Sănătate. Cocoașa provocată de scolioză sau cifoză se tratează. Opinia expertului

"Stai drept!", "Nu mai sta cocoșat!", "Îndreaptă umerii!". Dacă auzi frecvent astfel de îndemnuri ori i le tot spui copilului, află că nu e suficient pe moment.

Dr. Ilie Roșca, specialistul Bio Ortoclinic susține că poate fi vorba de scolioză sau de cifoză, devieri ale coloanei vertebrale extrem de frecvente, care pot fi corectate prin decompresie și mobilizare vertebrală, fizioterapie și exerciții speciale.

Scolioza

Potrivit ultimelor date făcute publice de Fundația Națională de Scolioză din Statele Unite, această boală afectează circa 3% din populație, aproximativ 7 milioane de americani de toate vârstele, de la adolescenți la persoane mature, din toate păturile sociale, recurgând la tratamente pentru a o corecta sau măcar pentru a o opri din evoluție.

Vârsta la care debutează scolioza este cuprinsă între 10 și 15 de ani și afectează în mod egal ambele sexe. Cu toate acestea, conform acelorași statistici, în cazul femeilor sunt de opt ori mai multe sanse de a atinge un grad de deformare care să necesite tratament.

Ce este scolioza: o deviere laterală în plan frontal în formă de "S" mai mult sau mai puțin pronunțată, a coloanei vertebrale. Scoliozele nestructurale, funcționale sau atitudinile scoliotice se caracterizează prin faptul că deviația laterală a coloanei este complet reductibilă clinic și radiologic în poziția culcat.


Scolioza poate fi provocată de inegalități ale membrelor inferioare, de anchiloze ale șoldului în poziții vicioase, de contracturi musculare paravertebrale, antalgice, ca în hernia de disc, însă în aproape 80% din cazuri are o cauză necunoscută, fiind numită idiopatică.