri e asa... si chiar nu stiu de la ce! Ma duc azi la medic... imi e teama sa nu ramana asa!

    4
    1

  • Georgina pe 11 Nov 2007, 22:58
    un punct rosu pe ochi

    buna ziua, am avut acum cateva saptamani dureri de cap intense in zona stanga, fara motive(poate stresul), am simtit cateva strafulgerari si dupa cateva ore mi s-a inrosit ochiul..a persistat asa cateva zile, poate o saptamana..azi am observat un punct rosu pe ochi, in zona alba. fara nici o durere, uneroi am imresia ca am ceva in ochi...folosesc fard uneroi si rimel in fiecare zi...sa imi fac probleme?

    2
    0

  • ilona pe 28 Mar 2007, 11:29
    xantelasma

    Maseaza locul afectat cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi, timp de o luna. Se pare ca da rezultate.

    0
    0

  • liana laz pe 6 Feb 2007, 12:49
    remediu pentru xantelasme

    am o problem

    3
    0

  • Ana pe 30 Oct 2006, 19:54
    lacrimatul

    Buna, am observat ca imi lacrimeaza ochii cand bate vantul sau cand e prea frig . Ce ma sfatuiti?

    1
    0

  • hortensia_08 pe 22 Oct 2006, 14:13
    blefaro-conjuctivita cronica

    eu sufar de blefaro-conjuctivita cronica de peste 30 de ani.Am tratat-o cu tot felul de picaturi si acuma nu imi mai cad genele, dar stand si mult in fata calculatoruli,am senzatia de nisip in ochi si de uscaciune a lor. Poate imi dati niste sfaturi. Multumesc

    3
    1

  • oz pe 25 Sep 2006, 21:23
    multumiri

    multumesc ca existati ,aflu multe, eu am glaucom si as fi vrut sa aflu mai multe

    3
    0

  • angora_first pe 4 Sep 2006, 20:28
    afectiuni oculare

    Buna.Intradevar sunt valoroase aceste informatzi dar as dori sa aflu mai multe despre operatia de implant de cristalin.Fiica mea are sindrom Marfan si din cauza acestei boli ii sunt afectati ochii si inima.Are miopie -15 si doresc sa-i fac o operatie.Nu stiu practic la ce spital sa ma adresez.Va multumesc

    2
    0

  • adrianachelba pe 27 Iun 2006, 14:52
    afectiunile oculare

    Buna! Ma aflu pentru prima data in fata unui astfel de situatii si inclin sa cred ca raspunsul pe care il doream sa-l aflu l-am gasit deja prin informatiile oferite de voi.Tocmai ieri copilul meu a mers la o piscina si a venit acasa cu ochii iritati si putin umflati,nu pot spune ca ma-am sperita dar nici felul in care arata nu m-a linistit asa ca mi-am sunat medicul oftamolog si am gasit raspunsul.Odata cu citirea articolelor voastre am devenit mai sceptica.Va multumesc !

    0
    0

  • teseleanu stefania gratiela pe 19 Ian 2006, 17:48
    sal!!!!

    sunteti szupperrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod