"Multe din atitudinile scoliotice nu sunt evolutive și dispar odată cu corectarea cauzei care le-a produs. În scoliozele structurale însă, au loc modificări ale vertebrelor care sunt nereductibile fizic și radiografic în poziția culcat și au în general o tendință evolutivă. Și dacă tratamentul pentru scoliozele de sub 30 grade constă în kinetoterapie prelungită și exerciții cu sistemul David sau înot. Pentru cele cu deformări între 30 și 50 grade tratamentul se face cu redresari cu aparatele ghipsate și menținerea corecției obținute cu aparate ortopedice urmate de kinetoterapie. Când se depășește acest grad de deformare, tratamentele acestea nu mai sunt eficiente, iar corecția se poate face doar chirurgical", a explicat dr. Ilie Roșca.
Simptomele scoliozei:
- coloana asimetrică;
- umeri asimetrici;
- bazin asimetric;
- coastele și omoplatul devin proeminente pe o parte a corpului;
- respirația dificilă, în cazul scoliozelor severe.
Cifoza
Conform statisticilor realizate la nivel mondial, cifoza, acea modificare a coloanei vertebrale care dă senzația de cocoașă, afectează până la 8% din populația de toate vârstele. Creșterea bruscă în înălțime, evitarea practicării regulate a sportului, care întărește musculatura spatelui, rahitismul, maladia Scheuermann, atitudinile vicioase mult timp, toate pot contribui la apariția cifozei. Ca și în cazul scoliozei, boala poate afecta viața socială a celui afectat, determinând în timp scăderea stimei de sine și chiar izolarea celui în cauză.
Ce este cifoza: o deviație a coloanei vertebrale în plan sagital prin exagerarea curburilor normale ale coloanei. Se manifestă prin curbarea excesiva a coloanei în regiunea toracică, în forma literei "C", cu deschiderea înspre partea din față, compensată printr-o hiperlordoza cervicală și lombara pentru echilibrarea coloanei. Nediagnosticată și netratată la timp, cifoza va duce la modificări ireversibile ale coloanei care pot fi soluționate doar prin intervenție chirurgicală.
Posteaza comentariu